back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δ. Καιρίδης: Οι κυρώσεις δεν μπαίνουν για να σταματήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν εδώ και τώρα

Διαβάστε επίσης

Για την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις που θα φέρει μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην Αθηνά Κορλίρα ο  βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Καιρίδης.
«’Όλοι ξέραμε ότι η Ουκρανία είναι μια εύθραυστη και ευαίσθητη χώρα, εξαιρετικά εκτεθειμένη στον ρωσικό στρατό με ένα χερσαίο σύνορο πάνω από 2.000 χιλιόμετρα μήκος από τα βόρεια στη Λευκορωσία, ανατολικά στη Ρωσία και νότια στη Κριμαία, δύσκολα να αμυνθεί κανείς σε αυτές τις αχανείς πεδιάδες».  

Όπως είπε ο κύριος Καιρίδης κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την διάρκεια αυτής της κατάστασης,  ωστόσο όπως είπε, οι περισσότεροι αναλυτές κάνουν λόγο για ραγδαίες εξελίξεις από την ερχόμενη εβδομάδα.
 
«Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τη διάρκεια αυτού του πολέμου, φαίνεται ότι έχουμε μια προέλαση και μια μεγάλη υπεροπλία των Ρώσων, υπάρχουν κάποιες αντιστάσεις εδώ και εκεί, ωστόσο οι περισσότεροι των αναλυτών θεωρούν ότι δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια και πως θα προχωρήσουμε σε ραγδαίες εξελίξεις από την ερχόμενη εβδομάδα»
Σχετικά με τις κυρώσεις ο κύριος Καιρίδης ξεκαθάρισε ότι δεν μπαίνουν για να σταματήσει ο Πούτιν εδώ και τώρα, άλλα έρχονται ως απάντηση στη πρόκληση του Ρώσου προέδρου εναντίον του Διεθνούς Δικαίου και σε ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία:
«Οι κυρώσεις δεν μπαίνουν για να σταματήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, έτσι και αλλιώς για να λειτουργήσουν χρειάζεται χρόνος και οι συνέπειές τους θα φανούν σε βάθος χρόνου, δεν αφορούν το σήμερα» τόνισε προσθέτοντας ότι «οι κυρώσεις δείχνουν μια αποφασιστικότητα από την πλευρά της Δύσης, απαραίτητη, για να μην μείνει αναπάντητη αυτή η πρόκληση εις βάρος του Διεθνούς Δικαίου και σε όλα τα υπόλοιπα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία»
Ο καθηγητής διεθνών σχέσεων, σχολίασε ότι ο Ρώσος πρόεδρος είχε κάνει «τα κουμάντα του» ενώ γνωρίζει καλά ότι οι κυρώσεις έχουν κόστος και για τους δυτικούς.
«Ο Πούτιν είχε μαζέψει  600 δις δολάρια στη κεντρική του τράπεζα και είχε προετοιμάσει τη ρωσική οικονομία να την κάνει λιγότερο εξαρτημένη από τη ΔύσηΑπό την άλλη γνωρίζει πολύ καλά ότι οι κυρώσεις έχουν κόστος το οποίο κατανέμεται και στους απέναντι- σε εμάς τους δυτικούς– και μάλιστα ανισομερώς, διότι οι Αμερικανοί δεν συναλλάσσονται αρκετά με τη Ρωσία.  Αυτοί που θα το πληρώσουν κυρίως είναι οι Ευρωπαίοι, που είναι και εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο και από το σιτάρι και διάφορες άλλες πρώτες ύλες».
 
Αναφορικά το ανθρωπιστικό κομμάτι, ο κύριος Καιρίδης σχολίασε ότι η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να ανταποκριθεί στο δράμα των προσφύγων.
«Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα μεγάλο κύμα φυγής. Το θετικό, τουλάχιστον προς το παρών,  είναι ότι υπάρχει μια θετική προδιάθεση και στις γειτονικές χώρες, αισθανόμαστε το δράμα των Ουκρανών και ως πολιτισμένη Ευρώπη είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε».
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα