back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

O Τζάρεντ Άιζακμαν θα χρηματοδοτήσει τρεις ιδιωτικές διαστημικές αποστολές

Διαβάστε επίσης

O Τζάρεντ Άιζακμαν, μεγιστάνας του ηλεκτρονικού εμπορίου, ο οποίος την προηγούμενη χρονιά ηγήθηκε του πρώτου πληρώματος ιδιωτικής διαστημικής πτήσης που τέθηκε σε τροχιά σε παγκόσμιο επίπεδο, δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι σχεδιάζει να βοηθήσει στη χρηματοδότηση περισσότερων από τριών διαστημικών πτήσεων με την SpaceX, ανεξάρτητα από το πρόγραμμα διαστημικών αποστολών της NASA.

O Άιζακμαν, ο οποίος είναι ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής της Shift4 Payments Inc, δήλωσε ότι η νέα συνεργασία του, που φέρει την ονομασία«Polaris», με τον επίσης, δισεκατομμυριούχο ιδρυτή της SpaceX Ίλον Μασκ μπορεί να στείλει στο διάστημα το πρώτο τετραμελές πλήρωμά της στο τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς.

Με την ονομασία «Polaris Dawn», η διαστημική αποστολή θα έχει ως στόχο να κάνει ένα νέο ρεκόρ υψηλής τροχιάς και να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιό της ο πρώτος στον κόσμο διαστημικός περίπατος σε εμπορική διαστημική αποστολή, ενώ θα δοκιμαστεί επίσης το νέο σύστημα επικοινωνιών του δορυφορικού δικτύου Starlink της SpaceX που βασίζεται σε τεχνολογία λέιζερ, όπως ανέφερε ο Άιζακμαν σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμά του.

Στην περίπτωση που είναι επιτυχής, η πρωτοβουλία αυτή θα σηματοδοτήσει μία ακόμη σημαντική εξέλιξη στη διαρκώς αυξανόμενη εμπορευματοποίηση του διαστήματος, η εξερεύνηση του οποίου ήταν για πολλά χρόνια αποκλειστικότητα των επαγγελματιών αστροναυτών.

Όπως έκανε και στην ιστορική διαστημική πτήση «Inspiration4» με τη συμμετοχή τεσσάρων ιδιωτών που τέθηκαν σε τροχιά τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς επέβαιναν στην κάψουλα πληρώματος Crew Dragon της SpaceX, ο Άιζακμαν προγραμματίζει να είναι ο διοικητής της διαστημικής αποστολής Polaris Dawn.

Ένας εκπρόσωπος δήλωσε στο Reuters ότι ο Άιζακμαν και η SpaceX «επενδύουν μαζί στην αποστολή» χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει οποιασδήποτε οικονομικές λεπτομέρειες.

Ο Άιζακμαν είναι ένας έμπειρος πιλότος αεριωθουμένων αεροσκαφών που έχει πετάξει με την ακροβατική ομάδα αεροπορικών επιδείξεων Black Diamond, ενώ είναι ο συνιδρυτής μιας ιδιωτικής δύναμης μαχητικών αεροπλάνων για σκοπούς στρατιωτικής εκπαίδευσης, παρουσίασε χθες, Δευτέρα, τα τρία μέλη πληρώματος της αποστολής Polaris Dawn σε μία τηλεδιάσκεψη.

Παρά το γεγονός ότι κανένα από τα μέλη της αποστολής δεν είναι επαγγελματίας αστροναύτης, όλοι έχουν επαγγελματικές διαδρομές που είναι συναφείς με τους τομείς της αεροπορίας και του διαστήματος.

Ο Σκοτ Πότιτ, πιλότος της αποστολής Polaris Dawn είναι συνταξιούχος πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, πρώην διευθυντικό στέλεχος της Shift4 και διευθυντής αποστολής στην Inspiration4.

Το πλήρωμα συμπληρώνουν δύο μηχανικοί διαστημικών αποστολών με ηγετικό ρόλο στην SpaceX, η Σάρα Γκίλις που επιβλέπει το πρόγραμμα εκπαίδευσης των αστροναυτών της εταιρίας, και η Άννα Μένον, που διευθύνει την ανάπτυξη των αποστολών πληρώματος. Οι δύο τους έχουν αναλάβει ρόλους στη διαχείριση του ελέγχου διαστημικών αποστολών της SpaceX.

Σύμφωνα με τα σχέδια, η εκτόξευση της αποστολής Polaris Dawn από το Κέντρο Διαστημικών Εκτοξεύσεων Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα θα γίνει με έναν πύραυλο φορέα Falcon 9 της SpaceX, ενώ το πλήρωμα θα παραμείνει σε διαστημική τροχιά πέντε ημέρες.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα