back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μπορέλ: Διανύουμε τις πλέον σκοτεινές ώρες από το Β’ ΠΠ

Διαβάστε επίσης

Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτήν την επιθετική πράξη και όλες τις καταστροφές και απώλειες ζωών που θα προκαλέσει. Θα λογοδοτήσει για τις πράξεις της τονίζει ο Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ.

Υπογραμμίζει ότι «η απάντηση της ΕΕ θα περιλαμβάνει τόσο τομεακά όσο και μεμονωμένα περιοριστικά μέτρα συντονισμένα πλήρως με τους διατλαντικούς και ομοϊδεάτες εταίρους μας». Ειδικότερα, η ανακοίνωση του Ύπατου Εκπροσώπου σημειώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Καταδικάζουμε επίσης τη συμμετοχή της Λευκορωσίας σε αυτή την επίθεση κατά της Ουκρανίας και την καλούμε να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις».

«Απαιτούμε από τον Πρόεδρο Πούτιν να σταματήσει αμέσως τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας. Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτήν την επιθετική ενέργεια και όλες τις καταστροφές και απώλειες ζωών που θα προκαλέσει. Θα λογοδοτήσει για τις πράξεις της» προσθέτει.

Παράλληλα, ο κ. Μπορέλ επισημαίνει ότι «η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας – ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους – αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των βασικών αρχών πάνω στις οποίες οικοδομείται η τάξη που βασίζεται σε διεθνείς κανόνες».

«Η ΕΕ μαζί με τους διατλαντικούς και ομοϊδεάτες εταίρους είναι ενωμένη καταβάλλοντας άνευ προηγουμένου προσπάθειες για την επίτευξη διπλωματικής λύσης στην κρίση ασφαλείας που προκάλεσε η Ρωσία. Η Ρωσία δεν ανταπέδωσε αυτές τις προσπάθειες και αντίθετα επέλεξε μονομερώς μια σοβαρή και προμελετημένη κλιμάκωση.

»Η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές από την αρχή και στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο ότι οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες και σοβαρό κόστος» τονίζει.

Συμπληρώνει ότι «η απάντηση της ΕΕ θα περιλαμβάνει τόσο τομεακά όσο και μεμονωμένα περιοριστικά μέτρα συντονισμένα πλήρως με τους διατλαντικούς και ομοϊδεάτες εταίρους μας.

»Η Ρωσία δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία ότι η ΕΕ θα παραμείνει αποφασιστικά ενωμένη καθώς κάνει τα επόμενα βήματα σε στενό συντονισμό με τους εταίρους».

Επίσης αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι, «η ΕΕ καλεί τη διεθνή κοινότητα να απαιτήσει από τη Ρωσία τον άμεσο τερματισμό αυτής της επιθετικότητας, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια σε παγκόσμια κλίμακα.

»Καλούμε τη Ρωσία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να επιτρέψει την ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια σε όλα τα άτομα που έχουν ανάγκη. Καλούμε επίσης τη Ρωσία να διασφαλίσει την ασφάλεια της Ειδικής Αποστολής Παρακολούθησης του ΟΑΣΕ».

«Η ΕΕ επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή της και τη δέσμευσή της για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Η ΕΕ επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για την ενίσχυση της πολιτικής σύνδεσης και της οικονομικής ολοκλήρωσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας και των δημοκρατικά εκλεγμένων θεσμών και εκπροσώπων της.

»Η ΕΕ επαναλαμβάνει επίσης την ακλόνητη υποστήριξή της και τη δέσμευσή της για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα