back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ουκρανία: Η Μαριούπολη, μια πόλη στρατηγικής σημασίας, ξύπνησε με τον ήχο εκρήξεων

Διαβάστε επίσης

Οι άνθρωποι στην Μαριούπολη, μια πόλη στρατηγικής σημασίας στην νοτιοανατολική Ουκρανία, ξύπνησαν σήμερα με τον ήχο εκρήξεων και κάποιοι από αυτούς άρχισαν να μαζεύουν τα πράγματά τους για να φύγουν αφού η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Η Μαριούπολη, το κύριο λιμάνι της ανατολικής Ουκρανίας, δεν δέχθηκε επίθεση κατά την έναρξη της εισβολής. Ωστόσο οι κάτοικοι φοβούνται ότι μπορεί να αποτελέσει στόχο για τη Ρωσία λόγω της στρατηγικής της σημασίας και της μικρής απόστασής της, περίπου 10 χιλιόμετρα, από περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

Παρά τις εκρήξεις που ακούγονταν από την πλευρά των ανατολικότερων προαστίων της, κάποιοι προσπάθησαν στην αρχή να συνεχίσουν την καθημερινή τους ρουτίνα. Η χαλυβουργία της Μαριούπολης –που είναι σημαντική για τις ουκρανικές εξαγωγές– άνοιξε, ενώ ψαράδες πήραν θέση κατά μήκος του ποταμού Κάλμιους της πόλης αυτής με τους περίπου μισό εκατομμύριο κατοίκους.

Ωστόσο γρήγορα φάνηκε καθαρά ότι πολλά καταστήματα δεν θα ανοίξουν και κάποιοι φόρτωναν τα πράγματά τους σε αυτοκίνητα για να φύγουν από την πόλη.

“Θα κρυφτούμε”, δήλωσε μια μεσήλικη γυναίκα.

“Έχουμε ένα καταφύγιο στο σπίτι μας, αλλά δεν ξέρω αν είναι αρκετά μεγάλο και αν είναι τόσο ασφαλές”, έγραψε μια άλλη κάτοικος της πόλης, η 17χρονη Γιούλια, σε μήνυμά της στο Telegram.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές δεν επιτέθηκαν στην Μαριούπολη όταν κατέλαβαν ζώνες εδάφους στην ανατολική Ουκρανία κατά τη σύγκρουση που ξέσπασε το 2014.

Ενδεχόμενη κατάληψή της τώρα θα επέτρεπε στη Μόσχα να συνδέσει την Κριμαία, την οποία έχει προσαρτήσει, με τα εδάφη των θυλάκων των αυτονομιστών και να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο στην ακτή της Αζοφικής Θάλασσας, αυξάνοντας τις οικονομικές πιέσεις στην ουκρανική κυβέρνηση.

Μια 19χρονη στην Μαριούπολη που ζήτησε να κατονομαστεί μόνον ως Άιρα δήλωσε ότι, μετά τις πρωινές εκρήξεις, “επικρατεί ηρεμία προς το παρόν. Όλες οι επικοινωνίες (με ηλεκτρονικά μέσα) λειτουργούν”.

Δυτικά της πόλης, αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είδε ένα σύννεφο καπνού να υψώνεται στον ουρανό από φωτιά σε στρατιωτική εγκατάσταση.

Μια φάλαγγα τεθωρακισμένων των ουκρανικών δυνάμεων προχωρούσε σε δρόμο έξω από την πόλη. Οι στρατιώτες στα άρματα μάχης σχημάτιζαν το σήμα της νίκης στα διερχόμενα αυτοκίνητα, τα οποία ανταποκρινόμενα χτυπούσαν τις κόρνες τους.

Πιο κάτω στον δρόμο, στις πόλεις Μανγκούς και Μπερντιάνσκ στην Αζοφική Θάλασσα, αυτοκίνητα σχημάτιζαν ουρές σε πρατήρια καυσίμων και άνθρωποι στέκονταν σε ουρές σε μηχανήματα ανάληψης χρημάτων.

Παραπλεύρως δρόμων της περιοχής μπορούσε κανείς να δει εκτοξευτήρες πυραύλων των ουκρανικών δυνάμεων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα