back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Κτηματολόγιο: Χιλιάδες ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» κινδυνεύουν να περιέλθουν στο δημόσιο

Διαβάστε επίσης

Περιθώριο έως το τέλος του χρόνου ώστε να διορθώσουν τυχόν ανακριβείς πρώτες εγγραφές των ακινήτων τους ,προκειμένου να αποφύγουν να περιέλθουν στο δημόσιο ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» έχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που τα έχουν εγγράψει σε διάφορα κτηματολογικά γραφεία.

Την δυνατότητα αυτή έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε 111 περιοχές της χώρας στα οποία λειτουργούν Κτηματολογικά Γραφεία, μεταξύ αυτών και σε 23 περιοχές στην Αττική, όπου από τα 7.090.110 δικαιώματα-ιδιοκτησίες που έχουν δηλωθεί εκτιμάται ότι τα 389.836 από αυτά (ποσοστό 5,50%) μπορούν να κριθούν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Αν οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων η αγροτεμαχίων η οικοπέδων δεν το πράξουν εντός του 2022 θα απωλέσουν κάθε ιδιοκτησιακό δικαίωμα η κυριότητα επί της περιουσίας τους. Η μόνη λύση για να διεκδικήσουν μη ορθώς δηλωμέρνα ακίνητά τους είναι να προσφύγουν στα δικαστήρια ,στα οποία μπορούν να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση για τα απωλεσθέν υπέρ του δημοσίου ακίνητά τους, εκτός εάν το δικαστήριο προκρίνει τη λύση της επανάκτησης των ακινήτων.Στην περίπτωση της ανάκτησης του ακινήτου αυτό περιέρχεται στον κάτοχό του και εγγράφεται στο Κτηματολόγιο ως μεταγενέστερη εγγραφή και όχι ως διόρθωση της αρχικής εγγραφής.

Μέχρι σήμερα και σε 36 περιοχές όπου οριστικοποιήθηκαν οι κτηματολογικές εγγραφές το 2018 στο δημόσιο «περιήλθαν» ως “αγνώστου ιδιοκτήτη”14.484 ακίνητα για οποία δεν υπάρχει πλέον περιθώριο η προθεσμία διόρθωσης του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος..Στις 36 αυτές περιοχές της Επικράτειας είχαν εγγραφεί 199.013 δικαιώματα εκ των οποίων τα 14.484 χαρακτηρίστηκαν “ως αγνώστου ιδιοκτήτη” ιδιοκτησίες οι οποίες περιήλθαν στο δημόσιο,χωρίς κανείς να γνωρίζει σε ποιούς ιδιοκτήτες ανήκαν.

Ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» χαρακτηρίζεται μια ιδιοκτησία εφόσον δεν δηλωθεί η δεν διορθωθεί τυχόν ανακριβής αρχική εγγραφή εντός 8 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογικού γραφείου.

Πρόσφατα απλοποιήθηκε για ένα ιδιοκτήτη η όλη διαδικασία ανάκτησης του ακινήτου του από το δημόσιο στο οποίο είχε περιέλθη ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Σύμφωνα με νέα νομοθετική ρύθμιση, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στο δημόσιο για διόρθωση πρόδηλου σφάλματος για εγγραφή «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Εάν εντός 60 ημερών, το Δημόσιο δεν αντιδράσει εγγράφως, τότε ο προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου οφείλει να διορθώσει τη σχετική εγγραφή και να εγγράψει το ακίνητο στο κτηματολόγιο.Ωστόσο εάν κρίνει αβάσιμη την αίτηση μπορεί να την απορρίψει.Τότε μόνη περίπτωση για την δικαίωση του ιδιώτη που διεκδικεί την κυριότητατης περιουσίας του είναι το δικαστήριο.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα