back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μ. Σαρηγιαννίδης: Η Τουρκία παρακολουθεί τις ενέργειες της Ρωσίας και αξιολογεί πως μπορεί να πορευθεί μελλοντικά απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο

Διαβάστε επίσης

«Η Ρωσία δείχνει απόλυτη περιφρόνησή προς το Διεθνές Δίκαιο, τις αξίες και τον πυρήνα του. Επιχειρεί να δημιουργήσει ανάχωμα στα σύνορά της ουδετεροποιώντας ένα κυρίαρχο κι ανεξάρτητο κράτος», σχολίασε σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Μιλτιάδης Σαρηγιαννίδης μιλώντας στην Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Έκανε λόγο για συμπεριφορές που οδηγούν πολλά χρόνια πίσω όταν η χρήση ένοπλης βίας ήταν τόσο διαδεδομένη ώστε να υποκαθιστά την ειρηνική επίλυση των διαφορών και τη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο.

Τόνισε ότι εάν η Ρωσία καταφέρει να προελάσει στην Ουκρανία και “ρίξει” την κυβέρνηση, θα βρεθεί στο τραπέζι διαπραγμάτευσης από θέση ισχύος, διαπραγματευόμενη μια ειρήνη στην Ουκρανία η οποία θα εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα.

«Σε μια τέτοια περίπτωση, το Διεθνές Δίκαιο θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να καλύψει και να μετριάσει τα αποτελέσματα της στρατιωτικής έκβασης», σημείωσε.

Υπογράμμισε την άνεση της Ρωσίας να επιχειρεί στρατιωτικά στο ουκρανικό έδαφος αδιαφορώντας για τις εμπορικές ή οικονομικές κυρώσεις καθώς , όπως είπε, «η Μόσχα αντιλαμβάνεται ότι τα κέρδη που μπορεί να αποκομίσει από την Ουκρανία είναι πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με τις κυρώσεις οι οποίες επιβάλλονται».

Ο κ. Σαρηγιαννίδης, επισήμανε ότι η Τουρκία παρακολουθεί τις ενέργειες της Ρωσίας και αξιολογεί τις δυνατότητες που τις παρέχει μια τέτοια συμπεριφορά απέναντι στην διεθνή νομιμότητα προκειμένου να διερευνήσει πως θα πορευθεί μελλοντικά απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Ως προς αυτή την παράμετρο, επέστησε την προσοχή της ελληνικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας πρέπει να επεξεργάζεται σενάρια προκειμένου ερμηνεύσει τις προθέσεις της Τουρκίας απέναντί της, ώστε να προλάβει αποτελεσματικά αντίστοιχες τουρκικές αναθεωρητικές ενέργειες.

« Η Ελλάδα πρέπει να αναδείξει την τουρκική επιθετικότητα και να τη βάλει μαζί με τη ρωσική, στο βαθμό που θα υπενθυμίζει στη Δύση αντίστοιχες μορφές επιθετικότητας οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν οδηγήσει στη στρατιωτική κατοχή μέρους της Κύπρου από την Τουρκία».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα