back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΗΠΑ: Καταδικάστηκαν για ρατσιστικό έγκλημα οι δολοφόνοι Αφροαμερικανού

Διαβάστε επίσης

Τρεις λευκοί Αμερικανοί, που έχουν καταδικαστεί επειδή πριν δύο χρόνια καταδίωξαν και σκότωσαν τον Αφροαμερικανό Αμάντ Άρμπερι που έκανε τζόγκινγκ, κρίθηκαν χθες Τρίτη ένοχοι και για «ρατσιστικό έγκλημα».

Ο Τράβις ΜακΜάικλ, 36 ετών, ο πατέρας του Γκρέγκορι ΜακΜάικλ, 65 ετών, και ο γείτονάς τους Γουίλιαμ Μπράιαν, ηλικίας 52 ετών, καταδικάστηκαν πέρυσι σε ισόβια κάθειρξη για τον φόνο του Άρμπερι από δικαστήριο στην πολιτεία της Τζόρτζια.

Όμως αυτή η πρώτη δίκη δεν ασχολήθηκε με τη ρατσιστική διάσταση του εγκλήματος, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο αυτής της δεύτερης δίκης ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης η οικογένεια του Άρμπερι βγήκε από το δικαστήριο και έκανε το σήμα της νίκης με τα χέρια της.

«Πετύχαμε δικαιοσύνη για τον Αμάντ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πατέρας του Μάρκους Άρμπερι.

«Ήταν μια μακρά και δύσκολη μάχη», πρόσθεσε η μητέρα του Άρμπερι, η Γουάντα Κούπερ- Τζόουνς. «Πετύχαμε μια νίκη σήμερα, αλλά υπάρχουν πολλές οικογένειες που δεν τα έχουν καταφέρει», τόνισε.

Στη διάρκεια της δίκης οι δικηγόροι της οικογένειας του Άρμπερι αναφέρθηκαν στις ιδιαίτερα βίαιες ρατσιστικές προσβολές που είχαν εκφράσει οι τρεις άνδρες στο παρελθόν. Σύμφωνα με την εισαγγελέα, ο Τράβις ΜακΜάικλ είχε για παράδειγμα χαρακτηρίσει τους Αφροαμερικανούς «εγκληματίες» και «πιθήκους», «άγριους και υπάνθρωπους».

Το σώμα των ενόρκων αποτελούνταν από οκτώ λευκούς, τρεις μαύρους και έναν ισπανόφωνο και συνεδρίασε για λιγότερο από μία ημέρα προτού καταλήξει στην απόφασή του.

Εμβληματική μορφή

Ο Αμάντ Άρμπερι «έπεσε θύμα λιντσαρίσματος επειδή ήταν μαύρος και έκανε τζόγκινγκ», δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος της οικογένειας Μπεν Κραμπ, ο οποίος είχε επίσης εκπροσωπήσει την οικογένεια του Τζορτ Φλόιντ, που πέθανε από ασφυξία κατά τη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς.

«Πιστεύω ότι πρόκειται για την πρώτη καταδίκη από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη στην πολιτεία της Τζόρτζια ενός εγκλήματος που διαπράχθηκε λόγω μίσους», πρόσθεσε.

«Έγκλημα ρατσιστικού μίσους» χαρακτηρίζεται στις ΗΠΑ ένα έγκλημα που διαπράττεται εναντίον κάποιου λόγω συγκεκριμένων χαρακτηριστικών του.

Πριν δύο χρόνια, στις 23 Φεβρουαρίου 2020, ο Αμάντ Άρμπερι, 25 ετών, έκανε τζόγκινγκ στο Μπρούνσγουικ, μια πόλη στη Τζόρτζια, όταν άρχισαν να τον καταδιώκουν τρεις ένοπλοι άνδρες που επέβαιναν σε ένα φορτηγάκι. Λίγα λεπτά αργότερα ο Τράβις ΜακΜάικλ τον σκότωσε.

Επί περισσότερους από δύο μήνες η αστυνομία δεν είχε προχωρήσει σε καμία σύλληψη και χρειάστηκε η δημοσιοποίηση ενός βίντεο από το περιστατικό, το οποίο έγινε viral στο διαδίκτυο, προκειμένου να ξεκινήσει έρευνα.

Ο Άρμπερι έχει αναχθεί σε εμβληματική μορφή του κινήματος Black Lives Matter στη διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων κατά του ρατσισμού το 2020.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα