back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ν. Δένδιας: Όλοι χαμένοι από μια σύγκρουση στην Ουκρανία

Διαβάστε επίσης

«Μία σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα έχει κανέναν νικητή, θα είμαστε όλοι χαμένοι», τόνισε μεταξύ άλλων ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με το Ρώσο ομόλογό του μετά το πέρας της συνάντησής που πραγματοποίησαν.

Ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή αυτή που είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στη Μόσχα και η συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Συζητήθηκε μια ευρεία γκάμα θεμάτων από την τρέχουσα οικονομική κρίση, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, έως τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και το Κυπριακό, ενώ η ελληνική πλευρά έθεσε και το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης.

Σκοπός του κ. Δένδια ήταν να κρατήσει μια ισορροπία ανάμεσα στην επιθυμία της Αθήνας να προστατέψει όσο γίνεται τις ελληνορωσικές σχέσεις που βρίσκονται σε διαδικασία αναθέρμανσης και συγχρόνως αλλά και να ξεκαθαρίσει πως η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ έχει συγκεκριμένη στάση έναντι στο ουκρανικό ζήτημα καθώς επίσης και ότι θεωρεί ότι η Ρωσία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μέρος της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης. Όπως άλλωστε είπε χαρακτηριστικά ο κ Δένδιας στις δηλώσεις του με τον Σεργκέι Λαβρόφ «η Ελλάδα τασσόταν πάντα και τάσσεται υπέρ ενός ειλικρινούς διαλόγου με τη Ρωσία» ενώ συμπλήρωσε ότι «σκοπός όλων μας είναι η διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ευρώπη». Παράλληλα, βέβαια ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως η ελληνική εξωτερική πολιτική εδράζεται και έχει ως θεμελιώδης αρχή το διεθνές δίκαιο ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΑΣΕ. Ενώ σημείωσε ότι «θα είμαστε όλοι χαμένοι από μία σύγκρουση στην Ουκρανία». «Συζητήσαμε για την Ουκρανία και στάθηκα σε τρία πράγματα. 1. Την ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης 2. Στηρίζουμε πλήρως ως Ελλάδας τις συμφωνίες του Μινσκ και 3. αναφέρθηκα στην ελληνική ομογένεια, ιδιαίτερα στην Ουκρανία και τη Μαριούπολη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεσμεύεται να πράξει όσα χρειάζονται για την προστασία της ομογένειας», ανέφερε ο κ Δένδιας.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ουκρανίας και το Κίεβο ότι «σαμποτάρει τη δυνατότητα για πρόσθετα μέτρα κατάπαυσης του πυρός» και χαρακτήρισε «καπρίτσιο» της Δύσης την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, που προκαλεί την οργή της Μόσχας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την Ελλάδα ως σημαντικό εταίρο για τη Ρωσία, τονίζοντας πως οι δύο χώρες έχουν κοινή επαφή. Όπως είπε ο κ. Λαβρόφ συζητήσαμε διμερή θέματα σε συνέχεια της συνάντησης των ηγετών Ελλάδος – Ρωσίας τον προηγούμενο Δεκέμβριο.

Για τα Ελληνοτουρκικά

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά, τονίζοντας πως η Τουρκία θέτει ανυπόστατες διεκδικήσεις έναντι της ελληνικής κυριαρχίας. «Η Ελλάδα είναι υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου, ωστόσο είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία έναντι οιασδήποτε απειλής», τόνισε.

Ερωτηθείς για τη ρητορική περί αποστρατικοποίησης των νησιών, ο κ. Δένδιας επεσήμανε πως η Τουρκία έχει αναπτύξει τη στρατιά του Αιγαίου και έχει απέναντι από τα νησιά τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Ευρώπης. Παράλληλα, ανέφερε πως η Τουρκία δεν είχε καμία θέση, δεν υπέγραψε και δεν αντλεί κανένα δικαίωμα από τη συνθήκη, στην οποία αναφέρεται.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα