back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ενδείξεις αποκλιμάκωσης στην Ουκρανία – Ρωσικές δυνάμεις επιστρέφουν στους στρατώνες τους

Διαβάστε επίσης

Η Ουκρανία και οι Δυτικοί κατάφεραν να εμποδίσουν μια κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας, δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, λίγο μετά την ανακοίνωση της έναρξης μιας αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από τις περιοχές γύρω από την Ουκρανία.

«Μαζί με τους εταίρους μας, καταφέραμε να εμποδίσουμε οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας», δήλωσε ο υπουργός.

Μέρος των στρατευμάτων, που βρίσκονται στις στρατιωτικές περιφέρειες της Ρωσίας που συνορεύουν με την Ουκρανία, επιστρέφουν στις βάσεις τους αφού ολοκλήρωσαν στρατιωτικά γυμνάσια, φέρεται να ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ μετέδωσε πως το υπουργείο ανακοίνωσε ότι, ενώ τα ευρείας κλίμακας γυμνάσια συνεχίζονται σε όλη τη χώρα, μερικές μονάδες στη Νότια και τη Δυτική στρατιωτικές περιφέρειες ολοκλήρωσαν τις ασκήσεις τους και άρχισαν να επιστρέφουν στις βάσεις τους.

Οι κινήσεις αυτές αντιβαίνουν σε προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ότι η Ρωσία μπορεί να ετοιμάζεται να εισβάλει ανά πάσα στιγμή στην Ουκρανία.

Η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας δήλωσε πως η Βρετανία θα πρέπει να δει μια πλήρους κλίμακας αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία για να πιστέψει πως η Μόσχα δεν σχεδιάζει να εισβάλει.

Εικόνες βίντεο από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι οποίες μεταδόθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων RIA, εικονίζουν μερικά άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα να φορτώνονται σε βαγόνια πλατφόρμες.

Το υπουργείο ανακοίνωσε πως θα χρησιμοποιήσει φορτηγά για να μεταφέρει κάποιον εξοπλισμό, ενώ μερικά στρατεύματα θα επιστρέψουν πεζή στις βάσεις τους.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα τους Ουκρανίας, περιλαμβανομένου ενός μεγάλου στρατιωτικού αποσπάσματος που διεξάγει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Λευκορωσία μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, πράγμα που σημαίνει πως η Ουκρανία είναι σχεδόν περικυκλωμένη από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι ρωσικές αγορές αντέδρασαν θετικά στην είδηση για την αποχώρηση και το ρούβλι, το οποίο δεχόταν πίεση εξαιτίας φόβων για νέες δυτικές κυρώσεις σε περίπτωση πολέμου, κέρδισε 1,5% λίγο μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συναντάται αργότερα σήμερα στη Μόσχα με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια αποστολή υψηλού διακυβεύματος για την αποτροπή του πολέμου.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα