15 C
Athens
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

15 C
Athens
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Καναδάς: Χαλαρώνουν οι υγειονομικοί περιορισμοί – Συνεχίζεται η πίεση από το “καραβάνι ελευθερίας”

Διαβάστε επίσης

Ο Καναδάς ανακοίνωσε σήμερα τη χαλάρωση των υγειονομικών περιορισμών στα σύνορά του και συγκεκριμένα παύει να απαιτεί μοριακό τεστ (PCR) για την είσοδο στη χώρα.

“Ήρθε η ώρα να προσαρμόσουμε την προσέγγισή μας. Σήμερα χαλαρώνουμε τα μέτρα στα σύνορα”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ζαν-Ιβ Ντικλός. Η χώρα ήρε επίσης τη σύστασή της για την αποφυγή των ταξιδιών στο εξωτερικό.

Οι αρχές θα διευκολύνουν την είσοδο για τους πλήρως εμβολιασμένους ξένους ταξιδιώτες αρχίζοντας από τις 28 Φεβρουαρίου, καθώς τα κρούσματα της Covid-19 μειώνονται, επιτρέποντας ένα γρήγορο τεστ αντιγόνου για τους ταξιδιώτες αντί για το μοριακό, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Τα νέα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν την κατάργηση των υποχρεωτικών τεστ για κορονοϊό κατά την είσοδο, ανακοινώθηκαν από τους υπουργούς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε ενημέρωση του Τύπου. Ο Καναδάς θα άρει επίσης την απαίτηση διενέργειας τεστ για τον κορονοϊό για τους πλήρως εμβολιασμένους Καναδούς που πραγματοποιούν σύντομα ταξίδια — διάρκειας μικρότερης των 72 ωρών — στο εξωτερικό, δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

“Αυτές οι αλλαγές είναι δυνατές όχι μόνο επειδή περάσαμε την κορύφωση της Όμικρον, αλλά γιατί οι Καναδοί σε όλη τη χώρα άκουσαν την επιστήμη και τους ειδικούς”, επεσήμανε ο Ντικλός στους δημοσιογράφους.

Σχεδόν το 80% των Καναδών είναι πλήρως εμβολιασμένο και πάνω από το 40% έχει κάνει επίσης την αναμνηστική δόση, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Αλλάζει επίσης η παγκόσμια ταξιδιωτική οδηγία για τους Καναδούς. Προηγουμένως η κυβέρνηση συνιστούσε να αποφεύγονται όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια και τώρα απλώς προτρέπει τους πολίτες να λαμβάνουν προφυλάξεις.

“Παρότι η σημερινή ανακοίνωση μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο σημείο που πρέπει να είναι ο κλάδος μας, απαιτώντας γρήγορα τεστ αντιγόνου πριν από την αναχώρηση, η κυβέρνηση έχασε την ευκαιρία να ευθυγραμμιστεί με άλλες διεθνείς δικαιοδοσίες που κατάργησαν την απαίτηση της διενέργειας τεστ πριν από την αναχώρηση για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο βιομηχανικός όμιλος Canadian Travel and Tourism Roundtable.

Αρκετές επαρχίες, όπως η Αλμπέρτα, το Σασκάτσουαν, το Κεμπέκ και τη Δευτέρα το Οντάριο, η πολυπληθέστερη επαρχία του Καναδά, ανακοίνωσαν τη χαλάρωση των περιορισμών που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς μειώνονται τα ποσοστά μόλυνσης από τον κορονοϊό.

Το Οντάριο ανακοίνωσε ότι θα επιταχύνει το σχέδιό του για την άρση την απαίτηση της επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού και την άρση των ορίων χωρητικότητας που σχετίζονται με την πανδημία για πολλές επιχειρήσεις, ενώ η δυτική επαρχία Αλμπέρτα ήρε τη Δευτέρα την υποχρεωτική χρήση μάσκας για τα παιδιά σχολικής ηλικίας.

Διαδηλωτές έχουν αποκλείσει τα συνοριακά περάσματα και παρέλυσαν το κέντρο της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας Οτάβας (Οντάριο) εδώ και δύο εβδομάδες ζητώντας από τις κυβερνήσεις την άρση όλων των μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω πανδημίας. Οι πρωθυπουργοί των επαρχιών αρνήθηκαν να χαλαρώσουν τους περιορισμούς ώστε να τους κατευνάσουν, λέγοντας αντ’ αυτού ότι δεν χρειάζονται πλέον τα μέτρα για τον περιορισμό της Covid-19.

Η κινητοποίηση που ξεκίνησε από τους φορτηγατζήδες που ήταν αναγκασμένοι να εμβολιαστούν για να περάσουν τα σύνορα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ώθησε τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό τη Δευτέρα να επικαλεστεί έναν νόμο περί μέτρων έκτακτης ανάγκης προκειμένου να βάλει τέλος στις πολυήμερες διαδηλώσεις.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα