back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ και αντιπροσωπεία των ΗΠΑ

Διαβάστε επίσης

Σύντομη συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο των συναντήσεών του στο πλαίσιο της 58ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, στην οποία συμμετέχει.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με διακομματική αντιπροσωπεία της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, υπό τον γερουσιαστή Lindsey Graham, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και οι νεότερες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων την τελευταία διετία, αλλά και τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης του υψηλού επιπέδου συνεργασίας σε τομείς όπως η αμυντική συνεργασία και οι επενδύσεις, ενώ υπογράμμισε επίσης τη σημασία του σχήματος περιφερειακής συνεργασίας 3+1 -όπου συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ συν τις ΗΠΑ- για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, σημειώνοντας την ανάγκη ενίσχυσής του.

Στο πλαίσιο επαφών που είχε στη συνέχεια με ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αναφέρθηκε στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε ότι η υποβολή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές, θα εμπεδώσει περαιτέρω τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά και την περιφερειακή ασφάλεια και συνεργασία στην περιοχή.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης την πάγια στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική και πορεία της Αλβανίας, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της ενταξιακής διαδικασίας.

Είχε επίσης “σύντομες συναντήσεις” με τον νέο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, αλλά και με την Πρόεδρο του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι.

Τέλος ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ και με τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς. Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε τη βούληση για στενή συνεργασία με τα κόμματα της χριστιανοδημοκρατίας, υπό τη νέα τους ηγεσία, και στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ εξέφρασε εκτίμηση για τις θετικές απόψεις που έχει διατυπώσει ο κ. Μερτς για ευρωπαϊκά θέματα και ζητήματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος.

Συζητήθηκαν επίσης οι προοπτικές των ελληνογερμανικών σχέσεων, ενώ ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε το συνομιλητή του για την ελληνική ενεργειακή πολιτική στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα