back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Γ. Σταθάκης: Η κυβέρνηση είχε τα εργαλεία να στηρίξει την κοινωνία απέναντι στην αύξηση των τιμών της ενέργειας

Διαβάστε επίσης

Με υψηλές τιμές στο ρεύμα και το φυσικό αέριο για τουλάχιστον ένα ακόμη χρόνο, θα ζουν νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανίες, σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα η Επιτροπή προβλέπει κορύφωση των τιμών στο ρεύμα και γενικότερα των καυσίμων στο πρώτο τρίμηνο του 2022 επισημαίνοντας ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος αναμένεται να περάσει και στα υπόλοιπα προϊόντα του καλαθιού του καταναλωτή. 

«Η κυβέρνηση είχε τα εργαλεία να στηρίξει την κοινωνία απέναντι στην αύξηση των τιμών της ενέργειας, τόνισε ο πρώην υπουργός και τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάκης μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στις Αθηνά Κορλίρα και Αλεξάνδρα Βουδούρη επισημαίνοντας πως «υπήρχε μία γκάμα μέτρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν»

Όπως είπε ο κ. Σταθάκης: «αρχικά στην Ελλάδα πληρώσαμε την βίαιη απολιγνιτοποίηση. Ξαφνικά βρεθήκαμε με 3% λιγνίτη αντί για 12% με 13% και με μεγαλύτερη εξάρτηση από το φυσικό αέριο στο 48%. Η απολιγνιτοποίηση θα μπορούσε να παραταθεί, δεν ήταν επιβεβλημένη. Επίσης στην αγορά ενέργειας, ενώ προβλέπονταν από το χρηματιστήριο ενέργειας να αποκτήσει προθεσμιακή αγορά δεν απέκτησε. Οι ευρωπαϊκές αγορές στα χρηματιστήρια ενέργειας είναι κατά 50% προθεσμιακές και κατά 50% ημερήσιες. Στην Ελλάδα είναι κατά 100% ημερήσιες, πρόβλημα το οποίο θα έπρεπε να είχε επιλυθεί. Ακόμη θα μπορούσε να υπάρχει παρέμβαση της ΡΑΕ για τη ρύθμιση της αγοράς τουλάχιστον για ένα 6μηνο προκειμένου να μην υπάρχει κερδοσκοπία”

Ο  κ. Σταθάκης αναφερόμενος γενικότερα στην ΕΕ είπε πως «δεν μπόρεσε να πάρει αποφάσεις ως Ευρωπαϊκή Ένωση και επεσήμανε πως εκτέθηκε υπερβολικά στην ελεύθερη αγορά σε βάρος των μακροχρόνιων συμβολαίων, ενώ την ίδια ώρα η πολιτική αποθεμάτων δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει καθώς αυτά είναι περιορισμένα – επαρκούν για έναν μήνα – οπότε δεν μπορείς να επηρεάσεις τις τιμές. Οι κυβερνήσεις μπορούν να πάρουν κάποια μέτρα όπως η μείωση του ΕΦΚ αλλά δεν μπορούν να επηρεάσουν τις τιμές  οι τιμές θα μπορούσαν να επηρεαστούν μόνο με πρωτοβουλία της ΕΕ. Η ΕΕ απέτυχε να πάρει κοινά μέτρα και απέτυχε παταγωδώς να πάρει νέα συμβόλαια έστω προθεσμιακά ή άλλα από τον βασικότερο προμηθευτή, τη Ρωσία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα