Η ακύρωση της προγραμματισμένης για αύριο Πέμπτη συνάντησης του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ήταν αναμενόμενη και απομακρύνει για την ώρα κάθε πιθανότητα μιας συνόδου κορυφής ΗΠΑ- Ρωσίας που θα είχε ως αντικείμενο της εκτόνωση της συνεχώς κλιμακούμενης κρίσης στην Ουκρανία.
Πάντως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, λίγες ώρες μετά τον διάγγελμα του για την αναγνώριση των αυτοαποκαλούμενων Δημοκρατιών του Ντονμπάς, συνεχίζει να διαβεβαιώνει ότι είναι διατεθειμένος να βρει «διπλωματικές λύσεις» με τους Δυτικούς για την αποκλιμάκωση της κρίσης γύρω από την Ουκρανία, όμως επέμεινε ότι τα συμφέροντα και η ασφάλεια της χώρας του είναι «αδιαπραγμάτευτα».
«Η χώρα μας είναι πάντα ανοικτή στον άμεσο και ειλικρινή διάλογο για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων στα πιο περίπλοκα προβλήματα», τόνισε ο Πούτιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα με την ευκαιρία της ημέρας του Υπερασπιστή της Πατρίδας.
«Ωστόσο τα συμφέροντά μας και η ασφάλεια των πολιτών μας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτα», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος ο οποίος ζητεί εγγυήσεις από τη Δύση, όπως η δέσμευση να μην ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία και να τερματιστεί η ενίσχυση της Συμμαχίας κοντά στα ρωσικά σύνορα.
Χαρακτηρίζοντας ως απειλές για τη Ρωσία «τη χαλάρωση του συστήματος ελέγχου εξοπλισμών» και «τις στρατιωτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ», ο Πούτιν εκτίμησε για μία ακόμη φορά ότι οι ανησυχίες της χώρας του παραμένουν «χωρίς απάντηση».
Παράλληλα δεσμεύθηκε να συνεχίσει να αναπτύσσει τις δυνατότητες του στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας με «προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες» και τεχνητή νοημοσύνη, όπως και με «υπερηχητικά» όπλα.
Η Ρωσία έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια υπερηχητικούς πυραύλους τους οποίους έχει παρουσιάσει ως «ανίκητους» καθώς είναι ικανοί να παρακάμπτουν οποιοδήποτε υφιστάμενο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας. Επίσης έχει δεχθεί κατηγορίες επανειλημμένα ότι έχει εξαπολύσει ευρείες κυβερνοεπιθέσεις και εκστρατείες παραπληροφόρησης εναντίον αντιπάλων της.
Αυτό που ήθελε από την αρχή ο πρόεδρος Πούτιν ήταν η εισβολή στην Ουκρανία δήλωσε ο κ Μπλίνκεν και πρόσθεσε ότι η εισβολή στην Ουκρανία ήταν «το σχέδιο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν από παλιά», αποκαλώντας την κατάσταση «κατασκευασμένη κρίση».
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα στην Ουάσιγκτον που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα τοπική ώρα, ο Μπλίνκεν είπε:«Το σχέδιό του από τότε ήταν να εισβάλει στην Ουκρανία για τον έλεγχο της Ουκρανίας και του λαού της , θέλει (ο Πούτιν) να καταστρέψει τη δημοκρατία της Ουκρανίας, η οποία προσφέρει μια έντονη αντίθεση με την απολυταρχία που ηγείται και να διεκδικήσει εκ νέου την Ουκρανία ως μέρος της Ρωσίας.
Γι’ αυτό είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια στην Ευρώπη από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο» προσθεσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Μπλίνκεν πρόσθεσε επίσης ότι δεν θα συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στο Παρίσι την Παρασκευή, όπως είχε προγραμματιστεί: «Τώρα που βλέπουμε ότι η εισβολή αρχίζει και η Ρωσία έχει καταστήσει σαφή τη συνολική της απόρριψη της διπλωματίας. Δεν έχει νόημα να προχωρήσουμε αυτή τη συνάντηση αυτή τη στιγμή».
Οι δηλώσεις Μπλίνκεν ακολούθησαν την ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν γαι τον πρώτο γύρο κυρώσεων εναντίον ρωσικών τραπεζών, ολιγαρχών και άλλων, με σχέδια για κλιμάκωση των κυρώσεων εάν η Ρωσία προχωρήσει στην εισβολή της.
Αθήνα 984