back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συνάντηση Δένδια – Λαβρόφ

Διαβάστε επίσης

Εστιασμένες στην ασφάλεια στην Ευρώπη, στην κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς και στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν οι δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας Νίκου Δένδια και Σεργκέι Λαβρόφ αμέσως μετά τη συνάντησή τους.

«Συναντήθηκα με τον ομόλογό μου της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Πραγματοποιήσαμε μια παραγωγική συζήτηση για την προώθηση των διμερών σχέσεων στο πλαίσιο των ιστορικών δεσμών Ελλάδας – Ρωσίας, την ασφάλεια στην Ευρώπη και την κατάσταση σε Ανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο κ. Δένδιας σε ανάρτησή του στο Twitter.

https://twitter.com/NikosDendias/status/1494621424945963029

Οι προσεγγίσεις της Μόσχας και της Αθήνας σε βασικά ζητήματα είναι ταυτόσιμες. Τα κράτη μας τάσσονται υπέρ της διευθέτησης των συγκρούσεων αποκλειστικά με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, αυστηρά σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με την σημερινή συνάντηση των υπουργών Σεργκέι Λαβρόφ και Νίκου Δένδια.

Με βάση το πρόγραμμα που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών, οι κ. Λαβρόφ και Δένδιας θα έχουν στη συνέχεια γεύμα εργασίας.

Εν μέσω της συνεχιζόμενης ουκρανικής κρίσης, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας καλείται να βρει τη «χρυσή τομή» καθώς εν μέσω της ευθείας αντιπαράθεσης Ε.Ε και ΝΑΤΟ με τη Ρωσία θα ήθελε να προστατέψει όσο γίνεται τις ελληνορωσικές σχέσεις που βρίσκονται σε διαδικασία αναθέρμανσης.

Η Αθήνα έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θεωρεί τη Ρωσία αναπόσπαστο μέρος της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης, ωστόσο συντάσσεται με την Ε.Ε τηρώντας πλήρως τις αρχές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στο ουκρανικό ζήτημα, καθώς υποστηρίζει τη θεμελιώδη αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας όλων των χωρών.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά ανησυχεί και για την ενεργειακή κρίση και η οποία επιτείνεται από τη συνεχιζόμενη ουκρανική κρίση. Πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη του κ Δένδια στη Ρωσία και επομένως, θα συζητηθούν και διμερή θέματα.

Η Αθήνα θα ήθελε πάντως να αποφύγει το ενδεχόμενο να εμπλακεί σε μια ατζέντα η οποία μπορεί να φέρει την ελληνική αντιπροσωπεία στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης που αφορά κατά κύριο λόγο μεγαλύτερες δυνάμεις.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα