back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δελτίο Ειδήσεων στις 16:00

Διαβάστε επίσης

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις Μόσχας – Κιέβου στο Πριπιάτ της Λευκορωσίας. Η ουκρανική αντιπροσωπεία ζητεί την αποχώρηση όλων των ρωσικών δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος, περιλαμβανομένων της Κριμαίας και του Ντονμπάς, σύμφωνα με το γραφείο του Oυκρανού Προέδρου, όπως μετέδωσαν τα ουκρανικά ΜΜΕ.

Αργότερα τα ίδια ΜΜΕ διευκρίνισαν ότι τα αναφερόμενα σχόλια ήταν προσωπική δήλωση του προεδρικού συμβούλου, Ολεξέι Αρεστόβιτς, ο οποίος δεν είναι μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας. “Ενδιαφερόμασστε για συμφωνία προς το συμφέρον και των δύο πλευρών”, είχε αναφέρει προ της έναρξης των διαπραγματεύσεων η ρωσική πλευρά.

…”Αυτοκρατορία του ψεύδους” αποκάλεσε ο Ρώσος Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, τη Δύση, σε συνεδρίαση στο Κρεμλίνο για τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας. Κλείνει η Ρωσία τον εναέριο χώρο της για 36 χώρες, σε απάντηση στις αντίστοιχες κυρώσεις της Δύσης. Ακυρώνει ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, την αυριανή του επίσκεψη στα Ηνωμένα Έθνη, στη Γενεύη. Στο μεταξύ, μία ημέρα μετά την διαταγή Πούτιν, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι οι πυρηνικές δυνάμεις της χώρας «έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης μαχητικής ικανότητας».

…Άμεση ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ ζήτησε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Συμφωνεί και η Τσεχία, αλλά και η Ελλάδα, μέσω ανάρτησης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αύριο θα ενημερώσει τη Βουλή για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ενώ μέσω Twitter εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον Ουκρανό Πρόεδρο και τον ουκρανικό λαό. “Η ένταξη στην ΕΕ απαιτεί ομόφωνη συμφωνία των 27 μελών και αυτήν την στιγμή υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και ευαισθησίες μεταξύ τους ως προς το θέμα”, σχολίασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

…Στο πεδίο των μαχών, δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν στη διάρκεια σφοδρών ρωσικών βομβαρδισμών στην πόλη Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους. Σε κλοιό παραμένει το Κίεβο, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύσει εκ νέου από τις 10:00 το βράδυ μέχρι τις 7:00 αύριο το πρωί. Ο ρωσικός στρατός διαβεβαίωσε ότι οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν “ελεύθερα” το Κίεβο. Την ίδια ώρα, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες αναφέρει ότι λαμβάνει αναφορές για άτομα που εμποδίζονται να επιβιβαστούν σε τρένα, ενώ Ουκρανοί κρατούμενοι αποφυλακίζονται για να πάρουν μέρος στον πόλεμο.

…Στο πεδίο των προσφύγων, τουλάχιστον 400.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν εισέλθει έως τώρα στο έδαφος της ΕΕ, δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, προειδοποιώντας, πάντως, ότι η ΕΕ χρειάζεται να ετοιμαστεί για εκατομμύρια αφίξεις. Για τουλάχιστον 500.000 ανθρώπους που εγκατέλειψαν την Ουκρανία έκανε λόγο ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, ενώ οερισσότεροι από 100.000 άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι εντός της χώρας – 1032 Ουκρανοί πολίτες έχουν περάσει τα σύνορα της Ελλάδας τις τελευταίες 5 ημέρες, σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

…Σε ισχύ οι κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, με το ρούβλι να χάνει πάνω από 30% της συναλλαγματικής του αξίας έναντι του δολαρίου. Δεν θα γίνουν σήμερα διαπραγματεύσεις στο Χρηματιστήριο της Μόσχας. Απαγόρευσε και η Ουάσιγκτον κάθε συναλλαγή με την κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας. Άλμα στην τιμή του πετρελαίου, που ξεπέρασε τα 100 δολάρια το βαρέλι, αλλά και στο φυσικό αέριο, που ανατιμήθηκε κατά 30% τις τελευταίες ημέρες, με μικρή αποκλιμάκωση. Ξεπερνάει το 1,90 ευρώ το λίτρο η απλή αμόλυβδη στα πρατήρια της χώρας μας, στο 1,60 ευρώ το λίτρο το πετρέλαιο κίνησης.

…Σε εξέλιξη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ – επί τάπητος η ελληνική πρόταση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης μέσω ενός κεντρικού ευρωπαϊκού μηχανισμού – Ταμείου. “Η γεωπολιτική αναταραχή θα έχει και γεωπολιτικές επιπτώσεις και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για σοβαρές αναταράξεις στην αγορά της ενέργειας, όπως έχει δηλώσει και ο Πρωθυπουργός”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

…Πάνω από το 4% οι απώλειες στο ΧΑ – πάνω από 6% οι απώλειες των τραπεζών και του τομέα των τροφίμων.

…Πυρετός τηλεδιασκέψεων της Δύσης, ενώ είμαστε εν αναμονή και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με το Πεκίνο, νωρίτερα, να προτρέπει όλες τις πλευρές να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση. Τις λεπτομέρειες έχει η Δομίνα Διαμαντοπούλου…

 

Την αλληλεγγύη του στον Πρόεδρο την Ουκρανίας και τον ουκρανικό λαό εξέφρασε με ανάρτησή του στο Τwitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων πολιτών από την Οδησσό πραγματοποιήθηκε το πρωί από το ελληνικό Γενικό Προξενείο στην πόλη, το οποίο συνεχίζει να λειτουργεί. Απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν στη Μολδαβία 26 άτομα. Προσωρινή μεταφορά του ελληνικού Γενικού Προξενείου στη Μαριούπολη σε άλλο κτίριο εντός της πόλης και, συγκεκριμένα, στις εγκαταστάσεις στις οποίες πριν λίγες μέρες στεγαζόταν η Ειδική Αποστολή Επιτήρησης του ΟΑΣΕ, για την ασφάλεια των μελών του προσωπικού και των φιλοξενουμένων σε αυτό δημοσιογράφων.

Στην υπόλοιπη επικαιρότητα.. Λίγες ημέρες πριν τη συμπλήρωση του 18μηνου, που είναι το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης για όλους τους κατηγορούμενους, ανοίγει η πόρτα της φυλακής για τους δύο βασικούς κατηγορούμενους στη υπόθεση της Folli Follie Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, οι οποίοι δικάζονται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας μαζί με άλλα 8 άτομα για σειρά οικονομικών αδικημάτων.

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, αύριο στην Αττική. Άνεμοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 12 βαθμούς Κελσίου – 9 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα