back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Π. Παναγιωτόπουλος: Πολιτικές αποφάσεις φόρεσαν επιστημονικό μανδύα

Διαβάστε επίσης

«Η Επιτροπή των Ειδικών Επιστημόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορoνοϊό, πολλές φορές έχει χρησιμοποιηθεί και πολιτικές αποφάσεις  φόρεσαν επιστημονικό μανδύα», δήλωσε ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και Καθηγητής Δημόσιας Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στις Ελεονώρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου. 

«Η κυβέρνηση και τα υπουργεία είναι αυτοί που εισηγούνται και βάζουν την ατζέντα. Η συγκεκριμένη Επιτροπή προτείνει και οι προτάσεις της πάνε σε άλλη Επιτροπή, σε μία δεύτερη Επιτροπή με κρατικούς αξιωματούχους που συμβουλεύουν, εισηγούνται και λαμβάνουν αποφάσεις» διευκρίνισε.

Εξήγησε ότι η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων δεν είναι θεσμικά κατοχυρωμένη, έχει θεμελιώδη θεσμικά ζητήματα καθώς για παράδειγμα δεν έχει πρόεδρο και ουσιαστικός υπεύθυνος είναι ο υπουργός.

«Η Επιτροπή δεν έχει λόγο στην ατζέντα, αυτή έρχεται από την πολιτική ηγεσία και τα ερωτήματα που θέτουν τα υπουργεία. Η κυβέρνηση εισηγείται και η Επιτροπή λέει “ναι” ή “όχι”.  Πολλές φορές έχουμε ακούσει από την κυβέρνηση ότι η επιτροπή εισηγήθηκε ενώ γίνεται το αντίθετο. Θα έπρεπε να είναι γνωστό στην κοινωνία ποιο είναι το στρατηγικό κέντρο λήψης αποφάσεων το οποίο δεν ξέρω αν υπάρχει» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως από τον Νοέμβριο η χώρα μετράει διπλάσιο κατά μέσο όρο αριθμό θανάτων από τις άλλες χώρες της ΕΕ. «Ο αριθμός των θανάτων παραμένει υψηλός και καμία κοινωνία δεν μπορεί να δεχθεί αυτή την εικόνα αν αυτή δεν διερευνηθεί σε βάθος».

Πρότεινε «να γίνει μια βαθιά μελέτη από μία ομάδα επιστημόνων, υψηλού κύρους, που να μην έχουν εμπλακεί μέχρι τώρα με όλα τα στοιχεία για να διερευνηθούν τα αίτια και όλες οι παράμετροι. Να γίνει θεσμικά και όχι πρόχειρα, ώστε να βγουν συμπεράσματα και να χαραχθεί πολιτική».

Τέλος ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε μέγιστο λάθος το κλίμα των ανακοινώσεων που δίνει την αίσθηση ότι χαλαρώσαμε: «Παραμένουμε σε οριακά σημεία. Ανακοινώνονται μέτρα που αίρονται αλλά όχι ισόποσα ισοβαρώς με αυτά που παραμένουν, όπως η ανάγκη για χρήση μάσκας και των αποστάσεων. 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα