back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 07:00

Διαβάστε επίσης

Σειρήνες ήχησαν λίγο πριν από τις πέντε και μισή τα ξημερώματα στο Χάρκοβο, ενώ συνεχίζεται η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Τα ξημερώματα ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι απέκρουσε μία ρωσική επίθεση σε λεωφόρο του Κιέβου, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. Ρώσοι στρατιώτες εξαπέλυσαν επίθεση σε ουκρανική στρατιωτική βάση στο Κίεβο, η οποία αποκρούστηκε, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Εκρήξεις από πυρά πυροβολικού είχαν ακουστεί γύρω στις 3 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδος, στα περίχωρα του Κιέβου, σύμφωνα με μαρτυρίες. Εν τω μεταξύ το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform μετέδωσε ότι στο στόχαστρο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων έχει μπει ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός, στα βορειοανατολικά του Κιέβου, ενώ διεξάγονταν μάχες στην περιοχή Βασίλκιβ όπου νωρίτερα ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι κατέρριψε ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος Ιλιούσιν που μετέφερε αλεξιπτωτιστές. Πυροβολισμοί αναφέρθηκαν επίσης κοντά σε σταθμό του μετρό της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Στο μεταξύ, δορυφορικές φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies δείχνουν νέα ανάπτυξη χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων και περίπου 150 μεταγωγικών ελικοπτέρων στη νότια Λευκορωσία, περίπου 32 χιλιόμετρα μακριά από τα ουκρανικά σύνορα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με τις δορυφορικές φωτογραφίες τα ελικόπτερα που είναι σταθμευμένα σε δρόμο σχηματίζουν μία «αλυσίδα» μήκους σχεδόν 8 χιλιομέτρων. Το Reuters σημειώνει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η αμερικανική εταιρεία Maxar Technologies, η οποία παρακολουθεί τις τελευταίες εβδομάδες τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων.

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εγκαταλείψει το Κίεβο, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post. Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην Washington Post ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να βοηθήσουν τον Ζελένσκι να αποφύγει τη σύλληψη ή τη δολοφονία από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Αργά χθες το βράδυ ο Ζελένσκι και άλλοι υψηλόβαθμοι ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι δεν είχαν εγκαταλείψει το Κίεβο. Ο Ζελένσκι εξάλλου, ζήτησε από τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ναφτάλι Μπένετ, να μεσολαβήσει για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Ο σύμβουλος του Ζελένσκι, εξέφρασε την ελπίδα ότι το πρωί θα είναι σαφές πότε και πού θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις για την παύση των εχθροπραξιών. Το αν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα συμφωνήσει να γίνει διαμεσολαβητής δεν είναι ακόμη σαφές», δήλωσε ο Αλεξέι Αρέστοβιτς στο πρακτορείο ειδήσεων Strana.ua.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν χθες κυρώσεις σε βάρος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλων ρώσων αξιωματούχων: του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του αρχηγού του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Βαλερί Γκερασίμοφ, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα επιβάλει επίσης «κυρώσεις πλήρους αποκλεισμού» στο κρατικό ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων, ανέφερε νωρίτερα σε ανάρτησή της στο Twitter η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι. Το εν λόγω Ταμείο έχει σχεδιαστεί με σκοπό την προσέλκυση κεφαλαίων σε τομείς υψηλής ανάπτυξης.

Η Ιαπωνία εξετάζει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας, ακολουθώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, για την υποστήριξή της στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με δηλώσεις δύο κυβερνητικών αξιωματούχων στο Reuters. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί ποια πρόσωπα ή οντότητες θα μπορούσαν να πληγούν από αυτές τις κυρώσεις. Το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών, απέφυγε να σχολιάσει επισήμως αυτές τις αναφορές.

Η Ρωσία άσκησε βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Κίνα απείχε από την ψηφοφορία, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ινδία. Τα υπόλοιπα 11 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ του σχεδίου ψηφίσματος, που αναμένεται τώρα να τεθεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο δήμος Αθηναίων συμμετέχει στη δράση συγκέντρωσης λογοτεχνικών βιβλίων, που διοργανώνει το ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ, μαζί με 41 Δήμους της Αττικής. Σκοπός της δράσης είναι να δημιουργηθούν ή να ενισχυθούν κοινωνικές και δημοτικές βιβλιοθήκες. Η συγκέντρωση των βιβλίων θα γίνεται από τις 10 έως τις δύο μετά το μεσημέρι, στα κτήρια του ΚΥΑΔΑ, Δομοκού 2 & Φιλαδελφείας, έναντι του Σταθμού Λαρίσης και Πειραιώς 35.

Στην αθλητική επικαιρότητα…

Ο Παναθηναϊκός επικράτησε 79-73 του Ερυθρού Αστέρα στο ΟΑΚΑ για την 27η αγωνιστική της Ευρωλίγκας.

Και ο καιρός…

Νεφώσεις μετά το μεσημέρι στην Αττική, που βαθμιαία θα πυκνώσουν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Θερμοκρασία από 7 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα