back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τουρκία: Παρατείνεται η φυλάκιση του Οσμάν Καβάλα παρά τις διεθνείς αντιδράσεις

Διαβάστε επίσης

Τουρκικό δικαστήριο έκρινε σήμερα πως ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Οσμάν Καβάλα, ο οποίος κρατείται εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια χωρίς να έχει καταδικαστεί, πρέπει να παραμείνει στη φυλακή, μια υπόθεση που έχει προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις της Άγκυρας με τους δυτικούς συμμάχους της.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα πως η επιτροπή του παρέπεμψε την υπόθεση Καβάλα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) προκειμένου να αποφασίσει αν η Τουρκία απέτυχε να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή της να εφαρμόσει την προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου, που ελήφθη πριν από δύο και πλέον χρόνια, σύμφωνα με την οποία έπρεπε να απελευθερωθεί αμέσως.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στη συνέχεια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την απόφαση, ότι η Τουρκία δεν θα τηρήσει την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, αν η Ευρώπη δεν σεβαστεί τα τουρκικά δικαστήρια.

Το τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα ότι ο Καβάλα, ένας από τους πιο γνωστούς κρατούμενους στην Τουρκία, πρέπει να παραμείνει υπό κράτηση και όρισε την επόμενη ακροαματική διαδικασία για τις 21 Μαρτίου. O διάσημος ακτιβιστής και μαικήνας των τεχνών βρίσκεται στην φυλακή από το 2017. Mεταξύ άλλων κατηγορείται ότι έδρασε ως εγκέφαλος, τόσο στις διαδηλώσεις στο Πάρκο Γκεζί το 2013 όσο και στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Εκκρεμεί δίκη σε βάρος του ενώπιον δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, ενώ οι πιθανότητες να αθωωθεί θεωρούνται ισχνές.

Το περασμένο Φθινόπωρο δέκα πρέσβεις από όλο τον κόσμο ζήτησαν την αποφυλάκισή του. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε οργισμένα απειλώντας τους με απέλαση.

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποφάσισε να παραπέμψει και πάλι την υπόθεση της Τουρκίας για τον Οσμάν Καβάλα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προκειμένου να κρίνει, εάν η Τουρκία παρέβη την υποχρέωσή της να εκτελέσει την απόφαση που εξέδωσε το Δικαστήριο στην υπόθεση αυτή το Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 46.4 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Σε ενδιάμεσο ψήφισμα  η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, διαπίστωσε ότι η Τουρκία, αποτυγχάνοντας να εξασφαλίσει την άμεση απελευθέρωση του Οσμάν Καβάλα, αρνείται να συμμορφωθεί με την τελική απόφαση του Δικαστηρίου για την υπόθεσή του. Ωστόσο, «η άποψη αυτή αμφισβητείται από τις τουρκικές αρχές», επισημαίνει η ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο του 2019, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι η κράτηση του κ. Καβάλα έγινε ενώ δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία σε βάρος του. Θεώρησε επίσης ότι η σύλληψη και η προφυλάκισή του είχαν έναν άλλο σκοπό, δηλαδή να τον φιμώσουν και να αποτρέψουν άλλους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ότι η καθυστέρηση στην εξέταση της προσφυγής του από το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο δεν ήταν αρκετά «σύντομη».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τερματιστεί η κράτηση του κ. Καβάλα και να διασφαλιστεί η άμεση απελευθέρωσή του. Η απόφασή του κατέστη τελεσίδικη τον Μάιο του 2020, όταν η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Υπουργών για εποπτεία της εκτέλεσής της.

 

Το 2020 ο Καβάλα απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες που σχετίζονταν με διαδηλώσεις που είχαν πραγματοποιηθεί σε όλη τη χώρα το 2013. Ώρες αργότερα, ένα άλλο δικαστήριο διέταξε τη σύλληψή του στη βάση μιας κατηγορίας για απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης που συνδεόταν με μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Εκείνο το δικαστήριο αποφάσισε αργότερα να τον αφήσει ελεύθερο για αυτήν την κατηγορία, αλλά διέταξε την κράτησή του για μια κατηγορία κατασκοπίας στην ίδια υπόθεση, μια κίνηση που σύμφωνα με τους επικριτές της αποσκοπούσε στην παράκαμψη της απόφασης του ΕΔΔΑ.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα