back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Λ. Μυριβήλη: Ο Δήμος της Αθήνας επικαιροποιεί το Σχέδιο Δράσης για το κλίμα και καλεί τους πολίτες σε δημόσια διαβούλευση

Διαβάστε επίσης

Δεδομένου ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον ορατές με αποτέλεσμα να καλούμαστε συχνά να αντιμετωπίσουμε καύσωνες, φαινόμενα αστικής θερμικής νησίδας, πλημμύρες αλλά και την κακή ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, η δημιουργία και εφαρμογή ενός Σχεδίου Δράσης που θα αντιμετωπίζει τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επιδεινώνουν την καθημερινότητά μας, είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Όπως εξήγησε η επικεφαλής Αντιμετώπισης Αστικής Υπερθέρμανσης (Chief Heat Officer) στον Δήμο Αθηναίων αλλά και στην Ευρώπη, κ. Λενιώ Μυριβήλη συνομιλώντας με τον Γιάννη Παπαγεωργίου στον ραδιοφωνικό αέρα του Αθήνα 9.84, πρόκειται για ένα Σχέδιο διεθνών προδιαγραφών το οποίο βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και έχει ως στόχο να κάνει την πόλη πιο πράσινη, πιο ανθεκτική, περισσότερο βιώσιμη και με καλύτερες συνθήκες καθημερινότητας για τους δημότες, τους επιχειρηματίες και τους επισκέπτες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δήμος της Αθήνας επικαιροποιεί το Σχέδιο Δράσης της Αθήνας για το Κλίμα με ορίζοντα το 2050 και καλεί τους πολίτες σε δημόσια διαβούλευση, προτρέποντάς τους να μοιραστούν την άποψή τους στο ερωτηματολόγιο «Η Αθήνα αλλάζει το κλίμα».

«Θέλουμε τη συμμετοχή των πολιτών καθώς θα δώσει στο Σχέδιο Δράσης βαρύτητα και αξία. Έχουμε δημιουργήσει το ερωτηματολόγιο “Η Αθήνα αλλάζει το κλίμα” με το οποίο δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες της Αθήνας, σε φορείς και ιδιώτες να ακουστεί η δική τους φωνή και άποψη για την κλιματική κρίση. Θέλουμε να συγκεντρώσουμε τουλάχιστον 1000 απαντήσεις που θα συμπεριληφθούν στο Σχέδιό μας, να δούμε τον ”σφυγμό” στην Αθήνα, τι θα ήθελαν να δουν οι κάτοικοι να αλλάζει στην πόλη. Γι αυτό, τους καλούμε να μπουν στη σελίδα μας https://develop.thisisathens.org/el/klima και να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιό μας».

Η κ. Μυριβήλη, εκτίμησε ότι τα ζητήματα που αφορούν στην κλιματική αλλαγή έχουν αρχίσει να μπαίνουν θεσμικά στο τραπέζι, τονίζοντας ότι πραγματοποιούνται δράσεις σε πολλά επίπεδα διακυβέρνησης που αντιμετωπίζουν τα πράγματα σε σφαιρικό επίπεδο και επισήμανε ότι ο προσανατολισμός του Δήμου Αθηναίων κινείται τα τελευταία χρόνια προς αυτήν την τροχιά.

«Ξεκινήσαμε το 2016 στην Αθήνα την πρώτη στρατηγική για την ανθεκτικότητά της πόλης, από τα κάτω, με συμμετοχική διαδικασία κι έκτοτε συνεχίζουμε να κάνουμε δράσεις για το κλίμα με τη συμβολή των πολιτών. Θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά περισσότερα, πρέπει να μεταμορφώσουμε την πόλη. Όμως, έχουμε αρχίσει και δίνουμε περισσότερη αξία στους δημόσιους χώρους. Θέλουμε να υποστηρίξουμε πολύ περισσότερο το υφιστάμενο πράσινο, να επιδιώκουμε πάση θυσία να δημιουργούμε νέους χώρους πρασίνου, να αρχίσουμε να αξιοποιούμε τις οροφές των δημόσιων κτηρίων για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να παρέχουμε υποστήριξη σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για ενεργειακές αναβαθμίσεις. Γενικά, όλα αυτά μπαίνουν σε κεντρικό επίπεδο».

Ωστόσο, σημείωσε ότι η προσπάθεια και η γενικότερη δράση του Δήμου Αθηναίων, δεν αρκεί από μόνη της για να εξασφαλίσει την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης προς την σωστή κατεύθυνση.

«Έχουμε την υποχρέωση να μειώσουμε μέχρι το 2030 τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 61%. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί ο Δήμος Αθηναίων να το πετύχει μόνος του, χρειάζονται συγκεκριμένες κυβερνητικές πολιτικές».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα