back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Σε διαρκή επικοινωνία με ηγέτες βρίσκεται ο πρόεδρος Μακρόν

Διαβάστε επίσης

Σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους ηγέτες που εμπλέκονται στο ουκρανικό βρίσκεται ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συνεκάλεσε εκ νέου σήμερα το Συμβούλιο Άμυνας και Ασφάλειας της Γαλλίας.

Ο Μακρόν θα συναντηθεί εξάλλου σήμερα στο Παρίσι με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σουλτς, οι οποίοι θα λάβουν μέρος στην σύνοδο των ευρωπαίων βιομηχάνων European Round Table for Industry (ERT) που φέτος πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε επίσης κατά τα τελευταία εικοσιτετράωρα συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με πλήθος ιθυνόντων, αρχής γενομένης από τους προέδρους της Μολδαβίας και της Γεωργίας.

Γαλλικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως στόχος αυτών των επικοινωνιών ήταν να καθησυχαστούν στο μέτρο του δυνατού οι ανησυχίες αυτών των χωρών, που οι σχέσεις τους με την Ρωσία είναι εξαιρετικά προβληματικές. Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι επισκέπτεται σήμερα το Παρίσι.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν επίσης πως ανάλογου χαρακτήρα επαφές είχε ο Μακρόν με ηγέτες χωρών των ανατολικών Βαλκανίων, με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, με τους ηγέτες του Καζακστάν και του Αζερμπάισταν κ.α. ενώ συνεχείς, όπως ανέφεραν, είναι οι επαφές του με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελενσκι.

Κατά τους Γάλλους διπλωμάτες αυτές οι συνεχείς επαφές και διπλωματικές πρωτοβουλίες έχουν αρχίσει να φέρνουν κάποια αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι στο επίπεδο του ΟΗΕ η Κίνα προτίμησε να απόσχει και όχι να καταψηφίσει το ψήφισμα κατά της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος Μακρόν επικοινώνησε τις τελευταίες ημέρες με τους ηγέτες της Ινδίας και της Σαουδικής Αραβίας οι οποίοι επίσης προτίμησαν την οδό της αποχής στο επίπεδο του ΟΗΕ.

Πυκνές είναι εξάλλου και οι διπλωματικές επαφές με τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες. Η Γαλλία εκτιμά πως η Ευρώπη θα πρέπει πλέον σε κεντρικό επίπεδο να φροντίσει να βρει εναλλακτικές πηγές ενεργειακών προμηθειών μετά τα δεδομένα που δημιούργησε η ουκρανική κρίση και το εν εξελίξει εμπάργκο κατά της Ρωσίας.

Ένα εμπάργκο που στα μάτια της γαλλικής διπλωματίας είναι το μόνο πραγματικά ισχυρό όπλο που διαθέτει αυτή τη στιγμή η διεθνής κοινότητα έναντι της Ρωσίας. Και αυτό διότι είναι σαφές πως στο στρατιωτικό επίπεδο ο συσχετισμός των δυνάμεων είναι στην παρούσα φάση συντριπτικός σε βάρος της Ουκρανίας.

Στο πλαίσιο αυτού του εμπάργκο εξελίσσονται εξάλλου και οι διαβουλεύσεις ως προς τους τρόπους με τους οποίους είναι σκόπιμο να αποκλειστεί η Ρωσία από το SWIFT. Επί του θέματος αυτού γαλλικές διπλωματικές πηγές σημειώνουν πως το κόστος για τη Ρωσία θα είναι πελώριο, ωστόσο κάποιο κόστος θα υπάρξει και για τις υπόλοιπες χώρες.

Τέλος γαλλικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η ουκρανική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα και στο ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών κρίσεων από την ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία αρνήθηκαν πεισματικά να δεχθούν Σύριους πρόσφυγες, σήμερα είναι υποχρεωμένες εκ των πραγμάτων να υποδεχθούν Ουκρανούς. Η γαλλική προεδρία αναμένεται να προωθήσει πιεστικά το θέμα στο τραπέζι των ενδοευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα