back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ν. Θωμαΐδης: Μικρή μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής – Τα στοιχεία δεν επιτρέπουν χαλαρότητα

Διαβάστε επίσης

Μικρή μείωση, στα όρια της στατιστικής αβεβαιότητας δείχνουν οι αναλύσεις των λυμάτων στην Αττική τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες, όπως είπε στον Αθήνα 9,84 και τον Γιάννη Παπαγεωργίου, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, σημειώνοντας ωστόσο ότι η θετικότητα παραμένει υψηλή στο 4 – 4,5 κι συνεπώς δεν επιτρέπει αυτό το δίμηνο να είμαστε σε χαλαρή διάθεση χωρίς περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με τον κο Θωμαΐδη, από τις μετρήσεις φαίνεται ότι η «Δέλτα» είναι σε αποδρομή και σχεδόν καθολικά επικρατεί η «Όμικρον». «Η μεγάλη διαφορά με την Όμικρον είναι ότι είναι εξαιρετικά μεταδοτική, αλλά με ήπια νόσηση και η πίεση στο ΕΣΥ είναι μικρότερη σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα παρά το ότι τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια. Ο εμβολιασμός κι ειδικά η ενισχυτική δόση προστατεύει ιδιαίτερα από τη Δέλτα κι όσο προχωράει ο εμβολιασμός δε θα έχουμε πίεση στο ΕΣΥ» τόνισε.

Ο κ. Θωμαΐδης σημείωσε ότι οι κλιματολογικές συνθήκες της εποχής ευνοούν τη μετάδοση και εκτίμησε ότι μετά τον Απρίλιο θα είμαστε καλύτερα.

«Τα πιο αποδοτικά μέτρα που έχουμε πάρει- σύμφωνα με τη βιβλιογραφία- είναι η χρήση της μάσκας υψηλής προστασίας, κάτι που είναι σαφές κι αποδεδειγμένο ότι προστατεύει, ο εμβολιασμός επίσης που έχει σώσει ζωές, ενώ και το να μην επιτρέπουμε τις συγκεντρώσεις πολλών ατόμων όπως τώρα το καρναβάλι, είναι ένα μέτρο προστασία γιατί στις συγκεντρώσεις γίνεται υπερ- μετάδοση.Αυτό που έχει σημασία είναι ότι είναι ανοιχτά και λειτουργούν κανονικά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια κι αυτό είναι μια επιτυχία» κατέληξε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα