back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Α. Ανδριανόπουλος: Το πρόβλημα για την Ελλάδα δεν είναι μόνο το φυσικό αέριο αλλά το ότι έβαλε στο «ψυγείο» τον λιγνίτη

Διαβάστε επίσης

Εξεπλάγην από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Θεωρούσα ότι θα υπάρξει εκεχειρία, μια κάποιου είδους συνεννόηση γιατί αυτή είναι μια κατάσταση η οποία δεν συμφέρει κανέναν», δήλωσε ο πρώην υπουργός Ανδρέας Ανδριανόπουλος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Θεοδόση.

«Αυτό που ζητάει η Ρωσία από την Ουκρανία -αν είναι ειλικρινές- δηλαδή να την ανακηρύξει τρόπον τινά ουδέτερη, υποτίθεται πως η Δύση της το είχε δώσει, ανεπίσημα μεν, πριν την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων. Όμως η Ουκρανία δεν το δεχόταν. Με προβληματίζει πού στηριζόταν η Ουκρανία και προκαλούσε τόσο έντονα τη Ρωσία, αν περίμενε ότι η Δύση θα επέμβει στρατιωτικά».

Ο κ. Ανδριανόπουλος, αναφέρθηκε στη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα, μέσω του αγωγού «Power of Siberia» , υπενθυμίζοντας ότι Ρωσία και Κίνα έχουν ήδη συμφωνήσει για δεύτερο αγωγό, τον «Power of Siberia 2» ο οποίος θα συνδέεται μέσω των δυτικών συνόρων, μεταξύ Μογγολίας και Καζακστάν.

«Αν αυτό υλοποιηθεί, τότε η Ρωσία δεν θα έχει ανάγκη τη Δύση. Και αυτό θα δημιουργήσει μια πολύ ζοφερή κατάσταση γιατί ουσιαστικά η Δύση θα φτωχοποιηθεί. Δεν θα μπορεί να τη συντηρήσει η Αμερική και φυσικά ούτε να της παρέχει το φυσικό αέριο που της προσφέρει η Ρωσία. Γι αυτό υπάρχει δυστοκία ως προς τη λήψη σκληρών κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία. Φοβούνται, διότι ότι αν επιβληθούν κυρώσεις, η Ρωσία μπορεί να κλείσει τη στρόφιγγα».

Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης μπορεί να αποτελέσει κόμβο μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη, ενισχύοντας παράλληλα τον ρόλο της, επισήμανε:

«Βεβαίως και μπορεί, όμως, εμείς δεν είμαστε παραγωγοί ενέργειας αλλά διαμετακομιστές. Έχουμε τον TAP τον αγωγό που έρχεται από το Αζερμπαϊτζάν και θα μπορούσε να λειτουργήσει και ο Eastmed ώστε να έρθει μέσω της Μεσογείου στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη. Όλα αυτά όμως είναι ακόμη ασκήσεις επί χάρτου. Βέβαια, ο TAP μπορεί αυτή τη στιγμή να μεταφέρει φυσικό αέριο αλλά το Αζερμπαϊτζάν δεν διαθέτει τόσο μεγάλες ποσότητες».

Σημείωσε ότι «το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι μόνο το φυσικό αέριο για την ενεργειακή της κάλυψη. Έχουμε τη Ρεβυθούσα που παίρνουμε αρκετό υγροποιημένο αέριο, ωστόσο δεν είναι αρκετό. Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα έχει αυτοχειριαστεί. Για ποιο λόγο έβαλε στο ”ψυγείο” τον λιγνίτη; Οδηγηθήκαμε στην πράσινη ενέργεια χωρίς να έχουμε μελετήσει ούτε τις συνέπειες ούτε το κόστος και τις γενικότερες οικονομικές επιπτώσεις».

Εξέφρασε την άποψη ότι η Γερμανία αδρανεί σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία καθώς στηρίζεται σε ενεργειακό επίπεδο σε αυτήν και δεν θέλει να πληγεί οικονομικά.

«Η Ευρώπη λειτουργεί με βάση τα συμφέροντα της Γερμανίας αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τα φωτοβολταϊκά και οι ανεμογεννήτριες που χρησιμοποιούμε για εναλλακτικές μορφές ενέργειας είναι στην πλειοψηφία τους γερμανικής προέλευσης».

Επίσης, σχολίασε την πρόταση άμεσης επένδυσης 220 εκατ. ευρώ για την κατασκευή εργοστασίου στη Μεγαλόπολη, που θα παράγει ενέργεια από απορρίμματα ή και λιγνίτη με νέα καθαρή τεχνολογία, απαλλαγμένη από εκπομπές ρύπων και την οποία έχει καταθέσει στην κυβέρνηση η αυστραλιανή εταιρία Clean Energy Resources Europe (CERE).

Εξήγησε ότι με αυτόν τον τρόπο, ο λιγνίτης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς να υπάγεται στις απαγορεύσεις, αφού δεν θα υπάρχουν ρύποι, σε κόστος πολύ χαμηλότερο από κάθε άλλη μέθοδο. Μάλιστα, όπως είπε, εκτός από το όφελος της ίδιας της επένδυσης, υπάρχει και αυτό από την μείωση του κόστους της ενέργειας και αναρωτήθηκε γιατί δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση από την κυβέρνηση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα