back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι ενισχυτικές δόσεις των υπό δοκιμή εμβολίων, δεν φαίνεται να προσφέρουν πλεονεκτήματα

Διαβάστε επίσης

Τα έως τώρα πειράματα σε ζώα δείχνουν ότι οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων, τα οποία έχουν προσαρμοστεί ειδικά κατά της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, παρέχουν μόνο μικρά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα υφιστάμενα εμβόλια Covid-19.

Καθώς η Όμικρον συνεχίζει να εξαπλώνεται παγκοσμίως, οι κατασκευαστές εμβολίων έχουν ξεκινήσει κλινικές δοκιμές εμβολίων «κομμένων και ραμμένων στα μέτρα» της άκρως μεταδοτικής αυτής παραλλαγής. Όμως οι πρώτες μελέτες στα ζώα δείχνουν ότι μία ενισχυτική δόση, ειδικά κατά της Όμικρον, δεν φαίνεται να προσφέρει κάποιο άξιο λόγου όφελος, ανώτερο εκείνου της τρίτης δόσης των υπαρχόντων εμβολίων, σύμφωνα με το περιοδικό «Nature».

Αν και οι περισσότερες έρευνες αφορούν μόνο έναν μικρό αριθμό ζώων και καμία δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη σε επιστημονικό περιοδικό, ήδη τείνει να διαμορφωθεί μία εικόνα ότι μία τέτοια ενισχυτική δόση από ένα εμβόλιο ειδικά κατά της Όμικρον δεν πρόκειται να αλλάξει το «παιγνίδι» εναντίον της.

«Αυτό που βλέπουμε να προκύπτει από αυτές τις προκλινικές μελέτες σε ζωικά μοντέλα είναι ότι μία ενισχυτική δόση ενός εμβολίου, ειδικά κατά της συγκεκριμένης παραλλαγής, δεν έχει κάποιο πραγματικά καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με μία ενισχυτική δόση ενός τρέχοντος εμβολίου», δήλωσε ο δρ Ντέηβιντ Μοντεφιόρι του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Β. Καρολίνας.

Τόσο η Pfizer/BioNTech όσο και η Moderna ανακοίνωσαν στο τέλος Ιανουαρίου ότι ξεκίνησαν σε ανθρώπους κλινικές δοκιμές εμβολίων ειδικά κατά της Όμικρον και τα αποτελέσματά τους αναμένονται σε μερικούς μήνες. Εν αναμονή αυτών των αποτελεσμάτων, οι αρχικές επιστημονικές προδημοσιεύσεις των μελετών σε ζώα παρέχουν μία πρώτη «γεύση» σχετικά με την πιθανή χρησιμότητα αυτών των αναπροσαρμοσμένων εμβολίων.

Μία μελέτη εξέτασε τις ανοσιακές αποκρίσεις οκτώ μαϊμούδων μακάκων που έκαναν δύο δόσεις του υπάρχοντος εμβολίου της Moderna και μία τρίτη δόση είτε από το ίδιο υπάρχον εμβόλιο είτε από αυτό που αναπτύσσεται ειδικά κατά της Όμικρον. Τα ζώα εμφάνισαν μία ευρεία ανοσιακή απόκριση έναντι όλων των παραλλαγών του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένης της Όμικρον, και επίσης είχαν θετική επίπτωση στα κύτταρα μνήμης Β.

Όπως, όμως, ανέφερε ένας από τους ερευνητές, ο ανοσολόγος Ρόμπερτ Σέντερ του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ, «μπορούμε ακόμη να καλύψουμε όλες τις γνωστές παραλλαγές με μία ενισχυτική δόση από τα τρέχοντα εμβόλια», ενώ διευκρίνισε ότι το εμβόλιο ειδικά κατά της Όμικρον δεν εμφάνισε κάποιο σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με το υπάρχον εμβόλιο.

Μία άλλη μελέτη σε ποντίκια βρήκε ότι η χορήγηση μίας ενισχυτικής δόσης εμβολίου ειδικά κατά της Όμικρον, μετά από δύο δόσεις mRNA, δεν παρείχε κάποιο επιπρόσθετο όφελος σε σχέση με την τρίτη δόση ενός υπάρχοντος εμβολίου. Σε ανάλογο αποτέλεσμα κατέληξαν άλλες δύο μελέτες επίσης σε τρωκτικά.

Τώρα, πλέον, ο επιστημονικός κόσμος περιμένει τα αποτελέσματα των εξελισσόμενων μελετών σε ανθρώπους για τα υπό ανάπτυξη αναπροσαρμοσμένα ειδικά κατά της Όμικρον εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna, προκειμένου να καταλήξει σε ένα οριστικό συμπέρασμα για την αξία τους.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα