back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Στ. Νάνου: Η πρόσβαση των αμάχων σε ανθρωπιστική βοήθεια αποτελεί για θεμελιώδη αρχή του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου

Διαβάστε επίσης

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ανησυχώντας για την ταχύτατα επιδεινούμενη κατάσταση στην Ουκρανία και τη στρατιωτική δράση που βρίσκεται σε εξέλιξη ενισχύει την παρουσία και την ετοιμότητά της στην Ουκρανία καθώς και στις γειτονικές χώρες.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Σοφία Μπερετάνου, η εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, κ. Στέλλα Νάνου, αναφέρθηκε στις δυσκολίες αλλά και τις προκλήσεις που αναδύονται μέσα από τις πολεμικές επιχειρήσεις, δίνοντας έμφαση στις ανθρωπιστικές ανάγκες που προκύπτουν.

«Πίσω από τις εχθροπραξίες και τις ραγδαίες εξελίξεις στη γεωπολιτική σκακιέρα εξελίσσεται ένα ανθρωπιστικό δράμα. Έχουμε δει τις τελευταίες ημέρες πολίτες να χάνουν τη ζωή τους και δεκάδες χιλιάδες να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους αναζητώντας ασφάλεια, με αποτέλεσμα οι ανθρωπιστικές ανάγκες να αυξάνονται διαρκώς», τόνισε.

Έκανε λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, ιδίως εντός της Ουκρανίας, σημειώνοντας ότι έχει ήδη ξεκινήσει να διανέμεται βοήθεια με σημαντική παρουσία και στις γειτονικές χώρες προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν επαρκώς στις προσφυγικές ροές.

«Δεν έχουμε φύγει, παραμένουμε στο πεδίο. Εκτιμούμε συνεχώς τις ανάγκες και συνεργαζόμαστε και με άλλους Οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών καθώς και με τους εταίρους μας στο πεδίο προκειμένου να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε όπου είναι αναγκαίο και εφικτό.

Όμως, ειδικά εντός της Ουκρανίας, υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις λόγω της συνεχιζόμενης στρατιωτικής δράσης και η πρόσβαση στους πληττόμενους πληθυσμούς δεν είναι πάντα εύκολη καθώς – μεταξύ άλλων – υπάρχουν περιορισμοί στις μετακινήσεις και απαγορεύσεις κυκλοφορίας».

Εκτίμησε ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Ουκρανίας και περίπου 167.000 έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, οι μισοί εξ αυτών στην Πολωνία και πολλοί ακόμα σε Ουγγαρία, Μολδαβία, Σλοβακία και Ρουμανία.

«Προσπαθούμε να ενισχύσουμε την παρουσία μας και στις γειτονικές χώρες. Ο δικός μας ρόλος ως Ανθρωπιστικής Οργάνωσης είναι να τις βοηθήσουμε να ανταποκριθούν στις προσφυγικές ροές. Είναι πολύ σημαντικό το ότι κρατούν ανοιχτά τα σύνορά τους και υποδέχονται τον κόσμο που καταφθάνει από την Ουκρανία φοβισμένος και ταλαιπωρημένος. Υπάρχει μεγάλη αλληλεγγύη απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους από τις τοπικές κοινωνίες».

Υπενθύμισε ότι τα μεγαλύτερα θύματα τα παιδιά των πολέμων είναι τα παιδιά λέγοντας ότι σε οποιαδήποτε προσφυγική και ανθρωπιστική κρίση φέρουν ένα δυσανάλογο βάρος των δεινών του πολέμου και του ξεριζωμού.

«Σε όλες τις προσφυγικές κρίσεις ο μισός πληθυσμός αποτελείται από γυναίκες και παιδιά. Ομοίως και στην Ουκρανία, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις απειλούν άμεσα τη ζωή και την ευημερία των παιδιών της Ουκρανίας. Όσο εντείνονται οι εχθροπραξίες μεγαλώνουν και οι ανάγκες σε είδη πρώτης ανάγκης, είδη ατομικής υγιεινής, φαγητό, νερό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά και ψυχοκοινωνική υποστήριξη».

Υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν οι απαραίτητοι πόροι ώστε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ να μπορέσει να ενδυναμώσει εγκαίρως την παρουσία και τη δράση της στην Ουκρανία και στις γειτονικές περιοχές και απηύθυνε έκκληση για βοήθεια μέσω της ιστοσελίδα www.unhcr.gr.

«Υπάρχει μεγάλη και άμεση ανάγκη για χρηματοδότηση ώστε να βοηθηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο και γρήγορα οι πληττόμενοι πληθυσμοί. Η Ύπατη Αρμοστεία είχε συγκεκριμένα προγράμματα στην Ουκρανία τα οποία όμως ήταν υποχρηματοδοτούμενα καθώς στη χώρα η κρίση μαίνεται από το 2014 με αποτέλεσμα να χρηματοδοτείται μόλις το 9% των εν λόγω προγραμμάτων τα προηγούμενα χρόνια».

Ερωτηθείσα εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχτεί ένα νέο προσφυγικό κύμα που θα προκύψει από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σημείωσε: «Η χώρα μας διαθέτει την εμπειρία της προσφυγικής κρίσης από το 2015, όταν χιλιάδες συνάνθρωποι μας έφταναν με βάρκες στα ελληνικά νησιά. Και εκείνοι έφευγαν κυνηγημένοι από πολέμους, διώξεις, καταπιεστικά καθεστώτα. Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να βρεθεί στη θέση τους. Η Ελλάδα ανέπτυξε από τότε ετοιμότητα για να υποδεχτεί τις προσφυγικές ροές. Είναι σημαντικό η χώρα μας όπως και οι άλλες χώρες να δείξουν αλληλεγγύη στις χώρες που καταφθάνουν οι πρόσφυγες ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης είτε με οικονομική υποστήριξη είτε με μεταφορά τεχνογνωσίας, εξειδικευμένου προσωπικού και άλλων πόρων».

Άλλωστε όπως είπε, «είναι πολύ σημαντικό οι άμαχοι να έχουν πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια, πρόκειται για θεμελιώδη αρχή του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα