Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εντάχθηκε το δημόσιο έργο χρηματοδοτικής ενίσχυσης ύψους 65,2 εκατ. ευρώ «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα», της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Νωρίτερα, η σύμβαση για την ένταξη του έργου «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα» της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπέγραψαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Πάνος Σταμπουλίδης, παρουσία της Γενικής Γραμματέως Βιομηχανίας, κ. Θέμιδας Ευτυχίδου.
Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, αναμένεται η δημιουργία – αναβάθμιση – εξυγίανση περίπου 9 βιομηχανικών πάρκων σε όλη την χώρα, συνολικού προϋπολογισμού 65,2 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, έπεται και η αντίστοιχη έγκριση χρηματοδοτικής ενίσχυσης ύψους 35 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του Τεχνολογικού πάρκου «ThessINTEC» στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, που ήδη αποτελεί πόλο έλξης επενδύσεων και διεθνών συνεργασιών.
Ειδικότερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψαν την ένταξη των έργων για τα 9 Βιομηχανικά Πάρκα και ακολουθεί η έγκριση για το “ΤhessINTEC”, έργα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, η υλοποίηση των οποίων θα αλλάξουν παντελώς την εικόνα της παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας. Είναι έργα που θα προσφέρουν μεγάλο πολλαπλασιαστή στο ΑΕΠ και θα δημιουργήσουν υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για να μένουν οι Έλληνες στην πατρίδα τους».
Η Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας, κ. Θέμις Ευτυχίδου τόνισε: «Η υλοποίηση του εμβληματικού για το Υπουργείο Ανάπτυξης και τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας έργου για την ενθάρρυνση ανάπτυξης νέων, πράσινων και καινοτόμων επιχειρηματικών πάρκων, με συνοδοιπόρο το ΤΑΙΠΕΔ, αποτελεί εχέγγυο για την επιτυχία της σημαντικής αυτής δράσης για την εθνική οικονομία και την κοινωνία. Στόχος μας ως φορείς υλοποίησης του έργου κρατικής ενίσχυσης, αποτελεί η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής μεταποίησης και επιχειρηματικότητας, η πράσινη και ψηφιακή μετάβασή, ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση οριζόντιων θεμάτων της βιομηχανίας. Και είναι βέβαιο ότι θα τον πετύχουμε».
Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης ανέφερε: «Το ΤΑΙΠΕΔ συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της Ελληνικής Πολιτείας, ώστε να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει για την χρηματοδότηση δράσεων και έργων του προγράμματος “Ελλάδα 2.0” μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η τεχνική επάρκεια και αρτιότητα των υπηρεσιών που παρέχουμε στους φορείς του Δημοσίου διασφαλίζουν την έγκαιρη ωρίμαση των έργων και την ταχεία απορρόφηση των κοινοτικών κεφαλαίων. Είναι τιμή και ευθύνη για εμάς η εμπιστοσύνη που δείχνει το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, αναθέτοντάς μας την ωρίμανση έργων, που ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ. Θα φανούμε αντάξιοι αυτής της εμπιστοσύνης. Η αρχή γίνεται σήμερα με τα Νέα Βιομηχανικά Πάρκα, ένα καθοριστικό έργο για τη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας μας, στις βάσεις της σύγχρονης βιομηχανικής εποχής του “Industry 4.0”».
Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Με το νέο πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» θα αναβαθμίσουμε ενεργειακά εκατοντάδες κτίρια του Δημοσίου, επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση για τη δημόσια διοίκηση και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που ευθύνονται για την κλιματική κρίση. Με τη μόχλευση κεφαλαίων έως 1 δισ. ευρώ, το πρόγραμμα θα έχει πολλαπλά οφέλη για την οικονομία της χώρας, με την ώθηση που θα δώσει στον κατασκευαστικό κλάδο και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το «ΗΛΕΚΤΡΑ» αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγραμματισμού μας για την υλοποίηση του μεγαλύτερου κύματος ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το «Εξοικονομώ 2021», ενώ τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων. Συνολικά, την επόμενη πενταετία σκοπεύουμε να κινητοποιήσουμε πάνω από 4 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων. Με τις νέες δράσεις, χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και ο δημόσιος τομέας, θα περιορίσουν σε σταθερή βάση το ενεργειακό τους κόστος για τη θέρμανση, ψύξη και τον φωτισμό των κτιρίων τους».
Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, ανέφερε: «Με το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» διευρύνουμε τη γκάμα προγραμμάτων ενεργειακής εξοικονόμησης κτιρίων πέρα από τις κατοικίες, για πρώτη φορά σε κτίρια του δημοσίου τομέα. Με προϋπολογισμό συγκρίσιμο με αυτόν του «Εξοικονομώ 2021», το «ΗΛΕΚΤΡΑ» στοχεύει στη μόχλευση αντίστοιχων κεφαλαίων -της τάξης του 1 δισ. ευρώ- , κάτι που πρακτικά σημαίνει διπλασιασμό του οφέλους για την εγχώρια αγορά, εφόσον τα δυο προγράμματα θα «τρέξουν» παράλληλα. Στοχεύουμε, αξιοποιώντας όλη την εμπειρία που έχουμε αντλήσει από τα «Εξοικονομώ», να αναδείξουμε τον υποδειγματικό ρόλο του Δημοσίου για την εξοικονόμηση ενέργειας: Κτίρια με «κοινωνικό πρόσημο», όπως σχολεία και νοσοκομεία, θα μειώσουν μέσα από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν την ενέργεια που καταναλώνουν κατά τουλάχιστον 30%. Παράλληλα, μέσα από την συμμετοχή των Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCO’s) που προβλέπεται στο πρόγραμμα, επιδιώκεται η ανάπτυξη μιας νέας αγοράς που θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση σε δράσεις βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης».
Χριστιάννα Κούσιου, Κωνσταντίνος Σιούμπουρας