back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Για νέες ανατιμήσεις προειδοποιούν οι βιομήχανοι

Διαβάστε επίσης

Κραυγή αγωνίας από την ελληνική βιομηχανία η οποία εκπέμπει σήμα κινδύνου για την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, ως αποτέλεσμα της αύξησης στην τιμή του φυσικού αερίου που εκτιμάται ότι θα φέρει η ουκρανική κρίση, και ζητά από τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, άμεσες παρεμβάσεις και συγκεκριμένα μέτρα.

Την ίδια ώρα η βιομηχανία ετοιμάζεται για νέο γύρο ανατιμήσεων στην αγορά λόγω της μειωμένης παραγωγής από Ρωσία και Ουκρανία πρώτων υλών.

Το κυριότερο πρόβλημα πάντως επί του παρόντος εντοπίζεται στην έκρηξη των τιμών της ενέργειας. Η τιμή του φυσικού αερίου χθες σκαρφάλωσε στα 144 ευρώ/μεγαβατώρα πλησιάζοντας το ιστορικό υψηλό του Δεκεμβρίου στα 166 ευρώ ενώ οι τιμές του ρεύματος στην εγχώρια αγορά εκτινάχθηκαν σήμερα στα 235 ευρώ/μεγαβατώρα από 175 ευρώ χθες καταγράφοντας ημερήσια αύξηση 45%.

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους σε συνδυασμό με τις ελλείψεις που αναμένεται να εμφανιστούν στην αγορά προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Ρωσία και Ουκρανία αντιπροσωπεύουν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σίτου, το 20% των παγκόσμιων προμηθειών καλαμποκιού και το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου.

Παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν για τσουνάμι αυξήσεων, πληθωριστικές πιέσεις και αύξηση της ανεργίας με το εκρηκτικό μείγμα να πιέζει βιομηχανία και εμπόριο σε μια συγκυρία που προσπαθεί να ανακάμψει μετά την κρίση της πανδημίας.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα