14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

14.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Κ. Μπακογιάννης: Γήπεδο στον Βοτανικό έως τον Ιούλιο του 2026 – Συνολικές επενδύσεις 470 εκατ. ευρώ

Διαβάστε επίσης

Ύστερα από περίπου μία δεκαετία αναμονής και στασιμότητας, η σημερινή δημοτική αρχή της Αθήνας, προχωρά στην παρουσίαση του προγράμματος, καθώς και των τριών συμβάσεων που έχουν καταρτιστεί μεταξύ του Δήμου Αθηναίων, του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και της ΑΕΠ Ελαιώνα για τη μεγαλύτερη χωροταξική, πολεοδομική, αναπτυξιακή και κοινωνική παρέμβαση στην πόλη: Τη Διπλή Ανάπλαση του Βοτανικού και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Χρειάστηκαν 14 μήνες συστηματικής δουλειάς, λεπτομερών μελετών και εκτενών διαπραγματεύσεων με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο και δυναμικό σχέδιο που θα προσφέρει στον Παναθηναϊκό το νέο του ποδοσφαιρικό «σπίτι» και στους Αθηναίους δύο πολύτιμους και μεγάλης έκτασης ελεύθερους χώρους πρασίνου.

Το πρωί, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας, παρουσίασε λεπτομερώς το Πρόγραμμα της Διπλής Ανάπλασης και τις τρεις Συμβάσεις μεταξύ του Δήμου Αθηναίων, του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και της ΑΕΠ Ελαιώνα, δίνοντας παράλληλα στη δημοσιότητα και το χρονοδιάγραμμα για το αναπτυξιακό αυτό εγχείρημα, που θέτει τα θεμέλια μιας νέας εποχής για την πόλη: Ένα έργο – σταθμό που θα επεκτείνει και θα αναβαθμίσει την πρωτεύουσα και παράλληλα θα προσφέρει στον Παναθηναϊκό και τους φιλάθλους του ένα υπερσύγχρονο γήπεδο χωρητικότητας έως 40.000 θέσεων, διεθνών προδιαγραφών FIFA/UEFA 4 αστέρων.

«Θα χρειαστεί ομαδική δουλειά, με τη μπάλα χαμηλά»

«Σήμερα νιώθω μεγάλη υπερηφάνεια για το ότι ένας Δήμος όχι μόνο τολμά, αλλά σχεδιάζει, προγραμματίζει και υλοποιεί ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα αυτού του μεγέθους και αυτής της ποιότητας. Αναμφίβολα, πρόκειται για την ουσιαστική «ενηλικίωση» της Αυτοδιοίκησης, η οποία αποδεικνύει έμπρακτα πως μπορεί -στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών δήμων- να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του 21ου αιώνα», τόνισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Μπακογιάννης και συμπλήρωσε: «Σε καμία περίπτωση δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς. Δε θέλω να τα παρουσιάσω όλα «ρόδινα». Θα χρειαστεί πάρα πολλή δουλειά. Ομαδική δουλειά με τη μπάλα «χαμηλά». Ο Ερασιτέχνης, η ΠΑΕ, η ΑΕΠ Ελαιώνα, ο Δήμος, όλες οι Αθηναίες και όλοι οι Αθηναίοι. Είμαι, όμως, πάρα πολύ αισιόδοξος για το αποτέλεσμα. Όταν συνεργαζόμαστε, όταν βγαίνουμε από τα «καβούκια» μας και ξεπερνάμε εγωισμούς, κερδίζουμε όλοι. Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε».

«Ελπίζω να πετύχουμε τη συναίνεση»

Ο κ. Μπακογιάννης, εξήγησε ότι πρόκειται για «μια πολύ περίπλοκη και δύσκολη υπόθεση» για την οποία, από την προηγούμενη μέρα, ενημέρωσε αναλυτικά τις μεγαλύτερες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με σκοπό να έχουν, όπως είπε, την πλήρη εικόνα και να είναι έτοιμοι για τη συνεδρίαση της ερχόμενης Τετάρτης. «Καλούμαστε ως σώμα να λάβουμε μια ιστορική απόφαση. Προσπαθώ συνειδητά και συστηματικά για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, και ελπίζω να την πετύχουμε. Έργα με την καταλυτική σημασία της Διπλής Ανάπλασης, που εξ ορισμού ξεπερνούν τον ορίζοντα μιας θητείας, οφείλουν να είναι πέρα και πάνω από παρατάξεις, και ιδεολογίες. Κόμματα και χρώματα. Και αν είναι η Διπλή ανάπλαση να έχει χρώμα, ας είναι το πράσινο του περιβάλλοντος και του Παναθηναϊκού. Άλλωστε, τους Κορμοράνους τους πλήρωσε η Αθήνα ακριβά και ελπίζω το πάθημα να έχει γίνει μάθημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προτού ξεκινήσει την παρουσίαση της Διπλής Ανάπλασης, ο Δήμαρχος Αθηναίων ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού κ. Μαλακατέ, καθώς και τον Πρόεδρο της ΠΑΕ Π.Α.Ο. κ. Αλαφούζο για την εξαιρετική συνεργασία μαζί τους, τονίζοντας ότι η «ενότητα της οικογένειας του Παναθηναϊκού δεν είναι απλώς ικανή, αλλά αναγκαία προϋπόθεση για να πετύχει το έργο», ενώ απηύθυνε ευχαριστίες στους εκπροσώπους της ΑΕΠ Ελαιώνα, στους Υπουργούς κ. Γεωργιάδη, κ. Σκυλακάκη και κ. Γεραπετρίτη «για την πολύτιμη στήριξη και βοήθεια», καθώς και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό «για την αποφασιστικότητά του». Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τους στενούς συνεργάτες του, τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου, Αλέξανδρο Τσιατσάμη, τον Αντιδήμαρχο, Βασίλη Αξιώτη, τη νομική σύμβουλο, Νατάσσα Σίμου, τον τεχνικό σύμβουλο Βασίλη Φακίτσα, που εργάστηκαν κατά τη διάρκεια όλων των διαπραγματεύσεων, αλλά και τις υπηρεσίες του Δήμου, που στο σύνολό τους, είπε, «υπερέβησαν εαυτούς».

Τι περιλαμβάνει το έργο της Διπλής Ανάπλασης

Κάνοντας μία εισαγωγή για το μέγεθος του έργου της Διπλής Ανάπλασης, ο Δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι πρόκειται για μείζονα παρέμβαση αστικού μετασχηματισμού, το εμβληματικότερο, όπως το χαρακτήρισε έργο των τελευταίων ετών στον αστικό ιστό, σε μικρή απόσταση από το ιστορικό κέντρο.

«Στην Αλεξάνδρας, περίπου 3 χιλιόμετρα από την Ομόνοια, το έργο απαλλάσσει μια πυκνοδομημένη περιοχή από ένα ιστορικό, αλλά γερασμένο στάδιο. Προσφέρει πράσινο και κοινόχρηστο χώρο για τους πολίτες και την ίδια ώρα διατηρεί ζωντανή την ένδοξη και μακρά ιστορία του Παναθηναϊκού», είπε, ενώ αναφερόμενος στον Βοτανικό, συμπλήρωσε: «Σε ίδια περίπου απόσταση από την Ομόνοια, μεγαλώνουμε την πόλη με «όχημα» μια υπερσύγχρονη αθλητική εγκατάσταση, με πρότυπες και φιλικές ενεργειακές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές, ωθώντας μια υποβαθμισμένη έως σήμερα περιοχή σε μία βιώσιμη και αειφόρα αναπτυξιακή διαδικασία. […] Όλα αυτά, διατηρώντας σταθερά στο μυαλό μας την ιστορία, τη διαδρομή, το εκτόπισμα της μεγαλύτερης και ιστορικότερης αθηναϊκής ομάδας, του Παναθηναϊκού. Οι δύο αυτές παρεμβάσεις συμβολίζουν στην ουσία τον επανασχεδιασμό του νοήματος του αστικού τοπίου της Αθήνας και του κέντρου της».

«Με τη διπλή αστική παρέμβαση, μεγαλώνουμε την πόλη» τόνισε ο κ. Μπακογιάννης. «Δημιουργούνται δύο υπερτοπικοί – μητροπολιτικοί πόλοι αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στον Βοτανικό. Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας προβλέπεται η δημιουργία ελεύθερου χώρου πρασίνου, εντευκτηρίου, αθλητικού Μουσείου και υπόγειου πάρκινγκ, ενώ στον Βοτανικό προβλέπεται η δημιουργία Γηπέδου ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων διεθνών προδιαγραφών FIFA / UEFA 4 αστέρων, αθλητικών εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού́, αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Αθηναίων, χώρων πρασίνου και αστικών υποδομών».

Διπλός στόχος

Το έργο, τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων, έχει διπλό στόχο: Ο πρώτος, αφορά την ουσιαστική βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης και την πολεοδομική εξυγίανση της περιοχής, η οποία παρά τις θεσμοθετημένες ήδη από το 1985 προβλέψεις, ουδέποτε μπόρεσε να υλοποιηθεί, ενώ ο δεύτερος αφορά τη διεύρυνση των επιλογών αθλητισμού, αναψυχής, ψυχαγωγίας και εργασίας προς όφελος υποβαθμισμένων περιοχών της πρωτεύουσας.

Δύο διμερείς και μία τριμερής σύμβαση

Οι εμπλεκόμενοι φορείς, έχουν προβεί στη κατάρτιση δύο διμερών και μιας τριμερούς σύμβασης, μεταξύ:

Δήμου Αθηναίων και Ερασιτέχνη ΠΑΟ
Δήμου Αθηναίων  και ΠΑΕ ΠΑΟ
Δήμου Αθηναίων -ΑΕΠ Ελαιώνα – Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού

Κάθε σύμβαση, που βρίσκεται υπό έγκριση, δεσμεύει τα εμπλεκόμενα μέρη να υλοποιήσουν όλα όσα προβλέπονται μέσα σε αυτή.

Αναλυτικά:

Α. Η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ Δήμου Αθηναίων και Ερασιτέχνη ΠΑΟ περιλαμβάνει:

– Για τα έργα στον Βοτανικό́:

Γήπεδο ποδοσφαίρου (έως 40.000 θέσεων διεθνών προδιαγραφών FIFA/UEFA 4 αστέρων)

Ο Δήμος αναλαμβάνει την ευθύνη και τις διαδικασίες υλοποίησης του Γηπέδου (εξασφάλιση χρηματοδότησης, συμβολή στην έκδοση απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων, δημοπράτηση του έργου).

Μέσω της σύμβασης, ο Δήμος Αθηναίων παραχωρεί́ στον Ερασιτέχνη Π.Α.Ο. τη χρήση του Γηπέδου  (με όλα τα παραρτήματά του και τα δικαιώματα χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων εντός αυτού́ για 99 χρόνια από́ την ολοκλήρωση της κατασκευής του).  Σημειώνεται ότι η παραχώρηση αυτή δεν περιλαμβάνει τις εμπορικές χρήσεις του Γηπέδου (εστιατόρια, κυλικεία, σουίτες και κάθε άλλο χώρο αναψυχής που δε φιλοξενεί αθλητικές δραστηριότητες).

Ένα ποσοστό 15% επί των εσόδων από τα εισιτήρια και την εκμετάλλευση των διαφημιστικών χώρων του γηπέδου θα καταβάλλεται στον Ερασιτέχνη ΠΑΟ για 49 έτη. Το χρονικό αυτό διάστημα μπορεί να παραταθεί με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του αρμοδίου για τον Αθλητισμό Υπουργού.

Αθλητικές Εγκαταστάσεις Π.Α.Ο (7.500 τ.μ.)

Ο Δήμος Αθηναίων παραχωρεί́ στον Π.Α.Ο. τη χρήση της οικείας έκτασης, καθώς και των εγκαταστάσεων και λοιπών χώρων που θα ανεγερθούν εκεί́ για 99 χρόνια από́ την ολοκλήρωση της κατασκευής τους, καθώς και το δικαίωμα της ονοματοδοσίας τους.

– Για τα έργα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας

Κατεδάφιση υφισταμένων αθλητικών εγκαταστάσεων

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του Γηπέδου, των αθλητικών εγκαταστάσεων του Π.Α.Ο. και την έναρξη της λειτουργικής χρήσης τους, ο Π.Α.Ο. αναλαμβάνει την υποχρέωση να αποχωρήσει από́ τους χώρους της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και να τους παραδώσει στον Δήμο Αθηναίων (η άδεια κατεδάφισης εκδίδεται άμεσα και έχει 10ετή ισχύ).

Αθλητικό́ Μουσείο – Εντευκτήριο, χώρος αναψυχής και εστίασης 680 τ.μ. για τον Π.Α.Ο.
Σε περίπτωση κατασκευής υπόγειου χώρου στάθμευσης, ο Δήμος Αθηναίων θα έχει την υποχρέωση να παραχωρήσει στον Π.Α.Ο. το δικαίωμα χρήσης 15 υπόγειων θέσεων στάθμευσης για 99 χρόνια (άνευ ανταλλάγματος).

Β. Η σύμβαση παραχώρησης εμπορικών χρήσεων γηπέδου, μεταξύ Δήμου Αθηναίων και ΠΑΕ Π.Α.Ο. περιλαμβάνει:

Για τις εμπορικές χρήσεις του Γηπέδου:

Ο Δήμος Αθηναίων ως ιδιοκτήτης του Γηπέδου παραχωρεί́ εκ του Νόμου τις εμπορικές χρήσεις (σουίτες, καντίνες, μπουτίκ κλπ.) εντός του Γηπέδου αυτού́ στην Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. έναντι ανταλλάγματος.
Ο Δήμος παραχωρεί́ στην Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. το δικαίωμα ονοματοδοσίας του Γηπέδου.
Για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης των χώρων εμπορικής χρήσης, καθώς και του δικαιώματος ονοματοδοσίας του Γηπέδου, συμφωνείται οικονομικό αντάλλαγμα από την ΠΑΕ Π.Α.Ο. προς τον Δήμο.
Ελάχιστο Ετήσιο Εγγυημένο Έσοδο λοιπών εμπορικών χρήσεων για τον Δήμο Αθηναίων (από την ΠΑΕ Π.Α.Ο.): Θα ανέρχεται στο ποσό́ των 270.000€ ανά́ μισθωτικό́ έτος, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ετησίως σύμφωνα με το 50% του τιμάριθμου.
Συνολικό́ ελάχιστο Εγγυημένο Έσοδο για τον Δήμο Αθηναίων και το Ελληνικό Δημόσιο: 415.000€ ανά έτος (145.000€ από τις σουίτες + 270.000€ από τις λοιπές εμπορικές χρήσεις – τα ποσά τεκμηριώνονται από την έκθεση ανεξάρτητου οικονομικού εκτιμητή).

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δημοπράτηση του Γηπέδου

Οι μελέτες του Γηπέδου, έχουν συνταχθεί́ από́ την Π.Α.Ε. Π.Α.Ο. και έχουν παραδοθεί́ στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου. Βάσει αυτών συντάσσονται ήδη τα τεύχη δημοπράτησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 του Ν. 4412/2016.

Σύμφωνα με τις μελέτες, το κόστος κατασκευής του Γηπέδου ποδοσφαίρου έως 40.000 θέσεων, κοστολογείται στα 115.000.000€, ποσό το οποίο έχει εξασφαλισθεί από́ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ́ τα έργα που αφορούν στον περιβάλλοντα χώρο του Γηπέδου, αλλά και των υποδομών της ευρύτερης περιοχής του Ελαιώνα, προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Συγκεκριμένα, η εκπόνηση μελέτης κυκλοφοριακών επιπτώσεων για την ανέγερση του Γηπέδου έχει ολοκληρωθεί και έχει υποβληθεί στο αρμόδιο Υπουργείο (ΥΠΟΜΕΔΙ) για έγκριση. Η μελέτη αυτή θα συνοδεύει την περιβαλλοντική́ αδειοδότηση του Γηπέδου από́ το συναρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Δεδομένου του ότι το Γήπεδο έχει οικοδομική άδεια, με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων «ανοίγει» ο δρόμος για τη δημοπράτησή του.

Το νέο Γήπεδο του ΠΑΟ σε αριθμούς:

–  Έως 40.000 θέσεις θεατών

– 1.300 θέσεις σε σουίτες

– 325 υπόγειες θέσεις πάρκινγκ

– 7 εμπορικά καταστήματα

Στις εγκαταστάσεις αυτές θα μπορεί να αγωνίζεται και η Εθνική Ελλάδος Ανδρών και Γυναικών.

Γ. Η σύμβαση για την υλοποίηση του προγράμματος μεταξύ Δήμου Αθηναίων, ΑΕΠ Ελαιώνα και Ερασιτέχνη ΠΑΟ, προβλέπει:

– Την ανέγερση και χρηματοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Σωματείου Π.Α.Ο., έκτασης 7.500 τ.μ., σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων. Η ΑΕΠ Ελαιώνα αναλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις παρακάτω δεσμεύσεις:

Να κατασκευάσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Σωματείου Π.Α.Ο.
Να καταβάλει τις δαπάνες έκδοσης των οικοδομικών αδειών για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Σωματείου Π.Α.Ο.
Να καταβάλει τις δαπάνες, προκειμένου να κατασκευαστούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Σωματείου Π.Α.Ο.

Από την πλευρά του, το Σωματείο του Παναθηναϊκού αναλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις παρακάτω δεσμεύσεις:

Να συνεργάζεται τόσο με την ΑΕΠ Ελαιώνα όσο και με όλους τους υπόλοιπους φορείς υλοποίησης του Προγράμματος της Διπλής Ανάπλασης, καθώς και με κάθε εμπλεκόμενη διοικητική αρχή για την ανέγερση των αθλητικών του εγκαταστάσεων.
Να προωθεί άμεσα κάθε αναγκαία διαδικασία αρμοδιότητάς του.

Τέλος, ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει από την πλευρά του, μεταξύ άλλων, τις εξής δεσμεύσεις:

Να μεριμνήσει για την προώθηση των διαδικασιών μελέτης και κατασκευής των έργων υποδομής και των εν γένει διαμορφώσεων σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.
Να διαμορφώσει τους αναγκαίους χώρους πρασίνου με δικές του δαπάνες.
Να προωθεί́ χωρίς καθυστερήσεις κάθε αναγκαία διαδικασία αρμοδιότητάς του.
Να παραλάβει από την ΑΕΠ Ελαιώνα τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Σωματείου Π.Α.Ο. μόλις λάβει τη σύμφωνη γνώμη του, ως κύριος του ακινήτου επί του οποίου θα ανεγερθούν.

– Υπερσύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις – πρότυπο σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Ερασιτέχνη:

– Κεντρική αρένα 3.100 θέσεων για βόλεϊ, μπάσκετ, futsal, μπάσκετ με αμαξίδιο, χάντμπολ, ενόργανη γυμναστική.

– Ανοιχτή πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, με στέγαστρο 500 θέσεων για κολύμβηση, καταδύσεις και υδατοσφαίριση.

– Προπονητήριο αθλοπαιδιών 200 θέσεων με χρήσεις αμφιθεάτρου και αίθουσας εκδηλώσεων.

– Υπόγειο πάρκινγκ 125 θέσεων.

– Γραφεία Συλλόγου, μπουτίκ, καφέ, εστιατόριο.

– Προπονητήρια για ατομικά αγωνίσματα.

–  Άρση βαρών, πάλη, πυγμαχία, ξιφασκία, επιτραπέζια αντισφαίριση, τοξοβολία, σκοποβολή, προπονητήριο ΑμεΑ, γυμναστήρια ενδυνάμωσης.

Υποδομές και κοινόχρηστοι χώροι

Συνολικά έχουν δεσμευθεί και θα επενδυθούν στον Ελαιώνα 140 εκατ. ευρώ από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: Σε δίκτυα κοινής ωφελείας, στο πράσινο, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, στον φωτισμό, στα πάρκα, στους δρόμους, σε κίνητρα μετεγκατάστασης μεταφορικών εταιριών, σε πεζοδρόμια.

Οι υποδομές σε αριθμούς:

4.479 μέτρα διάνοιξης δρόμων

3.343 μέτρα διεύρυνσης υφιστάμενων δρόμων

7.822 μέτρα διαμόρφωσης κοινόχρηστων χώρων (πεζοδρόμια, νησίδες, δενδροφυτεύσεις)

9.225 μέτρα ανάπτυξη και εγκατάσταση δικτύων (όμβριων, φωτισμού κλπ.)

600 μέτρα αποκατάσταση κοίτης ρέματος Προφήτη Δανιήλ

2.200 μέτρα ανάπλασης και κατασκευής ποδηλατοδρόμου

Συνολικός προϋπολογισμός: 40.840.495€

Οι κοινόχρηστοι χώροι σε αριθμούς:

Απόδοση σε κοινή́ χρήση: 92.200 τ.μ. που καταλαμβάνονται σήμερα από́ το Ναυτικό́ Οχυρό́, εκ των οποίων 74.000 τ.μ. αφορούν αμιγώς σε χώρους πρασίνου.

Πράσινο 75.000 τ.μ.  διαμορφώσεις κοινοχρήστων χώρων πρασίνου.

Ανάπλαση, εξυγίανση και υποδομές στην περιοχή́ Ελαιώνα του Δήμου Αθηναίων.

138.500 τ.μ. που εμπίπτουν εντός της περιοχής της Διπλής Ανάπλασης (τα 101.875 τ.μ. διαμορφώνονται αμιγώς σε χώρους πρασίνου).

235.600 τ.μ. κοινόχρηστος χώρος πρασίνου που θα προκύψει επιπλέον μετά την υπό εκπόνηση Πράξη Εφαρμογής.

Συνολικός προϋπολογισμός: 55.909.048€

à Η κατανομή πόρων

Συνολικά επενδύονται 267 εκατ. ευρώ δημόσιων, ευρωπαϊκών, εθνικών  και ιδιωτικών πόρων:

– 140 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Από αυτά, τα 97 αφορούν σε έργα του Δήμου (42% για υποδομές – 62% για έργα πρασίνου), ενώ τα υπόλοιπα 43 εκατ. ευρώ, θα διατεθούν από το κράτος για κίνητρα μετεγκατάστασης των μεταφορικών εταιρειών και για έργα ανάπλασης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

– 115 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ για το Γήπεδο, όπως έχει δημόσια δεσμευθεί η Κυβέρνηση.

– Κατ’ εκτίμηση 12 εκατ. ευρώ από την ΑΕΠ Ελαιώνα για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη.

Επίσης, η εκτίμηση για κινητοποίηση άμεσων ιδιωτικών επενδύσεων στην περιοχή ανέρχεται σε περίπου 470 εκατ. ευρώ (βάσει έκθεσης ανεξάρτητου οικονομικού εκτιμητή).

à Οι στόχοι και το χρονοδιάγραμμα του έργου της Διπλής Ανάπλασης:

Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε και στους στόχους του Δήμου αναφορικά με χρονοδιάγραμμα του έργου:

α/α ΣΤΟΧΟΣ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
1 Ολοκλήρωση και Έγκριση Διμερών Συμφωνιών Ιανουάριος 2022 – Μάρτιος 2022
2 Ολοκλήρωση Μελετών, Εγκρίσεων και Τευχών (για το γήπεδο) Ιανουάριος 2022 – Μάρτιος 2022
3 Ολοκλήρωση Μελετών, Εγκρίσεων και Τευχών (για υποδομές) Ιανουάριος 2022 –

Μάιος 2022

4 Διαγωνιστική Διαδικασία Γηπέδου Απρίλιος 2022 –

Μάρτιος 2023

5 Οριστικές Μελέτες-Έκδοση Οικοδομικών Αδειών Εγκαταστάσεων Ερασιτέχνη Απρίλιος 2022 – Οκτώβριος 2022
6 Διαγωνιστική Διαδικασία Υποδομών Ιούνιος 2022 – Μάρτιος 2023
7 Διαγωνιστική Διαδικασία Εγκαταστάσεων Σωματείου Νοέμβριος 2022 – Ιανουάριος 2023
8 Κατασκευή Εγκαταστάσεων Σωματείου ΠΑΟ Φεβρουάριος 2023 – Ιούλιος 2024
9 Μελέτες Οριστικές-Αναθεωρήσεις Αδειών Γηπέδου Απρίλιος 2023 – Σεπτέμβριος 2023
10 Συμβασιοποίηση Υποδομών Απρίλιος 2023 –

Μάιος 2023

11 Κατασκευή Υποδομών Ιούνιος 2023 –

Νοέμβριος 2025

12 Κατασκευή Γηπέδου Οκτώβριος 2023 –

Ιούλιος 2026

 

Οι προδιαγραφές του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό

 

Τα τμήματα του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού που θα στεγαστούν στις νέες εγκαταστάσεις

 

Οι προδιαγραφές των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στον Βοτανικό

 

Η παρουσίαση του προγράμματος της διπλής ανάπλασης για τον Βοτανικό

 

Η παρουσίαση του προγράμματος της διπλής ανάπλασης για τον Βοτανικό

Η παρουσίαση του προγράμματος της διπλής ανάπλασης για τον Βοτανικό

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα