back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κ. Σταμπολής: Η Ελλάδα μπορεί να ανεβάσει έως και 80% το ποσοστό φυσικού αερίου που προμηθεύεται από πηγές εκτός Ρωσίας

Διαβάστε επίσης

Την πεποίθηση ότι η χώρα μας μπορεί να ανεβάσει έως και 80% το ποσοστό φυσικού αερίου που προμηθεύεται από πηγές εκτός Ρωσίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κ. Κώστας Σταμπολής, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή «Και γύρω-γύρω πόλη».

«Η Ελλάδα είναι καλύτερα προετοιμασμένη σε σύγκριση με άλλες χώρες για την ενεργειακή κρίση καθώς εκτός από τη Ρωσία έχει άλλες τρεις πηγές εφοδιασμού με φυσικό αέριο. Πρόκειται για τον αγωγό TANAP ο οποίος ξεκινά από το Αζερμπαϊτζάν , διέρχεται την Τουρκία , περνάει από τη Βόρεια Ελλάδα και καταλήγει στην Ιταλία και η χώρα μας έχει τη δυνατότητα μέσω συμφωνίας να προμηθεύεται γύρω στο 1 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο.

Επίσης, προμηθεύεται μια παρόμοια ποσότητα από το τουρκικό δίκτυο μέσω του ελληνοτουρκικού αγωγού και επιπλέον έχει το Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στη Ρεβυθούσα. Επομένως το 60% της προμήθειας της Ελλάδας προέρχεται από πηγές εκτός Ρωσίας και στην πορεία μπορεί να φτάσει το 70-80%».

Επισήμανε ότι εφόσον υπάρξει πλήρης διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η Ελλάδα θα πρέπει αναγκαστικά να μειώσει την κατανάλωσή του.

«Στην ακραία περίπτωση που δεν θα υπάρξει ροή αερίου από τη Ρωσία , προφανώς θα στριμωχτεί το ελληνικό σύστημα, όπως άλλωστε θα συμβεί και σε όλη την Ευρώπη και θα υπάρξουν επιπτώσεις καθώς θα πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση, η παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο. Θα υπάρξουν περιορισμοί τους οποίους ενδεχομένως ο μέσος καταναλωτής να μην τους αισθανθεί. ‘Όμως, η βιομηχανία θα πρέπει να προσαρμοστεί στο νέο καθεστώς. Επάρκεια θα υπάρξει, δεν θα καταρρεύσει το σύστημα αλλά θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές και να μειώσουμε αναλόγως την κατανάλωση. Είναι αναπόφευκτο».

Πρόσθεσε ότι όσες λιγνιτικές μονάδες μπορούν να δουλέψουν έχουν ήδη ενταχθεί στο σύστημα παραγωγής ενέργειας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι αναγκαία η εισαγωγή και άλλων μορφών ενέργειας πέραν του φυσικού αερίου, στην περίπτωση που θα υπάρξει πρόβλημα.

«Σε κάθε περίπτωση, εδώ και τρεις μήνες, οι λιγνιτικές μονάδες έχουν ενταχθεί πλήρως στο σύστημα. Αυτή τη στιγμή, ένα 10-12% της παραγωγής ηλεκτρισμού ενέργειας της χώρας μας συνεισφέρεται από τους λιγνίτες. Το εάν μπορούν οι λιγνίτες να προσφέρουν μεγαλύτερο ποσοστό είναι ένα θέμα προς εξέταση. Πάντως, αν υπάρξει πλήρης διακοπή προμήθειας από ρωσικό φυσικό αέριο θα πρέπει να στραφούμε και στις εισαγωγές από άλλες χώρες και αναλόγως των καιρικών συνθηκών και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα