back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γερμανία: Αρχίζει σήμερα η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια

Διαβάστε επίσης

Με τη συμμετοχή πολλών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων – μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης –, υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, εκπροσώπων διεθνών οργανισμών, αναλυτών και ακαδημαϊκών διεξάγεται από σήμερα έως την Κυριακή η 58η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, με φυσική παρουσία έπειτα από δύο χρόνια, όμως περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων και εκδηλώσεων.

Στο επίκεντρο της φετινής Διάσκεψης θα βρίσκονται η κρίση στην Ουκρανία, θέματα κυβερνοασφάλειας, καινοτομίας στην άμυνα και μετανάστευσης.

Στη Διάσκεψη συμμετέχουν μεταξύ άλλων η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ και η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, ο Μπιλ Γκέιτς με την ιδιότητα του προέδρου του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates, ο ειδικός απεσταλμένος της αμερικανικής κυβέρνησης για το Κλίμα Τζον Κέρι κ.ά..

Στη φετινή Διάσκεψη δεν συμμετέχει αξιωματούχος από τη ρωσική κυβέρνηση, καθώς, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η Μόσχα θεωρεί ότι η διοργάνωση «έχει χάσει την αντικειμενικότητά της», έχει εξελιχθεί «σε ατλαντικό φόρουμ».

Η φετινή διοργάνωση είναι και η τελευταία για τον άνθρωπο που χαρακτηρίζεται η ψυχή της Διάσκεψης, τον πρέσβη επί τιμή Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, ο οποίος αποχωρεί έπειτα από 15 χρόνια. Θα τον διαδεχθεί επίσης γερμανός διπλωμάτης, ο Κρίστοφ Χόισγκεν, επί 12 χρόνια σύμβουλος της Άγγελας Μέρκελ για θέματα ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα