back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ουκρανός ΥΠΕΞ: Σταματήστε να κάνετε συναλλαγές με το αίμα των Ουκρανών

Διαβάστε επίσης

Τηλεοπτικό διάγγελμα για την απόφαση να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία «χωρίς προϋποθέσεις» απηύθυνε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος μίλησε για μια νίκη της Ουκρανίας, καθώς -όπως είπε- η απόφαση της Ρωσία για διαπραγματεύσεις ήταν αποτέλεσμα των πληγμάτων που δέχεται.

Για την τηλεφωνική επικοινωνία Ζελένσκι-Λουκασένκο ο Κουλέμπα επεσήμανε ότι «είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην είσοδο των δυνάμεων της Λευκορωσίας στον πόλεμο. Γι’ αυτό συζήτησαν οι Πρόεδροι Ζελένσκι και Λουκασένκο. Πρέπει να προασπίσουμε τη βόρεια πλευρά και να ελαχιστοποιήσουμε τις απειλές.»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας αναφέρθηκε στους αμάχους που έχουν χάσει τη ζωή τους, ανάμεσά τους παιδιά και τους τοξικούς καπνούς που έχουν απελευθερωθεί στο Κίεβο, έπειτα από πλήγμα που δέχθηκε διυλιστήριο.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι καμία μεγάλη ουκρανική πόλη δεν έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, λέγοντας: “Η Ουκρανία δεν πέφτει”.

«Δεν θα παραδοθούμε, δεν θα υποχωρήσουμε, δεν θα παραδώσουμε ούτε ένα εκατοστό της επικράτειάς μας», διαβεβαίωσε ο Κουλέμπα.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που έχουν προβλεφθεί με τη Μόσχα στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, ο Κουλέμπα διαβεβαίωσε ότι οι Ουκρανοί πηγαίνουν εκεί «για να ακούσουν όσα έχει να πει η Ρωσία».

«Επομένως, αυτό που είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε είναι ο τρόπος για να σταματήσει ο πόλεμος και να μπει ένα τέλος στην κατοχή των εδαφών μας», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει τις δυνάμεις αποτροπής πυρηνικών της Ρωσίας σε συναγερμό σήμερα είναι μια «απόπειρα να ζητήσει περισσότερα και να ασκήσει πίεση στην ουκρανική αντιπροσωπεία».

Η περίπτωση ενός πυρηνικού πολέμου «θα είναι μια καταστροφή για τον κόσμο», όμως αυτή η απειλή «δεν θα μας “σπάσει”», κατέληξε ο Κουλέμπα.

Κατηγόρησε τη Ρωσία για διάπραξη “εγκλημάτων πολέμου” για τα οποία πρέπει να τιμωρηθεί και να λογοδοτήσει ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ευχαρίστησε όλα τα κράτη της Δύσης για τη βοήθεια που προσφέρουν, τόνισε, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να επαναπαυτούν. “Οι κυρώσεις και η στρατιωτική δράση πρέπει να αναβαθμιστεί, έως την πλήρη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και την απελευθέρωση των πόλεών μας”, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμη τέτοιες ενδείξεις. “Βοηθήστε μας. Πλήξτε τη Ρωσία με σκληρότερα μέτρα, τώρα. Ο κίνδυνος για εμάς απέχει ώρες, όχι μέρες”.

Αναφερόμενος στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το διεθνές δίκτυο ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών SWIFT, τόνισε ότι πρέπει να είναι καθολικός, αναφέροντας ότι κάποια κράτη επιδιώκουν έμμεσα τη συνέχιση των συναλλαγών με τη Ρωσία. “Δεν μπορεί να σταματάτε τις συναλλαγές με το δεξί χέρι και να συνεχίζετε με το αριστερό. Σταματήστε να κάνετε συναλλαγές με το αίμα των Ουκρανών. Μην παίζετε πολιτικά παιχνίδια. Ας σταματήσουμε τον πόλεμο. Ας σταματήσουμε τον Πούτιν. Ας αποκαταστήσουμε την παγκόσμια τάξη πρώτα και μετά ας αποκαταστήσουμε τις εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία”.

Newsroom Αθήνα 9.84, Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα