back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ουκρανία: Ο Ερυθρός Σταυρός φοβάται για έναν τεράστιο αριθμό θυμάτων

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) Πίτερ Μάουρερ προειδοποίησε σήμερα έναντι της κλιμάκωσης της σύρραξης στην Ουκρανία, που υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει «νεκρούς και καταστροφές μιας κλίμακας με την οποία είναι τρομακτικό να έρθουμε αντιμέτωποι».

«Φοβάμαι τώρα για μια επιδείνωση των δοκιμασιών, με το ενδεχόμενο ενός τεράστιου αριθμού θυμάτων και σημαντικών καταστροφών πολιτικών υποδομών (…), όπως και μαζικών εκτοπισμών, τραυματισμών, χωρισμών οικογενειών και εξαφανίσεων», επισήμανε σε μια γραπτή ανακοίνωση.

Οι άμαχοι και οι ζωτικής σημασίας υποδομές, όπως τα δίκτυα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης, στην Ουκρανία πρέπει να προστατευθούν από επιθέσεις, σύμφωνα με το δίκαιο του πολέμου, είπε επίσης.

Ο πρόεδρος της ICRC, στην ανακοίνωση που εξέδωσε αφότου η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία και έπληξε μεγάλες πόλεις με πυραύλους, δήλωσε:

«Η χρήση όπλων με ευρείας κλίμακας επιπτώσεις θα πρέπει να αποφεύγεται στις κατοικημένες περιοχές».

«Οι αναγκαίες υποδομές θα πρέπει να προφυλάσσονται, μεταξύ άλλων τα συστήματα ύδρευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτροδότησης, τα οποία, για παράδειγμα, τροφοδοτούν τις κατοικίες των αμάχων, τα σχολεία και τις ιατρικές εγκαταστάσεις με ζωτικής σημασίας νερό και ηλεκτρισμό. Οι επιθέσεις που διαπράττονται με νέες τεχνολογίες και κυβερνο-μέσα πρέπει επίσης να σέβονται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα