back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νέες ταραχές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ μεταξύ Ισραηλινών αστυνομικών και Παλαιστινίων

Διαβάστε επίσης

Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα μεταξύ της ισραηλινής αστυνομίας και διαδηλωτών που εξέφραζαν την υποστήριξή τους σε παλαιστινιακές οικογένειες που απειλούνται με έξωση στη συνοικία Σέιχ Τζάρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, στον κατεχόμενο παλαιστινιακό τομέα και προσαρτημένο από το Ισραήλ.

Έχοντας απλώσει τα χαλιά της προσευχής στην άσφαλτο ενός δρόμου, Παλαιστίνιοι προσευχήθηκαν προτού ενώσουν τη φωνή τους με αυτή των διαδηλωτών που αντιτίθενται στην έξωση Παλαιστινίων από αυτή τη γειτονιά, η οποία έγινε το σύμβολο του αγώνα κατά της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

“Το καθήκον μου ως Παλαιστίνιος είναι να βρίσκομαι εδώ για κάθε Παλαιστίνιο που μάχεται για τη γη του”, δήλωσε ο 30χρονος Αμπντάλα Γκριφάτ.

Όταν οι δυνάμεις της τάξης κάλεσαν τους διαδηλωτές να ελευθερώσουν τον δρόμο, αυτοί αρνήθηκαν. Τότε η έφιππη αστυνομία στράφηκε στο μικρό πλήθος, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονταν στο σημείο.

Ένας δημοσιογράφος του AFP είδε δυο άτομα να κρατούνται από αστυνομικούς. Αλλά η αστυνομία δήλωσε ότι δεν έγινε καμία σύλληψη, κάνοντας λόγο για “ταραχή”.

Παλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν επίσης με τις ισραηλινές δυνάμεις στη Χεβρώνα και τη Μπέιτα στη Δυτική Όχθη, κατεχόμενο από το Ισραήλ παλαιστινιακό έδαφος από το 1967.

Στη Μπέιτα, στη βόρεια πλευρά της Δυτικής Όχθης, ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου τραυματίστηκε από σφαίρα από καουτσούκ που ερρίφθη από τις ισραηλινές δυνάμεις. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, 23 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν.

Την Κυριακή, συγκρούσεις ξέσπασαν στη Σέιχ Τζάρα μεταξύ της ισραηλινής αστυνομίας και Παλαιστινίων διαδηλωτών, από τους οποίους 31 τραυματίστηκαν, μετά την επίσκεψη Ισραηλινού ακροδεξιού βουλευτή που πήγε να υποστηρίξει τους Εβραίους κατοίκους.

Στη Σέιχ Τζάρα, αρκετές ισραηλινές οικογένειες απειλούνται με έξωση.

Τον Μάιο του 2021, διαδηλώσεις για την υποστήριξη αυτών των οικογενειών εξελίχθηκαν σε επεισόδια και εκατοντάδες Παλαιστίνιοι είχαν τραυματιστεί. Το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες από τον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας προς το Ισραήλ, το οποίο απάντησε και ακολούθησε ένας πόλεμος 11 ημερών.

Η Χαμάς προειδοποίησε ξανά την Πέμπτη ότι “η παραβίαση των κόκκινων γραμμών στο Σέιχ Τζάρα” θα μπορούσε να “προετοιμάσει την ατμόσφαιρα για την επόμενη έκρηξη”.

Την Παρασκευή, εκπρόσωποι του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), συνοδευόμενοι από μέλη παλαιστινιακών ΜΚΟ, επισκέφτηκαν μια από τις οικογένειες που μπορεί να διωχθούν.

“Ο ΟΗΕ έχει επανειλημμένα ζητήσει να σταματήσουν οι εξώσεις και οι κατεδαφίσεις στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ”, αναφέρει το OCHA σε ανακοίνωση.

Περισσότεροι από 300.000 Παλαιστίνιοι και 210.000 Ισραηλινοί έποικοι ζουν σήμερα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα είναι παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα