back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

‘Εκτακτη σύνοδος των 27 για την Ουκρανία – Φον ντερ Λάιεν: Θέλουμε πράξεις για να εμπιστευτούμε τα λόγια της Ρωσίας

Διαβάστε επίσης

Την ολοκλήρωση της άτυπης συνάντησης των επικεφαλής των κρατών-μελών της ΕΕ για τις εξελίξεις στο ζήτημα Ρωσίας – Ουκρανίας, έκανε γνωστή στο twitter ο εκπρόσωπος του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ, σε ανάρτησή του αναφέρθηκε στην ενότητα ΕΕ και ΝΑΤΟ εκφράζοντας τη στήριξη στην Ουκρανία. «Σταθεροί και αποφασιστικοί στην υπεράσπιση των αξιών μας» σημείωσε.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επικοινώνησε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν από το άτυπο συμβούλιο. Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ επεσήμανε ότι απαιτείται «επειγόντως αποκλιμάκωση» και εξέφρασε την «αλληλεγγύη της ΕΕ με την Ουκρανία».

Νωρίτερα η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η διπλωματία δεν έχει πει ακόμη την τελευταία της κουβέντα και προσέθεσε «υπάρχει ακόμη ελπίδα ότι θα επικρατήσει η ειρήνη». Όσον αφορά τις ανακοινώσεις της Ρωσίας για απόσυρση δυνάμεων, η Πρόεδρος της Επιτροπής, είπε «δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής οποιαδήποτε σημάδια αποκλιμάκωσης στο πεδίο. Αντίθετα, βλέπουμε ότι η συγκέντρωση δυνάμεων συνεχίζεται. Συνεπώς τώρα χρειαζόμαστε πράξεις για να εμπιστευτούμε τα λόγια που ακούσαμε. Δεν θα μειώσουμε την επιφυλακή μας, θα παραμείνουμε σε επιφυλακή και ενωμένοι».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετάσχει τόσο στην άτυπη σύνοδο των 27 για την Ουκρανία και βεβαίως στη Σύνοδο Kορυφής ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης. Tο μεσημέρι της Παρασκευής θα αναχωρήσει για το Μόναχο για να μετάσχει στην ετήσια Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Η Σύνοδος Ε.Ε – Αφρικής αναμένεται να  «επισκιαστεί» από το άτυπο Συμβούλιο των Ευρωπαίων ηγετών με θέμα την Ουκρανία. Αποφασίστηκε εκτάκτως και ξεκινά σήμερα το μεσημέρι με τους Ευρωπαίους ηγέτες να ενημερώνονται από τον Γερμανό καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο για τα πρόσφατα ταξίδια τους, στη Μόσχα, αναφέρουν οι FT.

Στην άλλη πλευρά των Βρυξελλών οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα συναντώνται για δεύτερη μέρα παρουσία σήμερα του ομολόγου τους από την Ουκρανία που θα συνδεθεί μέσω βιντεο-κλήσης. Ο γ.γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ πάντως δήλωσε χθες ότι η Ρωσία συνεχίζει να αυξάνει τον αριθμό στρατευμάτων της στα σύνορα με την Ουκρανία, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις της Μόσχας.

Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την Ουκρανία και τη Ρωσία, πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής μεταξύ της ΕΕ και της Αφρικανικής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί μίας ώρας άτυπη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών στις 1.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδας). Στόχος της έκτακτης συνάντησης είναι η ένταση των  διπλωματικών προσπαθειών προκιεμενου να προσεγγίσουν τη Μόσχα, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις που θα πλήξουν την οικονομία της Ρωσίας, σε περίπτωση επίθεσής της κατά της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις  παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό, ωστόσο έχει ανακοινωθεί ότι αναμένεται να επικεντρωθούν στον χρηματοοικονομικό τομέα, τον τομέα της ενέργειας και τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ έχει επισημάνει ότι η ΕΕ συνεχίζει να προσπαθεί για μια διπλωματική λύση, ενώ η Ευρώπη ζει τη μεγαλύτερη κρίση από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Η 6η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης αναμένεται να ξεκινήσει στις 3 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), με τη συμμετοχή ηγετών των 55 μελών της Αφρικανικής Ένωσης, προκειμένου να καθορίσουν μια «νέα εταιρική σχέση». Η ασφάλεια, η υγεία και η σταθερότητα είναι οι τρεις κοινές προκλήσεις που θέλουν να αντιμετωπίσουν η Ευρώπη και η Αφρική για να «αλλάξουν το παιχνίδι» των σχέσεών τους. Η οικονομία, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η μετανάστευση, η πανδημία και τα εμβόλια, η κλιματική αλλαγή και ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν.

Η Σύνοδος της Ε.Ε με τις αφρικανικές χώρες  επιδιώκει να θέσει τις βάσεις για μια φιλόδοξη εταιρική σχέση ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Αφρική που αφορά όλο το φάσμα των προκλήσεων, από την πράσινη μετάβαση και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, μέχρι τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και τη μετανάστευση και την κινητικότητα.

Στρατηγική επιλογή της Ελληνικής κυβέρνησης είναι τα ανοίγματα και η ενίσχυση των σχέσεων με την υποσαχάρια Αφρική, κάτι που δρομολογείται ήδη μέσω της «διπλωματίας των εμβολίων», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη δωρίσει 3 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στην Αφρική.

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια και την πράσινη μετάβαση της αφρικανικής ηπείρου, υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα ήδη έχει κομβικό ρόλο ως γέφυρα της Ευρώπης με την Αφρική μέσω της Αιγύπτου.

Η συμφωνία που υπέγραψαν η Ελλάδα και η Αίγυπτος τον περασμένο Οκτώβριο για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, είναι το πρώτο εγχείρημα διασύνδεσης της Αφρικής με την Ευρώπη και μετατρέπει τη χώρα μας σε γέφυρα μεταφοράς καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας από την Αφρική στην Ευρώπη, σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές και τονίζουν πως το ελληνοαιγυπτιακό εγχείρημα έχει μεγάλη οικονομική και γεωπολιτική σημασία, καθώς μέσω αυτού η Ευρώπη μπορεί να εξασφαλίσει σταθερή και φθηνή «καθαρή» ηλεκτρική ενέργεια και έχει αναγνωριστεί ήδη ως στρατηγικής σημασίας τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τις ΗΠΑ.

Σήμερα Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρουάντα Πωλ Καγκάμε (Paul Kagame) και με τον Πρόεδρο της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι (Muhammadu Buhari), ενώ αργότερα θα συμμετάσχει σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή μετάβαση, την ψηφιοποίηση και τις μεταφορές. Το πρωί της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός συμπροεδρεύει με τον Ιρλανδό ομόλογό του σε πάνελ με θέμα τη γεωργία και την βιώσιμη ανάπτυξη και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για να μετάσχει στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

Εκεί, θα μιλήσει σε πάνελ με θέμα την υπονόμευση των δημοκρατικών αρχών, μαζί με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι (Nancy Pelosi) και την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας Κριστίνε Λάμπρεχτ (Christine Lambrecht) και συντονιστή τον Ίβαν Κράστεβ (Ivan Krastev), ενώ έχει προγραμματίσει σειρά επαφών στο περιθώριο της Διάσκεψης.

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα