back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κολομβία: Επτά στρατιωτικοί προφυλακίστηκαν για διακίνηση ναρκωτικών

Διαβάστε επίσης

Δύο απόστρατοι συνταγματάρχες και πέντε εν ενεργεία στρατιωτικοί προφυλακίστηκαν στην Κολομβία, καθώς τους βαρύνουν υποψίες πως συνεργάζονταν με την Clan del Golfo, την ισχυρότερη συμμορία που διακινεί ναρκωτικά στο κράτος των Άνδεων, ανακοίνωσε η εισαγγελία χθες Τρίτη.

Οι ύποπτοι φέρονται να «διευκόλυναν την παράνομη δραστηριότητα» του Χουάν Λάρισον Κάστρο Εστουπινιάν, γνωστού επίσης με το ψευδώνυμο «Ματάμπα», επικεφαλής της Κλαν δελ Γκόλφο στην περιοχή του Ειρηνικού, που συνελήφθη τον Μάιο του 2021, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της η εισαγγελία.

Ο συνταγματάρχης ε.α. Ρόμπινσον Γκονσάλες φέρεται να παρείχε «υλικοτεχνικές συμβουλές και ένοπλη υποστήριξη» στον βαρόνο των ναρκωτικών και να «καταχράστηκε τον βαθμό του για να επικοινωνεί με αξιωματικούς εν ενεργεία και να τους πείθει, με αντάλλαγμα δώρα, να προειδοποιούν τον ‘Ματάμπα’ για τις κινήσεις στρατιωτικών μονάδων και τις προβλεπόμενες διαδικασίες στην περιοχή».

Ο συνταγματάρχης ε.α. Χάρι Γκόμες φέρεται να λάμβανε ποσό που αναλογεί σε 12.700 δολάρια τον μήνα από την Κλαν ώστε ο στρατός να επιτρέπει να αναχωρούν φορτία κοκαΐνης από τις ακτές στον Ειρηνικό Ωκεανό (δυτική Κολομβία) προς τις αγορές των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Προειδοποιούσε «για επιχειρήσεις που προβλεπόταν (να διεξαχθούν) στη Ναρίνιο (νοτιοδυτικά) και είχε καταρτίσει επίσης σχέδιο για να πείσει ανωτέρους του ότι ο ‘Ματάμπα’ ήταν νεκρός», πρόσθεσε η εισαγγελία.

Άλλοι πέντε στρατιωτικοί κατηγορούνται πως προμήθευαν διακινητές ναρκωτικών με «τρόφιμα, στολές, μπότες, είδη εκστρατείας και επικοινωνίας».

Οι στρατιωτικοί αντιμετωπίζουν δίωξη για σύσταση και συμμορία, διαφθορά, παράνομη χρήση στολών και διακριτικών, σύμφωνα με την εισαγγελία. Οκτώ ακόμη πρόσωπα, που κατηγορούνται πως αποτελούσαν μέρος δικτύου διακίνησης ναρκωτικών, συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν.

Ο στρατός ανακοίνωσε την Κυριακή ότι απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του ο στρατηγός Χόρχε Ερέρα Δίας, καθώς τον βαρύνουν υποψίες για συνέργεια με διακινητές ναρκωτικών, συγκεκριμένα με τη συμμορία «Los Pocillos».

Σύμφωνα με τον κολομβιανό Τύπο, ο διοικητής της 6ης μεραρχίας, που επιχειρεί στο νότιο τμήμα της χώρας, και αφεντικά της «Λος Ποσίγιος» διαπραγματεύονταν συμφωνία για την αντιμετώπιση από κοινού ομάδας αποστατών της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) που απορρίπτει τη συμφωνία ειρήνης του 2016.

Τις έξι δεκαετίες του εμφυλίου πολέμου στην Κολομβία, έχουν ξεσπάσει επανειλημμένα σκάνδαλα που συντάραξαν τον στρατό.

Δεκάδες πρώην στρατιωτικοί βρέθηκαν ιδίως αντιμέτωποι με κατηγορίες για 6.400 φόνους αμάχων που εκτελέστηκαν από άνδρες των ενόπλων δυνάμεων και παρουσιάστηκαν ως αντάρτες πεσόντες στη μάχη ώστε να εξασφαλίζονται πριμ, προαγωγές, άδειες και άλλα προνόμια.

Η κολομβιανή δικαιοσύνη διενεργεί εξάλλου έρευνα για δίκτυο κατασκοπείας της υπηρεσίας πληροφοριών με στόχους τουλάχιστον 130 δημοσιογράφους, πολιτικούς, απόστρατους, συνδικαλιστές, ακόμη και πρώην αξιωματούχους της προεδρίας.

Η Κολομβία συνεχίζει να σπαράσσεται από εξαιρετικά περίπλοκη εμφύλια ένοπλη σύρραξη στην οποία εμπλέκονται εδώ και πάνω από μισό αιώνα αντάρτες της άκρας αριστεράς, ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί, διακινητές ναρκωτικών, ο στρατός, κρατικοί λειτουργοί.

Στη χώρα αυτή εξάλλου καταγράφεται η μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης στον κόσμο, βασική πηγή χρηματοδότησης των εκτός νόμου ένοπλων οργανώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα