back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Έρχεται «ποινολόγιο» για ανέργους – Στο μικροσκόπιο οι ά(ν)εργοι

Διαβάστε επίσης

Στον καθορισμό νέων όρων και προϋποθέσεων για την καταβολή (και την συνέχιση) της επιδότησης ανεργίας σε συνδυασμό με την επανεξέταση των καταλόγων των ανέργων (κυρίως των μακροχρονίως), φέρεται να προχωρά το υπουργείο Εργασίας.

Το νέο τοπίο, θα διαμορφωθεί με νομοθετική ρύθμιση που θα προωθήσει το υπουργείο το προσεχές χρονικό διάστημα, με στόχο την καθιέρωση συστήματος επιδότησης της ανεργίας, το οποίο θα οδηγεί σε ταχύτερη επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, μέσα από συνδυασμό ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης (δηλαδή, επιδοτήσεων αλλά και εργασίας – κατάρτισης).

Ήδη, πληροφορίες θέλουν τους ελεγκτές του ΟΑΕΔ να έχουν εντοπίσει περίπου 40.000 περιπτώσεις κυρίως μακροχρονίως ανέργων με υψηλό εισόδημα.

Μπορεί οι άνεργοι αυτής της κατηγορίας να μην επιδοτούνται, όμως τυγχάνουν ευνοϊκών ρυθμίσεων, όπως η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, η παροχή ρεύματος σε χαμηλές τιμές, οι δωρεάν μετακινήσεις με τα μέσα μεταφοράς, η ένταξη σε ευνοϊκές ρυθμίσεις που αφορούν σε δάνεια κα.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η επιδότηση αναμένεται να συνδεθεί πιο στενά με την κατάρτιση και την ενεργή αναζήτηση εργασίας, ως υποχρέωση του ανέργου, ενώ η επανειλημμένη αδικαιολόγητη άρνηση του, θα επισύρει συνέπειες.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο, οι άνεργοι έφθασαν το 1.112.551.

Εξαιρετικά υψηλός καταγράφεται ο αριθμός των μακροχρονίως ανέργων, δηλαδή όσων βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για τουλάχιστον ένα έτος καθώς φθάνουν τις 572.900 (ποσοστό, περίπου 52%).

Οι επιδοτούμενοι άνεργοι φθάνουν τους 212.800.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα