back to top
17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

“Ψάχνοντας τα βήματά μου”: Η ποιητική συλλογή του νεαρού ποιητή Δημοσθένη Δεσποτίδη

Διαβάστε επίσης

Ο Δεσποτίδης Δημοσθένης – Δημήτριος, μαθητής του Y10, στο Αγγλόφωνο Διεθνές σχολείο Campion, εξέδωσε πρόσφατα την 1η του Ποιητική συλλογή, με τον τίτλο ‘‘Ψάχνοντας τα βήματά μου’’, όχι μόνο στην Ελληνική, αλλά και στην Αγγλική γλώσσα. Πέρυσι, Ο Δημοσθένης κατέκτησε την πρώτη θέση στον Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης του Ιδρύματος ‘‘Never Such Innocence’’ στο Λονδίνο, ανάμεσα σε 4.000 συμμετέχοντες από 44 χώρες. Επίσημα έγινε Πρεσβευτής του NSI.

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης της Ελληνικής έκδοσης, στις 9 Οκτωβρίου στην αίθουσα του Συλλόγου των Αθηναίων στην Πλάκα, σε μία πολύ ζεστή, συγκινητική και ευχάριστη ατμόσφαιρα, Ο Δημοσθένης ανακηρύχθηκε Διευθυντής Λογοτεχνίας του International Action Art, ενός διεθνούς Οργανισμού με παρουσία σε 47 χώρες ανά τον κόσμο, από τον κ. Ιωάννη Μαρωνίτη, Πρόεδρο του Ομίλου Unesco Πειραιώς και Νήσων καθώς και Γενικού Προέδρου του ΙΑΑ. Είναι σίγουρα ο μικρότερος Διευθυντής, αλλά την ίδια στιγμή πολλά υποσχόμενος. Ο κ. Σκιαδάς Ελευθέριος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Αθηναίων, ενός από τους παλαιότερους και πιο ιστορικούς Συλλόγους των Αθηνών, ανακοίνωσε ότι ο Δημοσθένης θα αποτελεί πλέον exofficio μέλος του Συλλόγου των Αθηναίων.

Η ποιητική συλλογή αποτελείται από 46 ποιήματα και είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, καθώς επίσης και του ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων και του International Action Art. Ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας προλόγισε την ποιητική συλλογή του Δημοσθένη με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση.

Η πρώτη μου ποιητική συλλογή αποτελεί το συνονθύλευμα πολλών και ετερόκλητων στοιχείων, τα οποία έχουν επηρεάσει και στιγματίσει κατά κάποιο τρόπο την ζωή μου έως τώρα. Αποτελεί παράλληλα το επιστέγασμα πολλών και επίπονων προσπαθειών κατά την διάρκεια της ιδιαίτερα δύσκολης περιόδου που όλη η ανθρωπότητα βίωσε και βιώνει μέχρι σήμερα – της εποχής του COVID-19. Τα κεφάλαια σχετίζονται με το ξεκίνημα της ζωής μου, αναζητώντας την ταυτότητά μου, την ζωή στο σχολείο, την μετάβαση στην εφηβεία, Πάσχα στο Νησί, Καλοκαίρια στην Άνδρο, (απ’ όπου κατάγομαι), την Γυναίκα της Άνδρου, τη ζωή των Ναυτικών, στον κόσμο του Tik Tok και στον κόσμο του Covid-19, αυτογνωσία, Φιλία και Προδοσία, η Οικογένεια, Γενικές Διαπιστώσεις, η ψυχή των Αεροπόρων και την συμπλήρωση 200 χρόνων από το ξέσπασμα της Επανάστασης. Γι’ αυτό τον λόγο τα ποιήματα που περιλαμβάνονται σ’ αυτή την κατηγορία αναφέρονται στο 1821.

Τέλος, ειδικό αφιέρωμα πραγματοποιείται στον εορτασμό της Διεθνούς ημέρας για την Ελληνική γλώσσα. Η πλειοψηφία των ποιημάτων, για να μην πω όλα, σχετίζονται στενά με προσωπικές φωτογραφίες από την ζωή μου.

Συνέθεσα την ποιητική συλλογή με τον τίτλο ‘’Ψάχνοντας τα βήματά μου’’ αποκλειστικά κατά την διάρκεια του δεύτερου εγκλεισμού. Τα συναισθήματά μου, όπως καταλαβαίνετε εκείνη την περίοδο, ήταν πολλά, ιδιαίτερα και με πολλές ψυχικές διακυμάνσεις. Είχα τόσο πολύ χρόνο να ονειρευτώ, να γράψω, να φανταστώ και να συνθέσω. Προσπάθησα κάνω το καλύτερο δυνατό, έτσι ώστε να αξιοποιήσω τον χρόνο μου κατά τον πιο εποικοδομητικό τρόπο, προσπαθώντας πάντα να αποτυπώσω και να προβάλλω διαφορετικές ενότητες της ζωής μου, σε μία προσπάθεια να συνθέσω το παζλ μιας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας και πολυσχιδούς ζωής.
Προσπαθώντας να αποτυπώσω τα συναισθήματα και τις σκέψεις μου σχετικά με το με επηρέασε και με εξέπληξε, αφήνοντάς με άφωνο, έχοντας πρώτα ικανοποιήσει την περιέργειά μου, ηρεμώντας με και προσφέροντας αγαλίαση στην ψυχή μου, προσπάθησα επίσης να διατηρήσω άσβεστο το πάθος μου και την φλόγα για την Ελληνική γλώσσα, την Ελληνική εκπαίδευση και κουλτούρα γενικά, καθόλη την διάρκεια όλων των ετών, καθώς αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά, τα οποία έχουν διαμορφώσει τον τρόπο σκέψης μου και έχουν χαρακτηρίσει την ταυτότητά μου σ’ ένα πολύ μεγάλο βαθμό.

Προσπαθώντας επίσης να δείξω μέσα από τη δική μου θεώρηση των πραγμάτων την αγωνία μου για την πορεία την Ελληνικής γλώσσας, προσπάθησα με τις δικές μου, προσωπικές, μικρές και ταπεινές δυνάμεις, έτσι όπως αντικατοπτρίζονται σ’ αυτή την πρώτη μου ποιητική συλλογή, να βοηθήσω στην συνολική προσπάθεια που καταβάλλεται προκειμένου να προωθήσω και να ενισχύσω όχι μόνο την Ελληνική γλώσσα, αλλά και την Ελληνική κουλτούρα.

Σκοπός μου είναι να ενθαρρύνω τα νέα παιδιά της δικής μου ηλικίας και άνω, να συμμετέχουν σ’ όλες τις ενότητες της Ελληνικής ζωής με συνέπεια, όχι μόνο μέσω της καθημερινής εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας, η οποία θεωρείται η μητέρα όλων των γλωσσών και ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε μορφωμένου και ισορροπημένου ανθρώπου, αλλά επίσης μέσω της απόκτησης και διάδοσης Πολιτιστικής συνείδησης.

Οφείλω να ευχαριστήσω θερμά τον Dr. Ιωάννη Χρυσουλάκη, Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και της Δημόσιας Διπλωματίας, ο οποίος προλόγισε την ποιητική μου συλλογή , την κυρία Ζέττα Μακρή, Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, την κυρία Μαρία Σπυράκη, μέλος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, τον κύριο Προκόπη Παυλόπουλο πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυρία Στέλλα Κοκόλη, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελλήνων Δασκάλων στην Αμερική, την κυρία Lady Lucy French OBE, Ιδρύτρια και Πρόεδρο του Never Such Innocence στο Λονδίνο, τον κύριο Mike Henderson, Headmaster of the Campion School of Athens, την κυρία Στέλλα Παπαδημητρίου, επικεφαλής του Αγγλικού τμήματος και τον Dr. Τίτο Μανωλιάδη επικεφαλή του Ευρωπαικού Πανεπιστημίου.

Θέλω επίσης να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στην Καίρειο Βιβλιοθήκη της Άνδρου καθώς και στην Κοινότητα για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό, καθώς και στο Μουσείο Φιλελληνισμού για την άμεση ανταπόκρισή τους όσον αφορά στην αποστολή φωτογραφιών σχετικών πάντα με τα ποιήματά μου.

Στο άμεσο μέλλον, στόχος μου είναι να συνεχίσω να γράφω με το ίδιο ενδιαφέρον για ο,τιδήποτε με ιντριγκάρει και με εμπνέει. Είναι αναμφίβολα ένα τρόπος έκφρασης της ψυχής μου και των βαθύτερων συναισθημάτων μου. Μέσω της συγγραφής και ιδιαίτερα της ποίησης, πάντα προσπαθώ να βρω την κατάλληλη λέξη, την λέξη η οποία είναι σωστή και συνδέεται με την δική μου οπτική καθώς και με τον δικό μου τρόπο σκέψης. Ανοίγοντας νέους πιθανούς δρόμους επικοινωνίας, διευρύνοντας τους ορίζοντές μου και την κουλτούρα μου είναι σίγουρα ένας από τους κύριους στόχους μου στην ζωή μου, χωρίς να εγκαταλείψω βέβαια την βοήθεια και συνεισφορά στην ανθρώπινη κοινωνία.

Την ποιητική συλλογή για το Ηνωμένο Βασίλειο μπορείτε να την προμηθευτείτε εδώ: https://www.amazon.co.uk/dp/B09HG4W1S3

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα