back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επίκαιρη ερώτηση Μ. Κατρίνη στον πρωθυπουργό για το ιδιωτικό χρέος

Διαβάστε επίσης

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για το θέμα του ιδιωτικού χρέους, το οποίο χαρακτηρίζει «βόμβα» στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας, κατέθεσε στη Βουλή, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κατρίνης, ο πρωθυπουργός καλείται να δώσει απαντήσεις στη Βουλή για το πως σκέπτεται να αντιμετωπίσει αυτό το εκρηκτικό πρόβλημα,αφού το ιδιωτικό χρέος υπερβαίνει τα 260 δις ευρώ και συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία και την κοινωνική ειρήνη και συνοχή.

Αναλυτικά το περιεχόμενο της επίκαιρης ερώτησης, έχει ως εξής:

«Το δυσθεώρητο ιδιωτικό χρέος, το οποίο υπερβαίνει τα 260 δις ευρώ, συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία και την ελληνική κοινωνία. Στο τέλος του 2021, το ονομαστικό χρέος στην εφορία διαμορφώθηκε στα 111 δισ. ευρώ, τα συνολικά χρέη στον ΕΦΚΑ έφτασαν τα 41 δις ευρώ, το «κόκκινο» ιδιωτικό χρέος εντός και εκτός τραπεζών άγγιξε τα 106,7 δις ευρώ, ενώ απροσδιόριστο είναι το ποσό των οφειλών από λογαριασμούς ενέργειας ή των χρεών προς τους ΟΤΑ. Θεωρείται, ταυτόχρονα, βέβαιο ότι η παρατεταμένη ακρίβεια θα οδηγήσει σε αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία (5,79 δις οι απλήρωτοι φόροι το 2021- 2 δισ. το τελευταίο τρίμηνο του 2021) και τον ΕΦΚΑ (2,2 δις χρέη μόνο το τελευταίο τρίμηνο του 2021) και δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων (εκτίμηση για 4-6 δις ευρώ/χρόνο), αφού λήγουν σταδιακά τα προγράμματα «Γέφυρα» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και οι αυξήσεις στα επιτόκια θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες δόσεις δανείων.

Όλες οι έως τώρα επιλογές της κυβέρνησης έχουν αποτύχει στην πράξη, αφού:

-Στη ρύθμιση των 36 -72 δόσεων για χρέη προς την εφορία για την περίοδο της πανδημίας έχουν υπαχθεί μόλις 43.000 από τους 820.000 οφειλέτες.

-Στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων για χρέη προς τον ΕΦΚΑ για την περίοδο της πανδημίας έχουν υπαχθεί περίπου 25.000 από τους 700.000 οφειλέτες.

-Στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών που λειτουργεί εδώ και 9 μήνες (Από 1/6/2021) έχουν συμφωνηθεί οριστικά λιγότερες από 100 ρυθμίσεις, ενώ μόνο τα «κόκκινα» δάνεια είναι πάνω από 1.000.000 περιπτώσεις!

Με δεδομένη την αναποτελεσματικότητα των πολιτικών της κυβέρνησης για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, τον προσδιορισμό 15.000 περίπου πλειστηριασμοί ως το 1ο εξάμηνο του 2022 ( από servicers και τράπεζες), αλλά και ότι σύντομα ξεκινούν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί για χρέη στο δημόσιο- την ίδια στιγμή που ο φορέας επαναπόκτησης ακινήτων για τους ευάλωτους δανειολήπτες θα ξεκινήσει το 2023 και δεν προβλέπεται να καλύψει περισσότερες από 5.000 περιπτώσεις-καθίσταται σαφές ότι το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που «κουβαλούν» στην πλάτη τους συσσωρευμένα χρέη από τη δεκαετή οικονομική κρίση.

Ερωτάται ο κ. πρωθυπουργός

Θα προχωρήσει σε ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, με κίνητρα για όσους τηρούν τη ρύθμιση, όπως αναλογικά προβλέπεται και στον Ν.4738/2020, απλοποιώντας, ταυτόχρονα, τη διαδικασία του εξωδικαστικού;

Θα διευρύνει την περίμετρο των δικαιούχων για την προστασία της πρώτης κατοικίας, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της ακρίβειας;».

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα