back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τ. Χατζηβασιλείου: Η ενεργειακή κρίση που βιώνουμε επιτείνεται από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, πιθανόν να έχουμε νέες επιπλοκές

Διαβάστε επίσης

«Θλιβερή» χαρακτήρισε ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Τάσος Χατζηβασιλείου, την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ, δίνοντας παράλληλα διαταγή στο υπουργείο Άμυνας της χώρας να αναπτύξει στρατεύματα σε αυτές προκειμένου να αναλάβουν «ειρηνευτικό» ρόλο.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου, τόνισε ότι «πρόκειται για μια απόφαση η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τον σεβασμό στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών και βάζει τέλος στη Συμφωνία του Μινσκ καθώς και στις όποιες συζητήσεις είχαν προηγηθεί από το 2014 μέχρι και σήμερα.

Παράλληλα, υπογράμμισε ως την πιο ενδιαφέρουσα αποστροφή στο διάγγελμα του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν «την ιστορική διάσταση που έδωσε, κάνοντας αναδρομή στη σχέση Ρωσίας- Ουκρανίας καθώς και την αναφορά του ότι επιθυμεί να διορθώσει λάθη του παρελθόντος όπως εκείνα που έκανε ο Λένιν».

Ως προς αυτό, εξέφρασε την ανησυχία του, εκτιμώντας ότι εγκαινιάζεται με τον πιο επίσημο τρόπο, μια νέα τακτική αναθεωρητισμού από πλευράς Ρωσίας και πρόσθεσε ότι σε αυτήν τη συγκυρία, θα πρέπει η Ευρώπη να δείξει επιτέλους ενότητα: «Η Ευρώπη και η Δύση είναι αντιμέτωπες με μια πολύ σημαντική πρόκληση. Πρέπει να αντιδράσουν ενιαία και σθεναρά απέναντι σε κάθε προσπάθεια αναθεωρητισμού. Είδαμε τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη έναν πρωτοφανή κοινό βηματισμό και συντονισμό και αυτό γεννά αισιοδοξία ότι θα χαράξει κοινή πολιτική στα μείζονα ζητήματα. Ωστόσο, θα ήταν περίεργο να προχωρήσουν σε κυρώσεις γιατί θα πρέπει να συμφωνήσουν οι ευρωπαίοι μεταξύ τους, να υπάρχει συνεννόηση με την Αμερική και το ΝΑΤΟ».

Σε κάθε περίπτωση, όπως χαρακτηριστικά είπε, ό,τι και να συμβεί μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο μεγάλος χαμένος είναι οι Ουκρανοί πολίτες, που βλέπουν την οικονομία τους να έχει διακοπεί από τα ”τύμπανα” πολέμου, ενώ χιλιάδες πολίτες έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα για λόγους ασφαλείας.

Ξεκαθάρισε ότι «οποιαδήποτε συζήτηση στην Ευρώπη θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τη Ρωσία, επισημαίνοντας ότι και εκείνη από την πλευρά της, θα πρέπει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα των άλλων χωρών».

Σε ότι αφορά στην ενεργειακή ασφάλεια-επάρκεια της Ευρώπης, σημείωσε: «Βιώνουμε ήδη την ενεργειακή κρίση που επιτείνεται και από τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Αν κλιμακωθεί περαιτέρω, είναι πιθανόν να έχουμε νέες επιπλοκές». Ανέφερε πάντως, ότι η χώρα μας έχει plan B, ένα πλήρες σχέδιο δράσης, εάν χρειαστεί.

Καταλήγοντας, εξέφρασε την πεποίθηση πρέπει η Ευρώπη να υλοποιήσει την επιθυμία για πράσινη ενέργεια, η οποία γεωπολιτικά μας καθιστά λιγότερο εξαρτημένους από καταστάσεις όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα.

«Είναι εξαιρετικά σημαντική η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Αιγύπτου και πρέπει να ξεκινήσει γρήγορα η διαδικασία. Θα βοηθήσει κι εμάς και την Ευρώπη και σε ενδεχόμενη μελλοντική κρίση».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα