back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Kακοποίηση μέχρι θανάτου του 7χρονου Ανδρέα – «Γκρίζα ζώνη» η βία σε βάρος των παιδιών

Διαβάστε επίσης

Υπό την βαριά σκιά της αποκάλυψης της κακοποίησης μέχρι θανάτου που υπέστη ο 7χρονος Ανδρέας στην Κυψέλη από τον 33χρονο σύντροφο της μητέρας του, η έκθεση του γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα, αποτυπώνει τα τεράστια κενά που παρατηρούνται σχετικά με την προστασία των παιδιών.

Η υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, συμμετείχε στην πρώτη τακτική σύσκεψη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNICEF κατά την διάρκειά της οποίας παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε το 5ετές Εθνικό Πρόγραμμα της UNICEF για την Ελλάδα (2022 – 2026).

Στην σύσκεψη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNICEF, στην οποία συμμετείχαν 14 χώρες –μέλη του Οργανισμού, η χώρα μας εκπροσωπήθηκε για πρώτη φορά από υφυπουργό.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση της UNISEF, στην χώρα μας υπάρχει «ισχυρό νομικό πλαίσιο για την προστασία των παιδιών».

Ωστόσο, παρατηρείται α) έλλειψη εμπεριστατωμένων δεδομένων σε εθνικό επίπεδο για παιδιά που πλήττονται από όλες τις μορφές βίας και β) κατακερματισμένο σύστημα παιδικής προστασίας.

Παράλληλα, χρειάζεται η Δικαιοσύνη να γίνει πιο φιλική προς τα παιδιά, καθώς υπογραμμίζεται ότι «υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης για τα παιδιά που συμμετέχουν σε αστικές και ποινικές διαδικασίες ως μάρτυρες βίας ή ως θύματα κακομεταχείρισης …».

Ο σχεδιασμός για την χώρα μας, θέτει ως στόχο:

– Την μείωση του κινδύνου ψυχολογικής βίας κατά των παιδιών από 69% στο 35% και τον περιορισμό του κινδύνου άσκησης σωματικής βίας από το 46% στο 23%.

Την μείωση κατά 40% των περιστατικών βίας σε βάρος των παιδιών μέσω της ενίσχυσης δεξιοτήτων των ειδικών επαγγελματιών, της πρόσβασης σε υπηρεσίες και της ευαισθητοποίησης.

Την καθολική εφαρμογή από τους επαγγελματίες του συστήματος Δικαιοσύνης που έρχονται σε επαφή με παιδιά, προσέγγισης και πρακτικών, οι οποίες να διασφαλίζουν ότι όλα τα παιδιά προστατεύονται, ακούγονται και είναι ασφαλή.

Ταυτόχρονα, όμως, η χώρα μας βρίσκεται σε δυσμενή θέση και σε άλλους τομείς σχετικά με την προστασία παιδιών, εφήβων και νέων, για τους οποίους έχουν τεθεί ποσοτικοί στόχοι στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου:

– Εκπαίδευση στην πρώιμη και πρώτη σχολική ηλικία:

Ελλιπής επένδυση

Επηρεάζονται 48.000 παιδιά ετησίως

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των 27 κρατών -μελών της ΕΕ

Ποσοστό συμμετοχής στην διετή προσχολική εκπαίδευση 75,2% έναντι 98,4% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

– Συμμετοχή νέων 15- 29 ετών:

295.000 νέοι επηρεάζονται καθώς βρίσκονται εκτός δομών εκπαίδευσης απασχόλησης ή κατάρτισης.

Η Ελλάδα προτελευταία στους 27 της ΕΕ.

– Ανεργία νέων:

387.000 επηρεάζονται

Η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση στους 27 της ΕΕ με 35,2% έναντι 15,1% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.

– Παιδική μέριμνα: Στα 1.689 ανέρχονται τα παιδιά που ζουν σε ιδρύματα. “Παρά το ευνοϊκό νομοθετικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, παραμένουν οι δυσκολίες για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης για την παιδική μέριμνα σε μεγάλη κλίμακα”.

– 568.000 παιδιά βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό.

Η Ελλάδα παραμένει ένα από τα τρία κράτη- μέλη της ΕΕ με το υψηλότερο ποσοστό παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

-Παιδική θνησιμότητα:

380 παιδιά χάνονται ετησίως

Η Ελλάδα κατέχει την 22 θέση στους 27.

Μικρή αύξηση της θνησιμότητας, σημειώθηκε μεταξύ 2012 και 2017

Παιδική διατροφή και υγεία:

“Πρωταθλήτρια” η χώρα μας στην παιδική παχυσαρκία.

598.000 παιδιά (2 έως 14 ετών) επηρεάζονται

Η Ελλάδα, βρίσκεται στο 37%. Ποσοστό υψηλότερο κατά δέκα μονάδες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στόχοι έως το 2026

– To ποσοστό των παιδιών σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό θα μειωθεί από 30,5% σε 17%, στηρίζοντας τουλάχιστον 250.000 παιδιά.

– Αύξηση της πρόσβασης των παιδιών Ρομά στην εκπαίδευση από 57% στο 100%

Θα ωφεληθούν 80.000 παιδιά

Πρόσβαση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στην εκπαίδευση από 42% στο 100%

– Ενίσχυση της πρόσβασης στην προσχολική εκπαίδευση από το 75% στο 100% με στόχο να καλυφθούν 48.000 παιδιά στο ηλικιακό φάσμα από 4 έως 6 ετών.

– 1,2 εκατομμύρια παιδιά να εκπαιδευτούν σχετικά με τα δικαιώματα τους.

– Το ποσοστό των νέων εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης να περιοριστεί από 17,7% στο 10% προς όφελος τουλάχιστον 128.000 νέων ηλικίας 15-29 ετών.

– Παράλληλα, 57.000 νέοι ηλικίας 15-24 ετών θα αποκτήσουν πρόσβαση στην επαγγελματική κατάρτιση και την απασχόληση μέσω ειδικών προγραμμάτων

– Μείωση της παχυσαρκίας από το 37,5% στα 24,5 % προς όφελος τουλάχιστον 176.500 παιδιών

Η κ. Μιχαηλίδου, κατά την διάρκεια της παρέμβασης της, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην σημασία της συνεργασίας με τη UNICEF, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας EU Child Guarantee, επαναλαμβάνοντας την δέσμευση της Πολιτείας, για κοινωνική προστασία χωρίς αποκλεισμούς.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός «τα παιδιά βιώνουν τη φτώχεια διαφορετικά από τους ενήλικες. Έχουν συγκεκριμένες και διαφοροποιημένες ανάγκες. Ένα παιδί που ζει στη φτώχεια μπορεί να είναι φτωχό για μια ζωή. Και σπάνια αυτό το παιδί έχει μια δεύτερη ευκαιρία για μια καλή εκπαίδευση ή ένα υγιές ξεκίνημα στη ζωή του. Γι’ αυτό εμείς, με ενεργητικές πολιτικές, καταπολεμούμε έμπρακτα την παιδική φτώχεια και διασφαλίζουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλα τα παιδιά. Προχωρούμε διαρκώς σε σημαντικές πρωτοβουλίες και συνεργασίες όπως αυτή με την UNICEF, ώστε να ενδυναμώσουμε το σύστημα της κοινωνικής προστασίας».

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα