back to top
15.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Έκρυθμη η κατάσταση στην Ουκρανία – Εκρήξεις στα ανατολικά της χώρας

Διαβάστε επίσης

Στα ύψη η ένταση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία. Μπαράζ εκρήξεων ακούστηκαν το πρωί στο κέντρο της ελεγχόμενης από αυτονομιστές πόλης Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με αυτήκοο μάρτυρα του Reuters. Δεν ήταν σαφές τι προκάλεσε τις εκρήξεις.

Σαρλ Μισέλ: Η Δύση δεν μπορεί να τείνει επ’ αόριστον «κλάδο ελαίας» στη Ρωσία

Νωρίτερα οβίδες πυροβολικού φέρεται να έπληξαν κεντρικούς τομείς του Ντανιέτσκ, της μεγαλύτερης πόλης της ομώνυμης αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας, σύμφωνα με ανταποκριτή του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, χρησιμοποιούνται βαριά πυροβόλα εναντίον της πόλης και η επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ρωσία: Έχουμε δεχθεί 40.000 πρόσφυγες

Την ίδια ώρα η Ρωσία υποστηρίζει ότι έχει δεχθεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που εγκαταλείπουν την ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tass, ο ασκών χρέη υπουργού Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης Αλεξάντερ Τσουπριγιάν δήλωσε ότι 40.000 πρόσφυγες έχουν φθάσει στην περιοχή Ροστόφ στης νότιας Ρωσίας και φιλοξενούνται σε 92 προσωρινά καταφύγια.

Αλληλοκατηγορίες για παραβιάσεις της εκεχειρίας

Οι αντιμαχόμενες πλευρές στην ανατολική Ουκρανία αλληλοκατηγορήθηκαν για νέες παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, ενώ οι ΗΠΑ και το NATO συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι αυξάνονται οι ενδείξεις πως η Ρωσία ετοιμάζεται να επιτεθεί στη γειτονική της χώρα.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στις περιφέρειες Λουγκάνσκ και Ντανιέτσκ ανέφεραν πως χωριά και η πόλη Ντανιέτσκ βομβαρδίστηκαν από το πυροβολικό των κυβερνητικών δυνάμεων επανειλημμένα. Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε από την πλευρά του πως υπήρξαν αρκετές παραβιάσεις της εκεχειρίας από τους αυτονομιστές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ούτε οι πληροφορίες της μιας πλευράς ούτε αυτές της άλλης ήταν δυνατό να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.

Στο Λουγκάνσκ, ο εκπρόσωπος των λαϊκών πολιτοφυλακών της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας, ο Ιβάν Φιλιπονένκο, δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις προσπάθησαν να καταλάβουν εξ εφόδου θέσεις των φιλορώσων.

«Περί τις 05:00 (σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) (…) στρατεύματα της 79ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας επιτέθηκαν σε θέσεις της λαϊκής πολιτοφυλακής στην περιοχή της κοινότητας Πιονέρσκογιε», όμως «υπέστησαν απώλειες και αποσύρθηκαν», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Η έφοδος αυτή είχε αποτέλεσμα να καταστραφούν πέντε κτίρια και να υπάρξουν θύματα στις τάξεις του άμαχου πληθυσμού, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, χωρίς να δώσει πιο σαφή απολογισμό.

ΝΑΤΟ: Αυξάνονται οι ενδείξεις εισβολής 

Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών καταγράφεται την επομένη της νέας προειδοποίησης του Γενικού Γραμματέα του NATO, του Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι αυξάνονται οι ενδείξεις πως η Ρωσία ετοιμάζεται να επιτεθεί στην Ουκρανία. Όχι μόνο «δεν αποσύρονται στρατεύματα, όπως λέει η Ρωσία, απεναντίας προστίθενται κι άλλα» στην περιοχή των ρωσοουκρανικών συνόρων, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία πήρε τροπή προς το χειρότερο αυτή την εβδομάδα. Οι αρχές στις αυτοανακηρυγμένες λαϊκές δημοκρατίες του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ έκαναν λόγο για τους πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς του ουκρανικού πυροβολικού εδώ και μήνες και για μεγάλες ζημιές σε πολιτικές υποδομές.

Προχθές Παρασκευή οι φιλορώσοι ηγέτες των δύο περιοχών, αντίστοιχα ο Λέονιντ Πάσετσνικ και ο Ντένις Πουσίλιν, έκαναν γνωστό πως αρχίζουν να μεταφέρουν τους αμάχους στο έδαφος της Ρωσίας, εξαιτίας της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών.

Χθες Σάββατο, και οι δύο ανακοίνωσαν πως κηρύσσουν «γενική κινητοποίηση», καλώντας όλους όσοι μπορούν να φέρουν όπλα να παρουσιαστούν σε στρατολογικά γραφεία.

Την επιδείνωση της κατάστασης και πιθανούς τρόπους για αποκλιμάκωση, συζήτησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν. Σήμερα ο Πρόεδρος της Γαλλίας θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

“Η Ρωσία μπορεί να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της Ουκρανίας ανά πάσα στιγμή” εκτιμά σε νέα ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συγκαλέσει σήμερα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα