back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Το El Sistema Greece εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Φιλαρμονική του Παρισιού

Διαβάστε επίσης

Έξι ταλαντούχοι νεαροί μουσικοί, μαθητές του εκπαιδευτικού μουσικού προγράμματος El Sistema Greece και μέλη της El Sistema Greece Youth Orchestra ταξίδεψαν στο Παρίσι για να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στη μεγάλη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου στις 21.00 στην Philharmonie de Paris στο πλαίσιο του έργου Orchester Demos Europe (ODE)*, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Γαλλία από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2022.
Το Παρίσι αναλαμβάνει ένα φιλόδοξο και άκρως συμβολικό έργο, ενώνοντας 120 νέους από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια νέα ορχήστρα, που θα πραγματοποιήσει μία και μοναδική συναυλία. Οι μουσικοί του El Sistema Greece Νεφέλη Δημάκη, Ειρήνη Παπαβασιλείου, Ιωάννης Πασσάς, Φίλιππος Σπαταλάς, Θεοφάνης Χέλμης και Αλέσιο Χύκα, επιλέχθηκαν ανάμεσα σε εκατοντάδες αιτούντες και βρίσκονται στην Πόλη του Φωτός από τις 19 Φεβρουαρίου για μια εβδομάδα γεμάτη πρόβες και πολιτιστικές επισκέψεις.
Κάθε κράτος-μέλος εκπροσωπείται από 2 έως 6 μουσικούς, που έχοντας μελετήσει το πρόγραμμα της συναυλίας στις χώρες τους, ακολουθούν τώρα ένα εντατικό πρόγραμμα καθημερινών προβών στο Παρίσι με μέντορες σημαντικούς επαγγελματίες μουσικούς από όλη την Ευρώπη και επικεφαλής τους δύο διεθνώς καταξιωμένους μαέστρους της συναυλίας, την Corinna Niemeyer και τον Aurélien Azan Zielinski.
Στο ρεπερτόριο της συναυλίας που θα πραγματοποιηθεί στην Grande Salle Pierre Boulez, περιλαμβάνονται συμφωνικά έργα που καλύπτουν πλήθος γεωγραφικές περιοχές και μουσικές περιόδους της Ευρώπης, ανάμεσα στα οποία και το έργο “Freedom, She Yells!” που συνέθεσε ειδικά για τη συναυλία αυτή ο Έλληνας συνθέτης Αλέξανδρος Μαρκέας. Στο θριαμβευτικό φινάλε της συναυλίας η ορχήστρα θα ερμηνεύσει την “Ωδή στη Χαρά” από την 9η Συμφωνία του Beethoven σε σύμπραξη με την Παιδική και Νεανική Χορωδία Orchester de Paris και τη συμμετοχή παιδιών από το πρόγραμμα EVE.
Στη συναυλία θα παρευρεθούν εκπρόσωποι όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου, ενώ θα πραγματοποιηθεί και ζωντανή μετάδοση από το τηλεοπτικό κανάλι ARTE και το Philharmonie LIVE.
*Το ODE-Orchester Démos Europe είναι ένα έργο πολιτιστικού εκδημοκρατισμού που ξεκίνησε το 2010 από το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού και απευθύνεται σε παιδιά από αστικές γειτονιές ή αγροτικές περιοχές που δεν διαθέτουν επαρκώς πολιτιστικούς φορείς. Παράλληλα με τις πρόβες του ODE για τη συναυλία του Σαββάτου, οι συνοδοί των παιδιών και επαγγελματίες της μουσικής εκπαίδευσης από όλες τις χώρες της ΕΕ, θα συμμετάσχουν σε ένα διήμερο επαγγελματικό σεμινάριο στη Philharmonie de Paris, όπου θα μοιραστούν πρακτικές και εμπειρίες και θα συζητήσουν τις μείζονες προκλήσεις που συνδέονται με τις υπάρχουσες εκπαιδευτικές πολιτικές, αναζητώντας νέες οδούς για την οικοδόμηση της Ευρώπης του μέλλοντος.

Τη συναυλία μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά μέσω της Philharmonie LIVE εδώ ή στο ARTE Concert σε αυτόν τον σύνδεσμο, ενώ στον σύνδεσμο αυτό μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στο El Sistema Greece o Αλέξανδρος Μαρκέας με αφορμή το έργο που συνέθεσε για τη συναυλία του ODE.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα