back to top
19.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο υπέροχος κύκνος της Καστοριάς διδάσκει αγάπη και αφοσίωση

Διαβάστε επίσης

Ο αρσενικός κύκνος της Καστοριάς, που συγκινεί το Πανελλήνιο με τη συμπεριφορά του προς την αγαπημένη του θηλυκιά και δεν μπορεί να διαχειριστεί τον θάνατό της, μεταφέρθηκε μετά από πολλές προσπάθειες στη λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων με την ελπίδα να μπορέσει να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον και να συνεχίσει τη ζωή του. 

Μια ιστορία αγάπης

Το πανέμορφο πτηνό υπερασπίστηκε με όλες του δυνάμεις το ταίρι του όταν κάποια αδέσποτα σκυλιά της επιτέθηκαν και της προκάλεσαν σοβαρά και βαθιά τραύματα.  Ακολούθησε τους διασώστες και παρέμεινε στο πλευρό της, μέσα στο αναρρωτήριο του Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων του δήμου Καστοριάς, όπου μεταφέρθηκε για νοσηλεία το θηλυκό, το οποίο ωστόσο μετά από ημέρες υπέκυψε στα τραύματα του. Οι άνθρωποι του Κέντρου προσπάθησαν να τον επαναφέρουν στη λίμνη της Καστοριάς δύο φορές αλλά εκείνος επέστρεφε και περίμενε έξω από το κτήριο του Κέντρου επί ματαίω.

«Δεν έχω ξαναδεί, παρότι, ασχολούμαι πολλά χρόνια με την άγρια ζωή τέτοιο ισχυρό δεσμό αγάπης και τόσο δυνατό συναίσθημα», θα πει στον Αθήνα 9.84, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, εκπρόσωπος του Κέντρου Περίθαλψης του Δήμου Καστοριάς. «Τα δύο πουλιά προέρχονταν από το κέντρο περίθαλψης της ΑΝΙΜΑ και επανεντάχθηκαν στη λίμνη της Καστοριάς σε διαφορετικές περιόδους. Ως συνήθως εκδιώχθηκαν από τους  άλλους κύκνους, οι οποίοι ήταν ήδη ζευγάρια. Εκεί γνωρίστηκαν μεταξύ τους και έγιναν ζευγάρι και  δημιούργησαν τη δική τους φωλιά σε κάποιο σημείο της λίμνης. Ίσως αυτή η κοινή μοίρα και οι ταλαιπωρίες που υπέστησαν είναι οι αιτίες της δύναμης του δεσμού τους».

«Αποφασίσαμε με δεδομένο ότι τα χαρακτηριστικά της λίμνης των Ιωαννίνων είναι παρόμοια με της λίμνης της Καστοριάς και σε συνεργασία με τον δήμο Ιωαννίνων και τον και τον με τη βοήθεια του Φορέα Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου να μεταφερθεί ο κύκνος στη Παμβώτιδα. Όσο παρέμενε έξω από το κτίριο του Κέντρου περιμένοντας και δεν επέστρεφε στη λίμνη της Καστοριάς κινδύνευε από άλλα ζώα αλλά κυρίως από τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Δύο φορές επέστρεψε όταν τον μεταφέραμε σε άλλο σημείο της λίμνης. Η απόσταση ήταν περίπου 20 χιλιόμετρα. Ώσπου να επιστρέψουμε εμείς στο Κέντρο με το αυτοκίνητο είχε επιστρέψει και εκείνος» αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος. 

«Μέχρι στιγμής μαθαίνουμε από τους ανθρώπους που τον παρακολουθούν ότι βρίσκεται στη λίμνη μόνος του, χωρίς να πλησιάζει άλλα πτηνά και πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ακόμα φυγής του» σημειώνει ο κ. Παναγιωτόπουλος. «Ελπίζουμε για το καλύτερο ωστόσο είμαστε ακόμα επιφυλακτικοί. Βρίσκεται εκεί μόνο 3 ημέρες. Η ιστορία του και το μέγεθος των συναισθημάτων του, έχει συγκινήσει όλη τη χώρα. Λαμβάνω μηνύματα συνεχώς για εκείνον».

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα