back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ψυχραιμία συνιστά το Πεκίνο για τα πυρηνικά όπλα – Η ΕΕ δηλώνει ότι δεν θα κλιμακώσει

Διαβάστε επίσης

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα ότι η ΕΕ δεν θα εμπλακεί σε κλιμάκωση μετά την κίνηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει σε συναγερμό τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις χθες. «Δεν πρόκειται να συνεχίσουμε με αυτή την κλιμάκωση», δήλωσε ο Μπορέλ στο BBC Radio 4

Στο Πεκίνο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Ουενμπίν κάλεσε όλες τις πλευρές  να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση μετά από την ενέργεια του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις αποτροπής.

Κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Ουάνγκ επανέλαβε επίσης την άποψη της Κίνας ότι οι θεμιτές ανησυχίες όλων των χωρών για την ασφάλεια θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Σε γραπτή δήλωσή του για το δημοψήφισμα που διοργάνωσε το Μινσκ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, τόνισε ότι «η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά τη συμμετοχή της Λευκορωσίας στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας με τον πιο έντονο τρόπο και θα στοχεύσουμε στη Λευκορωσία εκείνους που συνεργάζονται με τη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας».

Ανέφερε ότι «το καθεστώς της Λευκορωσίας διοργάνωσε συνταγματικό δημοψήφισμα σε ένα πλαίσιο εκτεταμένων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της βίαιης καταστολής εναντίον όλων των τμημάτων της λευκορωσικής κοινωνίας. Υπάρχουν περισσότεροι από 1070 πολιτικοί κρατούμενοι. Ο χώρος για γνήσιο δημόσιο διάλογο είναι εντελώς κλειστός και υπάρχει ευρεία χρήση σκόπιμης παραπληροφόρησης. Επιπλέον, τεράστιος αριθμός Λευκορώσων πολιτών έχει αναγκαστεί να εξοριστεί».

«Δεν είναι αυτές οι προϋποθέσεις για μια διαδικασία δημοκρατικής συνταγματικής αναθεώρησης. Επιπλέον, έχουμε δει τεράστια νοθεία κατά τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές και τίποτα δεν δείχνει βελτιώσεις στο εκλογικό σύστημα» προσέθεσε ο κ. Μπορέλ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, τόνισε ότι «η διαγραφή της αναφοράς στο άρθρο 18 στο μη πυρηνικό καθεστώς της Λευκορωσίας είναι ακόμη ένα ανησυχητικό στοιχείο. Η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά τη συμμετοχή της Λευκορωσίας στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας με τον πιο έντονο τρόπο και θα στοχεύσουμε στη Λευκορωσία εκείνους που συνεργάζονται με τη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας».

«Η ΕΕ συνεχίζει την ισχυρή υποστήριξή της σε μια ανεξάρτητη, κυρίαρχη και δημοκρατική Λευκορωσία που βασίζεται στον σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα