back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η Ταϊπέι καταδικάζει τη Μόσχα

Διαβάστε επίσης

Η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ – βεν, καταδίκασε σήμερα τη Ρωσία για την αποστολή στρατευμάτων στις αποσχισθείσες περιοχές στην Ουκρανία και ισχυρίστηκε ότι η ουκρανική κρίση χρησιμοποιείται για να πλήξει το ηθικό στο νησί, το οποίο επί μακρόν τελούσε υπό την απειλή μιας κινεζικής εισβολής.

Η αυτοδιοικούμενη δημοκρατική Ταϊβάν παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Ουκρανία καθώς η Κίνα διεκδικεί την εθνική κυριαρχία επί της νήσου και έχει δεσμευτεί ότι κάποια μέρα θα την καταλάβει–με τη χρήση βίας αν χρειαστεί.

Το Πεκίνο έχει εντατικοποιήσει τη στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική πίεση στην Ταϊβάν από τότε που η Τσάι Ινγκ – βεν ανήλθε στην εξουσία το 2016, καθώς απορρίπτει την θέση ότι η νήσος αποτελεί κινεζικό έδαφος.

“Η κυβέρνησή μας καταδικάζει την παραβίαση από τη Ρωσία της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας…και καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεχίσουν να επιλύουν τις διαφορές μέσω ειρηνικών και λογικών μέσων”, είπε η Τσάι.

Το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε τον περασμένο χρόνο ότι η Κίνα διεξάγει εκστρατεία παραπληροφόρησης με στόχο να καταλάβει το νησί “αμαχητί”.

Η Τσάι κάλεσε σήμερα τις στρατιωτικές μονάδες και τις μονάδες εθνικής ασφαλείας να παραμένουν σε επαγρύπνηση και να αυξήσουν την παρακολούθηση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων πέριξ της Ταϊβάν.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2021 καταγράφηκε μεγάλη αύξηση σε παραβιάσεις κινεζικών μαχητικών αεροσκαφών στη ζώνη αναγνώρισης αντιαεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν.

Τον περασμένο χρόνο η Ταϊβάν κατέγραψε 969 τέτοιες παραβιάσεις, σύμφωνα με μια βάση δεδομένων που συνέταξε το AFP — αριθμός υπερδιπλάσιος από τις σχεδόν 380 που είχαν καταγραφεί το 2020.

Το Πεκίνο τηρεί επιφυλακτική σχέση ως προς την ουκρανική κρίση, αλλά προσφέρει στήριξη στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα