back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ν. Αραμπατζή: Αγωνιζόμαστε να στηρίξουμε τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του σε δύσκολες συνθήκες

Διαβάστε επίσης

2022 -02-17

Αποφασισμένη να στηρίξει τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του, δηλώνει η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), Νίκη Αραμπατζή.

«Σύμφωνα με έρευνα της Ουνέσκο το 70% των καλλιτεχνών παγκοσμίως, άλλαξαν επάγγελμα στην περίοδο του κορονοϊού. Αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε όρθιο τον πολιτισμό. Προσπαθούμε να στηρίξουμε όλες τις τέχνες, τα εικαστικά, το θέατρο, τη μουσική και να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τους ανθρώπους του πολιτισμού να μείνουν όρθιοι σε δύσκολες συγκυρίες, μετά από μια μεγάλη οικονομική κρίση και μια πανδημία» είπε στον Αθήνα 984 και στον Γιώργο Αποστολίδη.

Κάλεσε τους δημότες κι όλους όσοι αγαπούν την Τέχνη να παρακολουθήσουν, με εισιτήρια από 5 ευρώ, τις εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή την επόμενη εβδομάδα στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», με τις σπουδαίες Νένα Βενετσάνου και Μαρία Σουλτάτου.

«Προσπαθούμε να δώσουμε στον κόσμο ένα αρκετά σημαντικό πολιτιστικό προϊόν κι ένα υψηλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα με προσιτό εισητήριο, χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα στον οικογενειακό προγραμματισμό» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο Ολύμπια πραγματοποιούνται και δύο μοναδικά μουσικά αφιερώματα σε δύο σπουδαίες μορφές της ελληνικής μουσικής. Στον Γιάννη Σπανό σήμερα και στη ζωή και στο έργο του Γρηγόρη Μπιθικώτση, αύριο 18 Φεβρουαρίου. Το πρόγραμμα ήταν και φέτος επιλογή του εμπνευσμένου καλλιτεχνικού Διευθυντή του Ολύμπια, Ολιβιέ Ντεκότ και αναπτύχθηκε σε θεματικές ενότητες.

Για τις Αποκριάτικες εκδηλώσεις η Νίκη Αραμπατζή είπε ότι λόγω κορονοϊού δεν θα υπάρξει το μεγάλο πρόγραμμα του ΟΠΑΝΔΑ στις γειτονιές και τις πλατείες της Αθήνας, ούτε το καθιερωμένο ραντεβού της γιορτής στο λόφο του Φιλοπάππου.

Σε μια γέφυρα εξωστρέφειας όμως αποφασίστηκε «πολλές δραστηριότητες να φιλοξενηθούν στα πολιτιστικά κέντρα και στα μουσεία, δηλαδή σε κλειστούς χώρους πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων, με παράδοση κι ένα ευρύ κι ελκυστικό φάσμα δράσεων. Εκεί, οι μικροί μας φίλοι μπορούν να μάθουν περισσότερα για τους χώρους πολιτισμού στην πόλη και την ιστορία τους, να ντυθούν μασκαράδες για να πάρουν μέρος σε αποκριάτικα δρώμενα, μαθαίνοντας τα έθιμα της εποχής».

Μία από τις μουσειοπαιδαγωγικές εκδηλώσεις, θα διαδραματιστεί στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης Αγγελική Χατζημιχάλη, στην Πλάκα.

Σε ένα νεοκλασσικό αρχοντικό, πραγματικό στολίδι για την κτιριακή κληρονομιά της πόλης, σύμφωνα με την Νίκη Αραμπατζή, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά εικόνες που θα τους κεντρίσουν δημιουργικά το ενδιαφέρον και τη φαντασία. «Μια κυρία με ενδυμασία μπελ επόκ, θα προετοιμάζεται να πάει σε αποκριάτικη εκδήλωση της εποχής, στην παλιά Αθήνα. Ταυτόχρονα, θα ενταχθούν σε ένα σκηνικό καθημερινού, μέσου σπιτιού του τότε, ανασαίνοντας και ζώντας την οικογενειακή ατμόσφαιρα περασμένων δεκαετιών. Στόχος μας είναι να χαρούν τα παιδιά, μέσα από την κατανόηση και σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν για να μάθουν περισσότερα σε σχέση με τα αποκριάτικα έθιμα και τη διαδρομή τους στο χρόνο. Σε αυτή την προσέγγιση, τροφή κι αφορμή δημιουργίας στάθηκε για εμάς ο πίνακας του Νικολάου Γύζη, «Καρναβάλι στην Αθήνα».
Η επικεφαλής του ΟΠΑΝΔΑ δήλωσε περήφανη για τους μουσειοπαιδαγωγούς που «δημιουργούν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα για τα παιδιά στη διάρκεια της χρονιάς».

Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον του ΟΠΑΝΔΑ και για τον αθλητισμό.

«Ο αθλητισμός αποτελεί προτεραιότητά μας» τόνισε η Νίκη Αραμπατζή, επισημαίνοντας την ανάγκη βελτίωσης των εγκαταστάσεων στα γήπεδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου της πόλης, που δεν ήταν η καλύτερη, όπως παραδέχθηκε. Σε αυτό το πλαίσιο, προανήγγειλε την έναρξη εργασιών ολικής ανακαίνισης, το καλοκαίρι, 33 αθλητικών κέντρων και άλλων 13 ανοιχτών αθλητικών χώρων στις γειτονιές, από την Αλεπότρυπα μέχρι την Ακαδημία Πλάτωνος, από δύο ήδη δημοπρατημένα προγράμματα. Το ένα από τον Φιλόδημο κι ένα ακόμη από την Περιφέρεια Αττικής.
Επίσης, όπως τόνισε, «η σημερινή Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης, διασφάλισε τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής και για έργα που δεν είχε προβλεφθεί να ενταχθούν σε προηγούμενα προγράμματα.
Ορατά αποτελέσματα από τα δύο ήδη δημοπρατημένα έργα προβλέπονται μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι, ενώ αγωνιζόμαστε να δημοπρατήσουμε τάχιστα και τα επόμενα, προκειμένου να ξεκινήσουν εργασίες ολικής ανακαίνισης σε όλους τους αθλητικούς χώρους της Αθήνας».

ΙΝFO
Η προπώληση για τα Μουσικά Αφιερώματα στον Γιάννη Σπανό, σήμερα Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου και στον Γρηγόρη Μπιθικώτση, αύριο Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου στο: https://www.ticketservices.gr/event/afieroma-ston-gianni-spano-olympia-dimotiko-theatro-maria-kallas/?lang=el

Επίσης, πώληση εισιτηρίων θα γίνεται και δύο ώρες πριν την έναρξη της παράστασης στο θέατρο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα