back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μια ελληνική συμμετοχή στο Mental Health Rights Film Festival  

Διαβάστε επίσης

Το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Διάπλους Ιστορίες Ελπίδας» της Ιφιγένειας Κοτσώνη, που έδωσε φωνή στα μέλη του κοινωνικού συνεταιρισμού – μονάδα ψυχικής υγείας «Διάπλους», συμμετέχει στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου για τα Δικαιώματα στην ψυχική υγεία/ Mental Health Rights Film Festival. Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί στις 25 και 26 Φεβρουαρίου 2022 στη Λισαβόνα. Η ελληνική ταινία θα προβληθεί στις 26 Φεβρουαρίου 2022.

Ο Διάπλους

Ο Κοιν.Σ.Π.Ε.«Διάπλους» έχει σκοπό την επαγγελματική και κοινωνική επανένταξη ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Οι εργαζόμενοί του, καλλιεργούν και παράγουν κηπευτικά, λάδι και μέλι σε κτήμα εντός του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής. Ο «Διάπλους» δραστηριοποιείται, επίσης, και στους τομείς της καθαριότητας επαγγελματικών χώρων και της τραπεζοκομίας. Επίσης στο συνεταιρισμό εργάζονται και επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Mental Health Rights Film Festival

Το Mental Health Rights Film Festival, που υποστηρίζεται από το Ινστιτούτο της Λισαβόνας για την Παγκόσμια Ψυχική Υγεία, είναι ένα διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους και επικεντρώνεται στην προβολή κινηματογραφικών έργων τα οποία ασχολούνται με ζητήματα ψυχικής υγείας.

Σκοπεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τα δικαιώματα των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και στην άρση του στίγματος που συχνά συνδέεται με την ψυχική  νόσο, ενώ ευελπιστεί στο να ανοίξει τον δρόμο για μια κοινωνία που βασίζεται  στην αμοιβαία κατανόηση και ένταξη.

Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί συνέχεια του πρώτου Φεστιβάλ  Κινηματογράφου Mind Rights, που πραγματοποιήθηκε το 2014, με μεγάλη  επιτυχία, στο Gulbenkian Foundation, στη Λισαβόνα. Φέτος πραγματοποιείται  στην ίδια πόλη, στο πλαίσιο του προγράμματος MH Rights Project.

Τελετή Βράβευσης

Οι προβολές κατά τη διάρκεια του διήμερου προγράμματος, θα ολοκληρωθούν με την Τελετή Βράβευσης στις 26 Φεβρουαρίου 2022, η οποία  δεν θα είναι απλώς μια γιορτή της δημιουργικότητας των κινηματογραφιστών,  αλλά και μια αναγνώριση της εξαιρετικής δέσμευσής τους στα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κριτική επιτροπή που περιλαμβάνει εκπροσώπους από τους τομείς του κινηματογράφου, της ψυχικής υγείας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το  κοινό θα απονείμει τα Βραβεία MHRFF κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής,
στα σημαντικότερα έργα που σχετίζονται με τα θέματα του Φεστιβάλ.

Καλλιόπη Ασλανίδου

Ιστορίες Ελπίδας στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα