back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δεξιότητες – (ψυχική) υγεία – οικογένεια: Το νέο τρίπτυχο στην αγορά εργασίας

Διαβάστε επίσης

Το υψηλότερο έλλειμμα της τελευταίας 15ετίας σε εργαζόμενους με δεξιότητες, διαπιστώνει το 69% των επιχειρηματιών, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Manpower για την πορεία της αγοράς εργασίας εν μέσω πανδημίας.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία της ψυχικής τους υγείας και την δραστηριοποίηση τους στην οικογένεια, χωρίς να αποκλείουν μεγαλύτερη ευελιξία στην εργασία, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας:

· Το 45% των εργαζομένων θα ήθελε να έχει τη δυνατότητα επιλογής χρόνου τόσο ως προς την έναρξη, όσο και ως προς τη λήξη της εργασίας του. Το 36% ζητάει περισσότερες ημέρες διακοπών και το 35% επιθυμεί να έχει πλήρως ευέλικτες επιλογές ως προς τον χώρο εργασίας. Επίσης, το 49% των εργαζομένων δηλώνει έτοιμο να μεταπηδήσει σε άλλο οργανισμό, που θα του πρόσφερε ευημερία.

· Σημαντική θεωρείται για τους εργαζόμενους η ψυχική υγεία τους. Σχεδόν 3 στους 10, εκτιμούν ότι για να αποτραπεί η εξουθένωσή τους χρειάζονται περισσότερες ημέρες για να τις αξιοποιήσουν στην ψυχική υγεία τους.

· Στο πλαίσιο των υβριδικών μοντέλων εργασίας που εισήγαγε ο κορωνοϊός, 4 στους 10 εργαζόμενους δηλώνουν ότι θέλουν να επιλέγουν ποιες μέρες θα εργάζονται εξ αποστάσεως. Επίσης, θέλουν να έχουν οι ίδιοι τη δυνατότητα να ορίζουν το εργασιακό τους πρόγραμμα.

· Οι εργοδότες διαπιστώνουν τη σημασία που έχει το ταλέντο: Το 69% των ερωτηθέντων δεν μπορεί να βρει τις δεξιότητες που χρειάζεται. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό των 15 τελευταίων ετών. Εκτιμάται ότι για να ολοκληρώσουν τις εργασιακές τους απαιτήσεις το 58% των εργαζομένων θα χρειάζονται νέες δεξιότητες.

· Πάνω από το 30% των εταιριών σχεδιάζει να αυξήσει τους μισθούς για να προσελκύσει και να διατηρήσει νέα ταλέντα. Ο 1 στους 5 εργοδότες προτίθεται να προσφέρει περισσότερα προνόμια, όπως είναι επιπλέον μέρες διακοπών.

· Ο 1 στους 4 εργαζόμενους αναζητά εργοδότες που θα προσφέρουν παροχές όπως η γονική άδεια και η άδεια φροντίδας.

· Ως απάντηση στον Covid-19, πάνω από το 80% των εργοδοτών έχει προχωρήσει στην επιτάχυνση της ψηφιοποίησης.

· Ένας στους 3 οργανισμούς σκοπεύει να επενδύει περαιτέρω στην Τεχνητή Νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένης και της μηχανικής μάθησης. Όμως, 1 στους 5 οργανισμούς παγκοσμίως δυσκολεύεται στην εύρεση εξειδικευμένων στελεχών τεχνολογίας.

· Ένας στους 3 οργανισμούς σχεδιάζει να αναπτύξει εσωτερικές δεξιότητες στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τις ψηφιακές εμπορικές πλατφόρμες.

· Οι ειδικότητες στην πληροφορική (23%) και στην βιομηχανία (21%) θα σημειώσουν τις σημαντικότερες αλλαγές στον αριθμό των υπαλλήλων λόγω των αυξημένων τεχνολογικών επενδύσεων.

· Οι 6 στις 10 εταιρίες συνδέουν τους στόχους για την Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Εταιρική Διακυβέρνηση (ESG), με τον εταιρικό σκοπό τους.

· Το 68%των εταιριών αναφέρει την χρήση των «προμηθευτών προσωπικού» ως στρατηγική διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.

· Οι 7 στους 10 εργαζόμενους είπαν ότι είναι σημαντικό να έχουν επικεφαλής που μπορούν να εμπιστευτούν.

· Περισσότεροι από τους μισούς οργανισμούς επαναξιολογούν τα εκτεταμένα δίκτυα των εφοδιαστικών αλυσίδων τους προκειμένου να μειώσουν τους κινδύνους. Το 40% θα το πράξει κατά την επόμενη διετία.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα