back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι τρεις δόσεις με Pfizer παρέχουν καλύτερη προστασία από τις δύο επιβεβαιώνει μελέτη

Διαβάστε επίσης

Έναν μήνα μετά την τρίτη δόση εμβολίου Pfizer-BioNTech η αποτελεσματικότητά του είναι υψηλότερη σε σχέση με τις δύο δόσεις, όσον αφορά τόσο την αποτροπή της λοίμωξης Covid-19 όσο και της νοσηλείας εξαιτίας της, όπως δείχνει μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που επιβεβαιώνει τη σημασία της ενισχυτικής δόσης κατά του κορονοϊού.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Kaiser Permanente της Καλιφόρνιας, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Σάρα Τάρτοφ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Regional Health-Americas», ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία 3,1 εκατομμυρίων ατόμων, εκ των οποίων 197.535 (το 6,3%) είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό και, από αυτούς, οι 15.786 (το 8%) είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο. Η μελέτη κάλυψε την περίοδο έως τον Δεκέμβριο του 2021, όταν ακόμη δεν είχε κυριαρχήσει η παραλλαγή «Όμικρον».

Διαπιστώθηκε ότι η αποτελεσματικότητα των δύο δόσεων Pfizer έναντι του κινδύνου λοίμωξης μειώθηκε από 85% στη διάρκεια του πρώτου μήνα μετά τον εμβολιασμό, σε 49% μετά από οκτώ μήνες. Η αποτελεσματικότητα των δύο δόσεων έναντι του κινδύνου νοσηλείας παρέμεινε υψηλή (90%) καθ’ όλο το οκτάμηνο και δεν εξασθένησε, με εξαίρεση τους άνω των 75 ετών (μείωση στο 77%) ή όσους ήταν ανοσοκατεσταλμένοι (74%).

Η αποτελεσματικότητα μετά από τρεις δόσεις ήταν σαφώς μεγαλύτερη, 88% έναντι του κινδύνου λοίμωξης και 97% έναντι του κινδύνου νοσηλείας μέσα στους πρώτους τρεις μήνες μετά την τρίτη δόση.

«Όταν συγκρίνουμε την αποτελεσματικότητα των δύο δόσεων του εμβολίου Pfizer-BioNTech με τις τρεις δόσεις βλέπουμε ότι το όφελος των τριών δόσεων ξεπερνά αυτό που επιτυγχάνεται μόνο με τις δύο δόσεις μόνο», δήλωσε η Τάρτοφ. «Η μελέτη μας δείχνει ότι η θετική επίπτωση στη δημόσια υγεία της τρίτης δόσης, όσον αφορά την αποτροπή της σοβαρής νόσου, είναι σημαντική. Όλες οι μελέτες, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας, που έχουν αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου, έχουν δείξει μία σημαντική βελτίωση», πρόσθεσε.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα