back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Live: Ρωσικές επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία – Υπό πολιορκία το Κίεβο

Διαβάστε επίσης

21.42 Συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους An-26 κοντά στα ουκρανικά σύνορα 

Ένα ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου An-26 συνετρίβη στην περιοχή Βορονές της νότιας Ρωσίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

21.30 Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τον βομβαρδισμό, έχει ξεκινήσει η προσπάθεια κατάληψης της Μαριούπολης από τα Ρωσικά στρατεύματα

20.16 Δεκατρείς άμαχοι και εννέα στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες στη Χερσώνα

20.00 Ο Πούτιν κάλεσε τους Ρώσους επιχειρηματίες να στηρίξουν την οικονομία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τους επιχειρηματίες να συνεργασθούν με την κυβέρνηση για να στηρίξουν την οικονομία, λέγοντας τους ότι η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία ήταν ένα αναγκαστικό μέτρο.

19.44 Αποχωρούν από την Ουκρανία τα μέλη του ΟΑΣΕ

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) αποφάσισε να απομακρύνει όλο το προσωπικό του από την Ουκρανία μόλις μπορέσει να το κάνει με ασφάλεια, ανέφερε μια διπλωματική πηγή στο πρακτορείο Reuters.

19.36 Αναφορές για πυρά και εκρήξεις στη Μαριούπολη

Διπλωματική πηγή, την οποία επικαλείται το Reuters, κάνει λόγο για σφοδρά πυρά και εκατοντάδες εκρήξεις στη Μαριούπολη.

19.27 Ρωσικός στρατός: Καταστρέψαμε 83 ουκρανικούς στόχους

Το ρωσικό υπουργείο Αμύνης υποστηρίζει ότι ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε 83 ουκρανικούς εδαφικούς στόχους.

19:19 Ουκρανός αξιωματούχος: Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Τσερνόμπιλ

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) αποφάσισε να απομακρύνει όλο το προσωπικό του από την Ουκρανία μόλις μπορέσει να το κάνει με ασφάλεια, ανέφερε μια διπλωματική πηγή στο πρακτορείο Reuters.

19.08 Αμερικανικά ελικόπτερα Απάτσι έφθασαν στη Λετονία

Περίπου 20 αμερικανικά επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι προσγειώθηκαν σήμερα στην αεροπορική βάση Λιελβάρντε της Λετονίας, λίγες ώρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η άφιξη των ελικοπτέρων είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της πολυεθνικής άσκησης Saber Strike. Ωστόσο, θεωρείται μέρος των αμερικανικών ενισχύσεων στις χώρες της Βαλτικής.

Παράλληλα περίπου 40 Αμερικανοί στρατιώτες έφθασαν στη Λετονία από την Ιταλία. Πρόκειται για την πρώτη ομάδα μίας δύναμης άνω των 300 στρατιωτών που θα αναπτυχθεί εκεί, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Λετονίας.

18.20 Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο

Στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Παράλληλα ο Ζελένσκι, ζήτησε να αποκλειστεί η Ρωσία από το σύστημα Swift για τις διατραπεζικές συναλλαγές.

17.55 Ζελένσκι: Η Ρωσία κατέλαβε αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία κατέλαβε αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο.

17.44 Πάνω από 4.000 Ουκρανοί έχουν περάσει τα σύνορα με τη Μολδαβία

Πάνω από 4.000 άνθρωποι, έχουν περάσει έως τώρα τα σύνορα από την Ουκρανία στη Μολδαβία, σύμφωνα με το BBC.

17.33 Τμήμα της Χερσώνας δεν είναι πια υπό ουκρανικό έλεγχο

Ορισμένα τμήματα της Χερσώνας, μιας επαρχίας στη νότια Ουκρανία που συνορεύει με την Κριμαία δεν είναι πλέον υπό ουκρανικό έλεγχο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται τις τοπικές αρχές.

17.13 Ρωσικές δυνάμεις έπληξαν νοσοκομείο στο Ντονέτσκ – 4 νεκροί

Σύμφωνα με την ουκρανική ηγεσία στην περιοχή του Ντονιέτσκ ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ένα νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι.

17.00 Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο

Ο δήμαρχος του Κιέβου, της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ότι επιβάλλεται απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη, μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.

16.46 Ζελένσκι: Ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

16.40 ΥΠΑ: Απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας

Την απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας προβλέπει αεροπορική οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Ειδικότερα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει ότι εκδόθηκε αεροπορική οδηγία (notam), με ισχύ από σήμερα και με τρίμηνη διάρκεια, μετά από το Δελτίο Πληροφοριών του Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΑSA), σχετικά με το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Ουκρανίας και την απαγόρευση διελεύσεων των πολιτικών αεροσκαφών λόγω της υψηλής επικινδυνότητας που υπάρχει στην περιοχή από την στρατιωτική δραστηριότητα.

16.27 Τουλάχιστον 5 ισχυρές σεισμικές δονήσεις

Σύμφωνα με το παγκόσμιο σεισμογραφικό δικτύου στο Κίεβο, καταγράφηκαν τουλάχιστον πέντε ισχυρές δονήσεις περίπου στις 5.50 π.μ. ώρα Ουκρανίας.

16.19 Δήμαρχος Κιέβου: Καταφύγια 4 σταθμοί του Μετρό

Ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας έκανε γνωστό, σύμφωνα με το Reuters, πως η κυκλοφορία των συρμών έχει διακοπεί σε τέσσερις σταθμούς του Μετρό, προκειμένου να λειτουργήσουν ως καταφύγια.

16.12 Η Ρωσία κατέστρεψε 74 υπέργειους στόχους

O εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κανασένκοφ δήλωσε ότι η Ρωσία κατέστρεψε 74 υπέργειους στόχους στρατιωτικών υποδομών, «μεταξύ των οποίων 11 αεροδρόμια, τρία κέντρα διοίκησης, σημείο ναυτικής βάσης του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας, καθώς και 18 σταθμούς ραντάρ αντιαεροπορικής άμυνας των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-300 και Buk-M1».

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, κατά την πορεία των πολεμικών ενεργειών παραδόθηκαν 14 Ουκρανοί στρατιωτικοί ενώ οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα μαχητικό ελικόπτερο και τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 της Ουκρανίας.

16.01 Η Πολωνία ετοιμάζει κλίνες σε νοσοκομεία και ειδικό τρένο για τη μεταφορά Ουκρανών τραυματιών

Η Πολωνία ετοιμάζει ένα τρένο με ειδικό ιατρικό εξοπλισμό για τη μεταφορά Ουκρανών τραυματιών από την επίθεση της Ρωσίας κατά της γειτονικής της χώρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το πολωνικό υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας ότι τα πολωνικά νοσοκομεία είναι έτοιμα να υποδεχθούν χιλιάδες ασθενείς.

«Η Πολωνία ετοιμάζεται να δεχθεί μετανάστες από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανόμενων Ουκρανών πολιτών που επηρεάστηκαν από την ένοπλη σύγκρουση», ανέφερε το υπουργείο Υγείας σε e-mail που εστάλη στο Reuters.

15.50 Ουκρανός υφυπουργός Άμυνας: Αιχμαλωτίστηκαν Ρώσοι στρατιώτες

Ο υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι Ρώσοι στρατιώτες δυνάμεις έχουν αιχμαλωτιστεί ύστερα από σκληρές μάχες στα ανατολικά της χώρας.

15.39 Ουκρανικός στρατός: Τέσσερις βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τη Λευκορωσία.

15.31 Αστυνομία Ουκρανίας: Πραγματοποιήθηκαν 203 ρωσικές επιθέσεις

15.19 Εταιρίες αναστέλλουν τη λειτουργία τους στην Ουκρανία 

15.07 Ρωσικές στρατιωτικές μονάδες διείσδυσαν στην περιοχή του Κιέβου, σύμφωνα με τη μεθοριακή φρουρά 

Ρωσικές στρατιωτικές μονάδες διείσδυσαν στην περιοχή του Κιέβου από την Λευκορωσία για να πραγματοποιήσουν επίθεση με πυραύλους Grad σε στρατιωτικούς στόχους, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική μεθοριακή φρουρά.

15.00 Οδησσός: 18 νεκροί από επίθεση με πυραύλους

«Οκτώ άνδρες και δέκα γυναίκες σκοτώθηκαν» στο χωριό Λιπέτσκε, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι περιφερειακές αρχές της Οδησσού. Τουλάχιστον 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης στην πόλη Μπρόβαρι που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο, ανακοίνωσαν επίσης οι αρχές αυτής της πόλης.

14.51 Καταρρίφθηκε ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος – πέντε νεκροί

Ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε και πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική αστυνομία και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της χώρας, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις προσπαθούν να αμυνθούν απέναντι στη μαζική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας.

14.38 Ουκρανία: Η κεντρική τράπεζα θέτει όρια στις αναλήψεις μετρητών

Η ουκρανική κεντρική τράπεζα ανέστειλε τις αναλήψεις χρημάτων σε ξένο νόμισμα και περιόρισε το ποσό των μετρητών σε τοπικό νόμισμα, με τους πολίτες να σχηματίζουν ουρές προκειμένου να κάνουν ανάληψη χρημάτων.

14.34 Η Ουκρανία εκκενώνει την πρεσβεία της στη Μόσχα

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τον επιτετραμμένο του στη Ρωσία για διαβουλεύσεις και άρχισε να εκκενώνει την πρεσβεία της Ουκρανίας στη Μόσχα.

14.33 New York Times: O ουκρανικός στρατός ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε πολλά ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη.

14.26 AFP: Ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος με 14 επιβαίνοντες συνετρίβη κοντά στο Κίεβο.

14.13 Bloomberg: Ρωσικά στρατιωτικά οχήματα εισήλθαν την περιοχή του Κιέβου, λένε Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Σφοδρές μάχες σε στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο.

13.58 Το Reuters μεταδίδει ότι στο Κίεβο ακούστηκε σειρά εκρήξεων.

13.11 Εκκενώνεται κεντρικό ξενοδοχείο στο Κίεβο.

12.40 ΥΠΕΞ Ουκρανίας: Η Ρωσία έχει εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επίθεση

«Όχι, δεν είναι μια ρωσική εισβολή μόνο στην ανατολική Ουκρανία, αλλά μια ευρείας κλίμακας επίθεση από πολλές κατευθύνσεις», έγραψε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα στο Twitter.

Παράλληλα σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα είναι στόχος ενός δεύτερου κύματος πληγμάτων με πυραύλους.

12.26 Ουκρανική προεδρία: 40 στρατιώτες νεκροί και 10 άμαχοι

Εκπρόσωπος της Ουκρανικής προεδρίας δήλωσε ότι περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες είναι νεκροί και δεκάδες τραυματίες.

11.41 Ουκρανία: Ένα αγόρι σκοτώθηκε από τον βομβαρδισμό ενός συγκροτήματος κατοικιών στο Χάρκοβο

Ένα αγόρι σκοτώθηκε όταν βομβαρδίστηκε συγκρότημα κατοικιών στο Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

11.36 Το Κίεβο λέει ότι όποιος μπορεί να φέρει όπλο δύναται να ενταχθεί στις τάξεις του εθελοντικού τμήματος του στρατού

Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ είπε σήμερα ότι όποιος είναι έτοιμος και μπορεί να φέρει όπλο μπορεί να ενταχθεί στις τάξεις του τμήματος εφέδρων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα διανείμει όπλα σε βετεράνους.

Οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον πολλών πόλεων της Ουκρανίας και ρώσοι στρατιώτες εισέβαλαν στη χώρα, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι και μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης έπειτα από τις εντολές που έδωσε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία.

11.25 Ουκρανία: Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ανακοίνωσαν ότι έχουν εξουδετερώσει περίπου 50 “Ρώσους κατακτητές”

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει σκοτώσει σχεδόν 50 «Ρώσους κατακτητές» στην επαρχία Λουχάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έχει καταρρίψει συνολικά έξι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στην ίδια περιοχή και έχει καταστρέψει τέσσερα ρωσικά τανκς σε έναν δρόμο κοντά στο Χάρκοβο.

«Στις 24 Φεβρουαρίου εξουδετερώθηκαν σχεδόν 50 Ρώσοι κατακτητές κοντά στην πόλη Στσάστια», στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε το γενικό επιτελείο στρατού σε ανακοίνωσή του.

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί τον όρο «Ρώσοι κατακτητές» τόσο για τους Ρώσους στρατιώτες όσο και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά.

Η Μόσχα έχει διαψεύσει τις πληροφορίες του Κιέβου ότι έχει καταρρίψει αεροσκάφη της και έχει καταστρέψει τεθωρακισμένα οχήματά της.

Από την πλευρά της η συνοριοφυλακή της χώρας επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής τρία μέλη έχουν σκοτωθεί, όλα τους στην επαρχία Χερσόν, στα νότια σύνορα της Ουκρανίας με την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014 η Ρωσία.

11.15 Ο λευκορωσικός στρατός δεν μετέχει στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δηλώνει ο Λευκορώσος πρόεδρος Λουκασένκο

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε σήμερα ότι ο στρατός της χώρας του, η οποία είναι σύμμαχος της Μόσχας, δεν μετέχει στην εισβολή στην Ουκρανία που εξαπέλυσε το πρωί η Ρωσία, ενώ σύμφωνα με το Κίεβο η Ρωσία χρησιμοποιεί το λευκορωσικό έδαφος για την εισβολή της.

Σύμφωνα με το RIA, ο Λουκασένκο πρότεινε επίσης τη διεξαγωγή συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία στο Μινσκ.

“Τα στρατεύματά μας δεν λαμβάνουν κανένα μέρος στην επιχείρηση αυτή”, δήλωσε ο Λουκασένκο σε συνεδρίαση με τους αρχηγούς των γενικών επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του.

Σύμφωνα με το Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν το λευκορωσικό έδαφος –όπου στρατιωτικό τους σώμα στρατοπέδευε για εβδομάδες για στρατιωτικές ασκήσεις– στην επίθεσή τους κατά της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον Λουκασένκο, ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος του τηλεφώνησε, του “έκανε μια πολύ λεπτομερή ενημέρωση για την κατάσταση” και του δήλωσε ότι ο σκοπός της εισβολής ήταν να “δοθεί τέλος στην γενοκτονία του πληθυσμού στις περιοχές Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ”.

Αυτά τα δύο φιλορωσικά αυτονομιστικά εδάφη στην ανατολική Ουκρανία διεξάγουν πόλεμο από το 2014 με τις ουκρανικές δυνάμεις και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε τη Δευτέρα την ανεξαρτησία τους.

10.59 Η τιμή του πετρελαίου ξεπερνά τα 100 δολάρια για πρώτη φορά από το 2014 καθώς η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία

Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν σήμερα άλμα, με το μπρεντ να ξεπερνά τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014, μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, επιτείνοντας τις ανησυχίες ότι ένας πόλεμος στην Ευρώπη μπορεί να διαταράξει τις παγκόσμιες ενεργειακές προμήθειες.

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στον κόσμο παραγωγός πετρελαίου, πουλώντας κυρίως το αργό της σε ευρωπαϊκά διυλιστήρια, και είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, προσφέροντας περίπου το 35% της ποσότητας που προμηθεύεται.

Το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσε άνοδο έως τα 103,78 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από τις 14 Αυγούστου του 2014 και κινούνταν στα 103,18 το βαρέλι στις 10:30 ώρα Ελλάδας, με άνοδο κατά 6,34 δολάρια ή 6,5%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό σημείωσαν άλμα κατά 5,48 δολάρια, ή 6%, στα 97,58 δολάρια το βαρέλι, αφού ανήλθαν στα 98,46 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Αυγούστου του 2014.

Οι τιμές πετρελαίου έχουν καταγράψει αύξηση άνω των 20 δολαρίων το βαρέλι από τις αρχές του 2022 λόγω φόβων ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα επιβάλουν κυρώσεις στον ενεργειακό κλάδο της Ρωσίας, διαταράσσοντας την τροφοδοσία.

10.53 Η Μολδαβία θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς Ουκρανοί συρρέουν στα σύνορα

Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου δήλωσε σήμερα ότι η χώρα της θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ότι είναι έτοιμη να δεχθεί δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που θα συρρεύσουν από τη γειτονική Ουκρανία.

“Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει από κοινού τις ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, επομένως συγκάλεσα σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας. Αποφασίστηκε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, υπογράμμισε η Σάντου.

“Θα βοηθήσουμε τους ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθεια και την υποστήριξή μας”, σημείωσε.

Δεκάδες αυτοκίνητα έχουν σχηματίσει ουρές στα σύνορα ανάμεσα στην Ουκρανία και την Μολδαβία, σύμφωνα με ειδησεογραφικούς ιστοτόπους της χώρας.

10.48 “Αδιανόητα” νέα συμβόλαια για φυσικό αέριο με τη Μόσχα, δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών της Bundestag

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag Μίχαελ Ροτ δήλωσε πριν από λίγο ότι η σύναψη νέων συμβολαίων με τη Ρωσία για φυσικό αέριο είναι «αδιανόητη», όπως και η περαιτέρω εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων με τη Μόσχα.

«Αυτό απέτυχε. Πρέπει, τελικά, να εργαστούμε με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι σχεδιάζαμε προκειμένου να καταστούμε λιγότερο εξαρτημένοι από ένα απολυταρχικό καθεστώς», δήλωσε ο κ. Ροτ στον ιδιωτικό ειδησεογραφικό σταθμό n-tv, καταδικάζοντας την «επιπόλαιη και απρόκλητη επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία». Η ΕΕ και οι διεθνείς σύμμαχοί μας «πρέπει να επιβάλουν ευρείες κυρώσεις σε βάρος του ολιγαρχικού συστήματος του Πούτιν, το οποίο απολαμβάνει τις ελευθερίες και τα προνόμια της Δύσης. Αυτό το σύστημα πρέπει να στεγνώσει πλήρως οικονομικά. Είμαστε ενωμένοι με τον λαό της Ουκρανίας», τόνισε ο κ. Ροτ.

10.35 Η Ρίγα προειδοποιεί για κινδύνους στην ασφάλειά της — έφτασαν στη χώρα 40 Αμερικανοί στρατιωτικοί, ενώ αναμένονται και άλλοι

Η Λετονία, μια χώρα της Βαλτικής που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, εκτίμησε ότι πρέπει να προετοιμαστεί για «ενδεχόμενους κινδύνους για την ασφάλειά της» μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η Λετονία είναι ασφαλής, δεν απειλούμαστε στρατιωτικά άμεσα», επεσήμανε το υπουργείο Εξωτερικών της Λετονίας σήμερα.

«Ωστόσο η Λετονία πρέπει να προετοιμαστεί για ενδεχόμενους κινδύνους για την ασφάλειά της –απρόβλεπτες προσφυγικές ροές, κυβερνοεπιθέσεις, επιθέσεις ψευδών ειδήσεων, προκλήσεις στον τομέα της ενέργειας», πρόσθεσε.

Εξάλλου η χώρα θα μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ουκρανία από το Κίεβο στη Λβιβ.

Στο μεταξύ 40 Αμερικανοί στρατιωτικοί έφτασαν νωρίς σήμερα στη Λετονία από την Ιταλία, η πρώτη ομάδα στρατιωτικών από τους περισσότερους από 300 που αναμένεται να αναπτυχθούν στη χώρα, επεσήμανε το λετονικό υπουργείο Άμυνας.

Τα στρατεύματα αυτά που θα σταθμεύσουν στη στρατιωτική βάση Αντάζι, έξω από την πρωτεύουσα Ρίγα, έφτασαν στη χώρα σήμερα λίγο μετά τα μεσάνυκτα προτού ξεκινήσει η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τρίτη την αναδιανομή των στρατευμάτων στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της οποίας θα σταλούν 800 στρατιώτες του πεζικού στην περιοχή της Βαλτικής και έως και οκτώ πολεμικά αεροσκάφη F-35 σε διάφορα σημεία της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

10.12 Πανικός στο Χάρκοβο– σύμβουλος του Ζελένσκι δηλώνει ότι οι ένοπλες δυνάμεις μάχονται σκληρά

Πανικός επικρατεί στο Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία, με πολλούς κατοίκους της πόλης να προσπαθούν να την εγκαταλείψουν, την ώρα που ακούγονται εκρήξεις, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Ο αυτόπτης μάρτυρας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επεσήμανε ότι τα παράθυρα στο κτίριο όπου διαμένει τρέμουν από τις εκρήξεις.

Την ίδια ώρα σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μάχονται σκληρά για να αντιμετωπίσουν τους μαζικούς βομβαρδισμούς του ρωσικού πυροβολικού εναντίον υποδομών.

Ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι σημείωσε ότι στην προεδρία δεν επικρατεί πανικός.

10.10 Ρωσία: Η Μόσχα έκλεισε στη ναυσιπλοΐα την Αζοφική Θάλασσα

Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι έκλεισε στη ναυσιπλοΐα την Αζοφική Θάλασσα, από την οποία βρέχονται η Ρωσία και η Ουκρανία, στην οποία οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν σήμερα το πρωί στρατιωτική επιχείρηση, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

“Η ναυσιπλοΐα στα ύδατα της Αζοφικής Θάλασσας ανεστάλη από τις 04:00 (03:00 ώρα Ελλάδος) το πρωί μέχρι νεωτέρας”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ρωσική ναυτιλιακή υπηρεσία Rosmorretchflot, την οποία επικαλείται το Interfax.

10.01 «Σ’ αυτή την δραματική φάση, στηρίζουμε τον λαό και τους θεσμούς της Ουκρανίας», υπογράμμισε ο Μάριο Ντράγκι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε αναφερόμενος στη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας:

«Η ιταλική κυβέρνηση καταδικάζει την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Είναι εντελώς αδικαιολόγητη. Η Ιταλία, σ’ αυτή την δραματική φάση, στηρίζει τον λαό και τους θεσμούς της Ουκρανίας. Εργαζόμαστε με τους ευρωπαίους εταίρους και το ΝΑΤΟ, με στόχο να απαντήσουμε άμεσα, με ενότητα και αποφασιστικότητα».

10.00 Η Ρωσία εξαπέλυσε «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε με διάγγελμά του σήμερα λίγο πριν από τις 05:00 την έναρξη «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, σε πολλές πόλεις της οποίας ακούγονται ισχυρές εκρήξεις και οι σειρήνες της αεράμυνας, καθώς το Κίεβο διαβεβαιώνει πως βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ρωσική «εισβολή ευρείας κλίμακας».

Σε διάγγελμά του προς το έθνος, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενημέρωσε πως κηρύσσει στρατιωτικό νόμο σε όλη την επικράτεια. «Μην πανικοβάλλεστε», προέτρεψε τους συμπολίτες του, υποσχόμενος «θα νικήσουμε».

Λίγη ώρα μετά την απρόσμενη ανακοίνωση του ενοίκου του Κρεμλίνου, που τόνισε ότι σκοπός είναι η υπεράσπιση των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών, ακούστηκε σειρά εκρήξεων στο Κίεβο. Σειρήνες της αεράμυνας ακούστηκαν επίσης στην ουκρανική πρωτεύουσα, καθώς και στη Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, όπου μετέφεραν τις πρεσβείες τους οι ΗΠΑ και αρκετές άλλες χώρες.

Στο μετρό του Κιέβου υπήρχαν δεκάδες κάτοικοι που πήγαν εκεί είτε για να προστατευθούν είτε για να επιβιβαστούν σε κάποιο τρένο, με βαλίτσες και σάκους στα χέρια, για να φύγουν από την πόλη.

Εκρήξεις ακούστηκαν επίσης στην Κραματόρσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου βρίσκεται το γενικό αρχηγείο του ουκρανικού στρατού, στη Χαρκίβ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και στην Οδησσό, στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι κατέστρεψαν βάσεις της αεροπορίας και συστοιχίες αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας. Από την πλευρά του, το Κίεβο ανέφερε ότι καταρρίφθηκαν πέντε ρωσικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Ο ουκρανός ΥΠΕΞ, ο Ντμίτρο Κουλέμπα, κατήγγειλε την έναρξη ρωσικής «εισβολής ευρείας κλίμακας». Η επιχείρηση έχει σκοπό «να καταστραφεί το ουκρανικό κράτος, να καταληφθεί η [ουκρανική] επικράτεια διά της βίας και να επιβληθεί κατοχή», υπερθεμάτισε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε παράλληλα το κλείσιμο του εναέριου χώρου της για την πολιτική αεροπορία, ενώ πτήσεις ακυρώθηκαν επίσης από και προς αεροδρόμια μεγάλων πόλεων της νότιας Ρωσίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο ρωσικός στρατός διαβεβαίωσε ότι πλήττει ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις με «όπλα υψηλής ακρίβειας», κάτι που φάνηκε να αναγνωρίζει ο ουκρανός πρόεδρος, δηλώνοντας πως η Ρωσία εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον στρατιωτικών υποδομών και της ουκρανικής συνοριοφυλακής.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Βασίλι Νεμπένζια, πήγε τα πράγματα πολύ πιο πέρα, λέγοντας ότι η χώρα του έχει στο στόχαστρο «τη χούντα που βρίσκεται στην εξουσία στο Κίεβο».

«Εν ονόματι της ανθρωπότητας»

Η απόφαση του ρώσου προέδρου, η οποία καταγράφηκε έπειτα από μήνες εντάσεων και διπλωματικών προσπαθειών για να αποφευχθεί ο πόλεμος, προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, κύμα καταδικαστικών ανακοινώσεων.

«Πρόεδρε Πούτιν, εν ονόματι της ανθρωπότητας, διατάξτε τους στρατιώτες σας να γυρίσουν πίσω στη Ρωσία!» είπε, με εμφανή συναισθηματική φόρτιση, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε «την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση» που θα προκαλέσει «καταστροφικά δεινά και απώλειες ανθρωπίνων ζωών». Ο κόσμος «θα απαιτήσει η Ρωσία να δώσει λόγο», υποσχέθηκε ο κ. Μπάιντεν. Μίλησε αργότερα με τον ουκρανό πρόεδρο, στον οποίο υποσχέθηκε την υποστήριξή του.

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε την «απρόκλητη επίθεση» της Ρωσίας. Οι πρεσβευτές των τριάντα χωρών μελών του NATO συγκλήθηκαν και συνεδριάζουν εκτάκτως στις Βρυξέλλες.

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς καταδίκασε από τη δική του πλευρά την «κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς δικαίου, ενώ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύθηκε ότι η Μόσχα «θα λογοδοτήσει». Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «επέλεξε τον δρόμο της αιματοχυσίας και της καταστροφής», έκρινε από τη δική του πλευρά ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Αφού συζήτησε με διάφορους ξένους ηγέτες σήμερα το πρωί, ο κ. Ζελένσκι κάλεσε να συγκροτηθεί παγκόσμια «συμμαχία κατά του Πούτιν» για να «αναγκαστεί» η Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο, για να «υπάρξει ειρήνη».

Ανακοινώνοντας την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» τα ξημερώματα, ο κ. Πούτιν είπε στο διάγγελμά του πως «είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε σε αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστοποίηση της Ουκρανίας».

«Δεν είναι στα σχέδιά μας η κατοχή ουκρανικών εδαφών, δεν σκοπεύουμε να επιβάλουμε τίποτα διά της βίας σε κανέναν», πρόσθεσε, καλώντας τους ουκρανούς στρατιώτες να «καταθέσουν τα όπλα».

Κατόπιν απευθύνθηκε σε όποιους «προσπαθούν να ανακατευτούν», λέγοντας πως «πρέπει να γνωρίζουν ότι η αντίδραση της Ρωσίας θα είναι άμεση και θα έχει συνέπειες που δεν έχουν γνωρίσει ποτέ».

Το πετρέλαιο απογειώνεται

Μερικές ώρες νωρίτερα, το Κρεμλίνο ανακοίνωνε ότι αξιωματούχοι των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών της ανατολικής Ουκρανίας ζήτησαν τη «βοήθεια» της Μόσχας για να «απωθήσουν την επίθεση» του ουκρανικού στρατού.

Τη Δευτέρα, ο ρώσος πρόεδρος αναγνώρισε την ανεξαρτησία των δύο «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονμπάς, ενώ την επομένη εξασφάλισε το πράσινο φως της άνω Βουλής για την ανάπτυξη στρατευμάτων.

Λίγη ώρα μετά την ομιλία του κ. Πούτιν η τιμή του βαρελιού του πετρελαίου ξεπέρασε τα 100 δολάρια για πρώτη φορά έπειτα από επτά και πλέον χρόνια, ενώ τα ασιατικά χρηματιστήρια έπεφταν.

Οι ΗΠΑ θα καταθέσουν προς συζήτηση και ψήφιση σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης που καταδικάζει τη Ρωσία για τον «πόλεμο» εναντίον της Ουκρανίας.

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ από την πλευρά τους συναντώνται εκτάκτως απόψε.

Πολλοί φοβούνται ότι η κρίση στην Ουκρανία θα προκαλέσει τη σοβαρότερη ένοπλη σύρραξη στην Ευρώπη από το 1945. Η ρωσική επέμβαση θα μπορούσε να αναγκάσει «ως ακόμη και πέντε εκατομμύρια επιπλέον ανθρώπους να εκτοπιστούν», προειδοποίησε η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Η Ουάσινγκτον και οι δυτικοί σύμμαχοί της αναμένεται να ανακοινώσουν νέες κυρώσεις, μετά τις πρώτες που επέβαλαν αντιδρώντας στην αναγνώριση από τη Μόσχα των αυτονομιστών που πολεμά ο ουκρανικός στρατός επί οκτώ χρόνια, σε μια σύρραξη που έχει προκαλέσει πάνω από 14.000 νεκρούς μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το Κίεβο.

09. 49 Η Βαρσοβία ζητεί να ενεργοποιηθεί το άρθρο 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ

Η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως ζήτησε από το ΝΑΤΟ να ενεργοποιήσει το άρθρο 4 της συνθήκης της Συμμαχίας, το οποίο προβλέπει διαβουλεύσεις σε περίπτωση απειλής κατά της ασφάλειας ενός των μερών, μετά τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

«Πριν από ένα λεπτό ο (σ.σ: πολωνός) πρεσβευτής στις Βρυξέλλες υπέβαλε ένα τέτοιο αίτημα στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, με μια ομάδα συμμάχων», δήλωσε ο πολωνός κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιότρ Μίλερ.

Ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα συγκάλεσε σήμερα το πρωί σύνοδο της κυβέρνησης, στρατιωτικών διοικητών και υπευθύνων διαφόρων δημόσιων υπηρεσιών αυτής της χώρας του ΝΑΤΟ, που συνορεύει με την Ουκρανία.

Οι πρεσβευτές των 30 χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν επειγόντως σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της συμμαχίας.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα δώσει συνέντευξη Τύπου γύρω στις 13:30 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

09.43 Η Ρωσία χρησιμοποιεί την Κριμαία ως προγεφύρωμα επίθεσης κατά της Ουκρανίας

Η Ουκρανία δέχθηκε σήμερα επίθεση από τη Ρωσία κατά μήκος των συνόρων της με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία και από την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014, ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα η ουκρανική συνοριοφυλακή.

“Το σύνορο του ουκρανικού κράτους δέχθηκε επίθεση από ρωσικά στρατεύματα από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ουκρανική μεθοριακή φρουρά.

“Επιθέσεις σε μονάδες στα σύνορα και σημεία ελέγχου βρίσκονται σε εξέλιξη με τη χρήση πυροβολικού, βαρέως εξοπλισμού και με ελαφρά όπλα”, προσθέτει η συνοριοφυλακή στην ανακοίνωσή της, στην οποία γνωστοποιεί επίσης ότι γίνονται ενέργειες δολιοφθοράς και αναγνωριστική δράση.

Η Ρωσία μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό μέσα στην Ουκρανία από την προσαρτημένη Κριμαία και πραγματοποιεί βομβαρδισμούς στη χώρα παντού ως τη δυτική περιοχή Λβιβ, ανακοίνωσε επίσης το Κίεβο.

Παράλληλα η Ουκρανία αντιμετωπίζει αδιάκοπα κυβερνοεπιθέσεις, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο.

09.43 Ο Λευκορώσος πρόεδρος Λουκασένκο συγκαλεί τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεών του

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, σύμμαχος της Μόσχας, θα συγκαλέσει τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεών του στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης που εξαπέλυσε η Μόσχα κατά της Ουκρανίας, αναφέρεται σήμερα σε λογαριασμό στο Telegram που συνδέεται με την προεδρία.

“Ο Λουκασένκο συγκάλεσε ταχέως σύνοδο με τους στρατιωτικούς. Η συνεδρίαση στο Μέγαρο της Ανεξαρτησίας αρχίζει περίπου σε μια ώρα”, γύρω στις 10:00 ώρα Ελλάδος, αναφέρεται στον λογαριασμό στο Telegram “Pool Pervogo”.

09. 40 Τουλάχιστον 8 νεκροί από τους βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων –ρωσικά στρατιωτικά κονβόι εισήλθαν στη χώρα — οι αυτονομιστές αντάρτες ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν δύο πολεμικά αεροσκάφη κοντά στο Λουχάνσκ

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εννέα τραυματιστεί από τον βομβαρδισμό των δυνάμεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση η συνοριοφρουρά της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι ρωσικά στρατιωτικά κονβόι πέρασαν τα ουκρανικά σύνορα — κυρίως από τη χερσόνησο της Κριμαίας την οποία προσάρτησε το 2014 η Ρωσία– και εισήλθαν στο Τσερνίχιβ, το Χάρκοβο και το Λουχάνσκ.

“Ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, περιλαμβανομένων τεθωρακισμένων, παραβίασαν τα σύνορα στις περιοχές Τσερνιχίβ (στον βορρά, στη μεθόριο με τη Λευκορωσία), στο Σούμι (βορειοανατολικά), το Λουχάνσκ και το Χάρκοβο (ανατολικά)” από το σημείο περάσματος μεταξύ της χερσονήσου (της Κριμαίας) και της ηπειρωτικής Ουκρανίας, εξήγησε η συνοριοφρουρά, δημοσιεύοντας ένα βίντεο στο οποίο φαίνονται οχήματα τα οποία έχουν πάνω τους το γράμμα “Ζ”.

Παράλληλα οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία ανήρτησαν ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία αναφέρουν ότι κατέρριψαν δύο αεροσκάφη της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην αυτοαναξηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ.

09.36 Η Ισπανία καταδικάζει την επίθεση, η Πορτογαλία ζητεί τον άμεσο τερματισμό της

Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ καταδίκασε σήμερα το πρωί τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ για να υπάρξει μια συντονισμένη απάντηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Ογκούστο Σάντος Σίλβα ζήτησε σήμερα τον άμεσο τερματισμό της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

“Η στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε σήμερα το πρωί η Ρωσία στο ουκρανικό έδαφος είναι μια αδικαιολόγητη επιθετική ενέργεια και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου”, έγραψε ο Σάντος Σίλβα στον λογαριασμό του στο Twitter.

09.32 Το Πεκίνο καλεί για αυτοσυγκράτηση στην Ουκρανία και απορρίπτει τον όρο «εισβολή»

Η Κίνα επανέλαβε σήμερα μια έκκληση προς όλα τα μέρη, που εμπλέκονται στην κατάσταση στην Ουκρανία, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και απέρριψε την περιγραφή των ρωσικών ενεργειών ως εισβολής που έκανε ένας ξένος δημοσιογράφος.

Τα σχόλια έγιναν από την εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

09. 27 Η Δανία έκλεισε την πρεσβεία της στη χώρα, η Σουηδία μετακίνησε το διπλωματικό προσωπικό της δικής της αντιπροσωπείας στη Λβιβ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας επεσήμανε ότι έκλεισε την πρεσβεία της χώρας στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, σύμφωνα με ανακοίνωση που ανήρτησε στον ιστότοπό του σήμερα, επικαλούμενο λόγους ασφαλείας.

Στο μεταξύ η Σουηδία μετακίνησε το διπλωματικό προσωπικό που παρέμενε στην πρεσβεία της χώρας στο Κίεβο στην πόλη Λβιβ, όπως δήλωσε στο Twitter η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε.

“Όλο το διπλωματικό προσωπικό μεταφέρθηκε στη Λβιβ χθες το βράδυ”, σημείωσε. “Η πρεσβεία εξακολουθεί να λειτουργεί από εκεί”.

09. 27 Το χρηματιστήριο της Μόσχας άνοιξε και πάλι, σημειώνοντας βουτιά σχεδόν 14%

Το χρηματιστήριο της Μόσχας άνοιξε και πάλι σήμερα ύστερα από την προσωρινή αναστολή των συναλλαγών, σημειώνοντας βουτιά σχεδόν 14%, ύστερα από την στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας.

Ο δείκτης Moex (σε ρούβλια) κατέγραψε πτώση 13,97% ενώ ο δείκτης RTS (σε δολάρια) σημείωσε βουτιά 20,16%.

09. 20 Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν δύο πόλεις στην επαρχία Λουχάνσκ

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν καταλάβει τις πόλεις Σχάστια και Στανίτσια Λουχάσνκα στην επαρχία Λουχάνσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Προς το παρόν τις πληροφορίες δεν έχουν σχολιάσει οι αρχές στο Κίεβο.

09. 16 Η Ρωσία αναστέλλει την κίνηση των εμπορικών πλοίων στην Αζοφική Θάλασσα

Η Ρωσία ανέστειλε την κίνηση εμπορικών πλοίων στην Αζοφική Θάλασσα μέχρι νεωτέρας, δήλωσαν σήμερα στο Reuters πέντε πηγές της βιομηχανίας σιτηρών.

Ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν σήμερα στην Ουκρανία καταφέροντας πλήγματα σε μεγάλες πόλεις. Η Ρωσία, η μεγαλύτερη εξαγωγός σιταριού, μεταφέρει κυρίως τα σιτηρά της από λιμάνια στην Μαύρη Θάλασσα.

Στην Θάλασσα του Αζόφ βρίσκονται μικρότερης χωρητικότητας λιμάνια με ρηχά ύδατα.

“Όλα τα πλοία βρίσκονται στο ‘στοπ’ (στην Αζοφική Θάλασσα)”, δήλωσε μια από τις πηγές που επικαλείται το Reuters.

Η κρατική υπηρεσία θαλάσσιων και ποτάμιων μεταφορών δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

08. 52 Βομβαρδισμοί γίνονται σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματούχο — ένας νεκρός και ένας τραυματίας στο Μπρόβαρι

Σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι γίνονται βομβαρδισμοί σε όλη τη χώρα και μέχρι στιγμής ένας άνθρωπος έχει σκοτωθεί και ένας ακόμη τραυματιστεί στο Μπρόβαρι στην επαρχία του Κιέβου.

Παράλληλα ανταποκριτής του Reuters δήλωσε ότι ακούστηκαν τέσσερις ακόμη εκρήξεις στην Μαριούπολη, στην ανατολική Ουκρανία.

08.54 Δεύτερο πακέτο κυρώσεων των 27 σήμερα

Δεύτερο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία εξαιτίας της επίθεσής της στην Ουκρανία θα συζητήσουν σήμερα οι ηγέτες της ΕΕ στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αναφέρονται σε «επιπλέον πακέτο κυρώσεων που θα οριστικοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΥΕΔ [την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης] σε στενό συντονισμό με τους εταίρους» και διαβεβαιώνουν πως «το [Ευρωπαϊκό] Συμβούλιο θα τις εγκρίνει αμέσως».

Αξιώνουν η Ρωσία «να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες, να αποσύρει τον στρατό της από την Ουκρανία και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας».

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την άνευ προηγουμένου στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Με τις απρόκλητες και αδικαιολόγητες στρατιωτικές της ενέργειες, η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Εκφράζουμε τη θλίψη μας για την απώλεια ζωών και τον ανθρώπινο πόνο».

«Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες, να αποσύρει τον στρατό της από την Ουκρανία και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Τέτοια χρήση βίας και εξαναγκασμού δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα. Η ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της καθώς αντιμετωπίζουν αυτήν την ασύγκριτη κρίση», συνεχίζει η κοινή δήλωση.

Στο κείμενο υπενθυμίζεται ότι «οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν αργότερα σήμερα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συγκάλεσε επειγόντως έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να συζητηθεί η κρίση και τα περαιτέρω μέτρα» σε βάρος της Μόσχας, διαμηνύοντας ότι «θα έχουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τις ενέργειές της. Η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ θα αναφερθούν αναλυτικά στο επιπλέον πακέτο κυρώσεων που θα οριστικοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΥΕΔ σε στενό συντονισμό με τους εταίρους. Το [Ευρωπαϊκό] Συμβούλιο θα τις εγκρίνει αμέσως».

«Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή πολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία και τον λαό της» καταλήγει το κείμενο που συνυπογράφουν ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

08.42 Ουκρανία: Ο κόσμος πρέπει να σχηματίσει “μια συμμαχία κατά του Πούτιν”, δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι

Ο κόσμος πρέπει να δημιουργήσει μια “συμμαχία κατά του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν” για “να αναγκάσει τη Ρωσία στην ειρήνη”, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

“Έχουμε αρχίσει να δημιουργούμε μια συμμαχία κατά του Πούτιν”, επεσήμανε ο Ζελένσκι έπειτα από συνομιλίες που είχε με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γερμανίας.

“Ο κόσμος πρέπει να αναγκάσει τη Ρωσία στην ειρήνη”, τόνισε.

08.34 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συζήτησε με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνομίλησε με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία, η οποία δέχεται επίθεση από τη Ρωσία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Μόλις τελειώσαμε τη συνομιλία μας» με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε ο κ. Μπάιντεν σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

«Καταδίκασα αυτή την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων» συνέχισε ο αμερικανός πρόεδρος, μερικές ώρες μετά το διάγγελμα του ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν με το οποίο ανακοίνωσε την έναρξη της «στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ακόμη ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι του είχε ζήτησε να καλέσει «τους ηγέτες όλου του κόσμου να καταδικάσουν απερίφραστα την κατάφωρη επίθεση του προέδρου Πούτιν και να σταθούν στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος ανήγγειλε νωρίτερα ότι θα εκφραστεί για τις «συνέπειες» που θα έχει για τη Ρωσία η επιχείρηση αυτή αργότερα σήμερα και θα συζητήσει επίσης σήμερα με τους ομολόγους του στην G7, έχει διαμηνύσει ότι θα επιβληθούν σκληρότερες παρά ποτέ κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

«Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε υποστήριξη και βοήθεια στην Ουκρανία και στον ουκρανικό λαό», κατέληξε ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν και ο επικεφαλής του Πενταγώνου Λόιντ Όστιν συνομίλησαν εξάλλου με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ και «καταδίκασαν την προμελετημένη, απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία και να συζητήσουν «τη συντονισμένη αντίδραση» της Ατλαντικής Συμμαχίας, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις.

Πρόσθεσε ότι ο αμερικανός ΥΠΕΞ και ο ΓΓ του NATO συζήτησαν επίσης «τα επόμενα βήματα» ώστε να υπάρξουν «εγγυήσεις για την ασφάλεια του εδάφους των συμμάχων» και «ειδικά της ανατολικής πτέρυγας» του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

08. 33 Γερμανία: Το Βερολίνο καταδικάζει την ενέργεια της Ρωσίας, διαβεβαιώνει την Ουκρανία για την αλληλεγγύη του

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συνομίλησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σήμερα και τον διαβεβαίωσε για την αλληλεγγύη της Γερμανίας, ανέφερε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στο Twitter.

«Η Γερμανία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την αδίστακτη ενέργεια του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν», επεσήμανε ο Σολτς.

Πρόκειται για μια «φοβερή ημέρα για την Ουκρανία» και μια «ζοφερή» ημέρα για όλη την Ευρώπη, πρόσθεσε ο Γερμανός καγκελάριος, η χώρα του οποίου έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της G7.

«Έχουμε έναν χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη, κάτι που πιστεύαμε ότι υπάρχει μόνο στα βιβλία της Ιστορίας. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», κατήγγειλε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε ανακοίνωσή του.

«Αυτή η επίθεση θα έχει για τη Ρωσία σοβαρές πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επεσήμανε ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα ξεχάσει αυτή την «ημέρα της ντροπής» και σημείωσε ότι η Γερμανία θα απαντήσει σε συνεργασία με τους εταίρους της.

Η Μπέρμποκ πρόσθεσε ότι έχει συγκαλέσει συνεδρίαση της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων της γερμανικής κυβέρνησης για τις 8:30 τοπική ώρα, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει μια «αντίδραση» σε αυτή «την παραβίαση των βασικών κανόνων της διεθνούς τάξης».

03. 59 Ο Πούτιν κήρυξε πόλεμο

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα ότι διέταξε στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία για την υπεράσπιση των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια των αυτονομιστών.

«Αποφάσισα να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμά του λίγο πριν από τις 05:00 (ώρα Ελλάδας).

Ο κ. Πούτιν είπε ότι η χώρα του δεν μπορούσε να ανεχθεί αυτές που αποκάλεσε απειλές από την Ουκρανία και προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε ξένης ανάμιξης, προειδοποιώντας ότι εάν υπάρξει η Μόσχα θα ανταποδώσει αμέσως, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Είπε ότι οι συνθήκες απαιτούσαν την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη Ρωσία και διαβεβαίωσε πως σκοπός δεν είναι η επιβολή κατοχής. Αξίωσε οι ουκρανοί στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και να πάνε σπίτια τους.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσθεσε πως την ευθύνη για την όποια αιματοχυσία ακολουθήσει θα την έχει το «ουκρανικό καθεστώς».

Ρεπόρτερ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου Fox News μεταδίδει πως ακούγονται εκρήξεις στο Κίεβο, λεπτά αφού ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι ενέκρινε τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Εκρήξεις και στην Μαριούπολη και στην Οδησσό

Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται σήμερα το πρωί στο Κίεβο, στην Οδησσό (νότια) και σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, μετά την ανακοίνωση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διέταξε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της χώρας αυτής, μεταδίδουν δημοσιογράφοι.

Στην πρωτεύουσα, ακούστηκαν τουλάχιστον δύο ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο και αμέσως μετά σειρήνες ασθενοφόρων.

Στην Μαριούπολη, τη μεγαλύτερη πόλη στον τομέα του μετώπου με μισό εκατομμύριο κατοίκους, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας, αρκετοί κάτοικοι ανέφεραν ότι ακούγονται πυρά πυροβολικού από συνοικία στον ανατολικό τομέα της πόλης.

Πιο κοντά στο μέτωπο, στην Κραματόρσκ, ακούστηκαν τουλάχιστον τέσσερις ισχυρές εκρήξεις.

Εξακόσια χιλιόμετρα από εκεί, στη νότια Ουκρανία, στην Οδησσό, λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, ακούστηκαν επίσης εκρήξεις,

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε πριν από λίγο πως ρωσικές δυνάμεις έφθασαν και επιχειρούν πλέον στη Μαριούπολη και στην Οδησσό.

Μπάιντεν: Η Ρωσία επέλεξε ένα πόλεμο εκ προμελέτης

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «επέλεξε» να εξαπολύσει «έναν πόλεμο εκ προμελέτης» εναντίον της Ουκρανίας, μερικά λεπτά μετά το έκτακτο διάγγελμα του ενοίκου του Κρεμλίνου που ανακοίνωσε ότι διέταξε την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.

Καταδικάζοντας την «αδικαιολόγητη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κ. Μπάιντεν τόνισε ότι ο πόλεμος αυτός θα φέρει «καταστροφικά δεινά και απώλειες ανθρωπίνων ζωών».

«Η Ρωσία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τον θάνατο και την καταστροφή που θα προκαλέσει αυτή η επίθεση», επέμεινε.

«Ο κόσμος θα ζητήσει η Ρωσία να λογοδοτήσει», πρόσθεσε.

Πρόσθεσε πως θα εκφραστεί αργότερα σήμερα σχετικά με τις «συνέπειες» που θα έχει ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, τα μέτρα που θα επιβληθούν από την Ουάσινγκτον σε συντονισμό με τους συμμάχους τους.

Καταδικάζει το ΝΑΤΟ την ρωσική εισβολή

Στην καταδίκη της «ασύνετης και απρόκλητης επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία» προχώρησε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι «θέτει σε κίνδυνο αναρίθμητες ζωές αμάχων».

«Για άλλη μια φορά, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας και τις άοκνες διπλωματικές προσπάθειές μας, η Ρωσία επέλεξε τον δρόμο της επιθετικότητας εναντίον μιας κυρίαρχης και ανεξάρτητης χώρας» αναφέρει ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Προσθέτει ότι «πρόκειται για σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σοβαρή απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια. Καλώ τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της δράση και να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

« Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των επιθετικών ενεργειών της Ρωσίας. Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας σε αυτή την τρομερή στιγμή. Το ΝΑΤΟ θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους συμμάχους (του)», καταλήγει ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η τιμή του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι

Η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι στις ασιατικές αγορές λίγη ώρα μετά την έναρξη της «στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία που διέταξε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Κλείνει τον εναέριο χώρο της η Ουκρανία

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως κλείνει όλο τον εναέριο χώρο της για την πολιτική αεροπορία μετά την ανακοίνωση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν πως διέταξε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της.

Το ουκρανικό υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε το κλείσιμο του εναερίου χώρου λόγω του «υψηλού κινδύνου για την ασφάλεια» των πτήσεων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα