back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αναδρομικά συνταξιούχων: “Ψαλίδι” στον τόκο 6,8% της πάγιας ρύθμισης των 48 μηνιαίων δόσεων

Διαβάστε επίσης

Σε “κούρεμα” ή και μηδενισμό του ανώτατου επιτοκίου (6,8%) το οποίο προβλέπει η πάγια ρύθμιση εξόφλησης στην εφορία ληξιπρόθεσμων και μη οφειλών σε 24-48 μηνιαίες δόσεις μελετά να προχωρήσει η κυβέρνηση.

Θα αφορά όμως μόνον τους συνταξιούχους που θα υπαχθούν στη ρύθμιση προκειμένου να αποπληρώσουν, χωρίς πρόσθετη έντοκη χρέωση, σε έως 48 μηνιαίες δόσεις τον οφειλόμενο φόρο εισοδήματος για αναδρομικά ποσά ύψους 1,2 δισ. ευρώ που εισέπραξαν το 2020 και 110 εκ.ευρώ το 2021.

Πρόκειται για αναδρομικά ποσά που έλαβαν με μεγάλη καθυστέρηση μετά από δικαστικές αποφάσεις (Σ.τ.Ε) και αφορούσαν στις μνημονιακές περικοπές που τους έγιναν στις κύριες συντάξεις το 11μηνο διάστημα 6/2015 έως 5/2016.

Σήμερα λήγει η προθεσμία που έχουν οι συνταξιούχοι για να πληρώσουν εφάπαξ ή να ρυθμίσουν σε έως 48 δόσεις το φόρο εισοδήματος για τα αναδρομικά ποσά που έλαβαν το 2020.

Για το φόρο εισοδήματος για τα εισπραχθέντα αναδρομικά που καλούνται να καταβάλουν με καθυστέρηση χρόνων οι συνταξιούχοι υπέβαλαν στην εφορία τροποποιητική δήλωση έως τις 31/12/2021, ενώ η πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εκδόθηκε πριν τη Πρωτοχρονιά του 2022.

Ως γνωστόν τα αναδρομικά δόθηκαν αφορολόγητα στους δικαιούχους χωρίς δηλαδή να τους γίνει παρακράτηση φόρου την ώρα της εκταμίευσης και φυσικά χωρίς να τους καταβληθούν προσαυξήσεις στα ποσά που έλαβαν κι αφορούσαν παράνομες, σύμφωνα με το ΣτΕ, περικοπές που τους έγιναν πριν από 5 χρόνια στις συντάξεις τους.

Αυτό που τώρα σχεδιάζει το κράτος προκειμένου να τους ικανοποιήσει είναι να φορολογήσει μεν, ”για λόγους ίσης μεταχείρισης” τα αναδρομικά ποσά που τους επεστράφησαν χωρίς προσαυξήσεις, αλλά να τους παράσχει την δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος που τους αναλογεί σε έως 48 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα